'Waarom is mijn huis ineens minder waard dan dat van de buurman?' Uitleg over de WOZ-waarden

© Pixabay
ZEIST - Net als de gevreesde blauwe envelop, ontkom je als huiseigenaar ook niet aan de brief van de BghU: de belastingsamenwerking van gemeenten en het hoogheemraadschap Utrecht. De BghU heft en int de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelastingen en stelt de hoogte van de WOZ-waarde van woningen vast. Die WOZ-waarde vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen, en de vaststelling daarvan zorgt nogal eens voor vragen bij woningeigenaren.
Afgelopen week lag de gemeentebrief ook bij Utrechter Maurice Hengeveld op de mat. Hij woont in de nieuwe woonwijk Vondelparc Utrecht, een woonproject tussen de Jutfaseweg, Vondellaan en Croesestraat. Tot zijn verbazing blijken de WOZ-waarden van hem en zijn buren behoorlijk te verschillen. "Ik woon in de zogeheten hofwoningen in de wijk, dat zijn achttien vrijwel identieke woningen. Eigenlijk is alles hetzelfde: woonoppervlakte, parkeerplekken, plat dak, onderdeel van de VVE; noem het maar. Er zijn er misschien drie die zonnepanelen op hun dak hebben, maar verder zijn het allemaal gelijke woningen. Soms gespiegeld, maar dat maakt per saldo natuurlijk niet uit. Dus je zou zeggen dat je dan een vergelijkbare belasting betaalt, maar dat blijkt na contact met de buren niet zo te zijn. Het is mij totaal niet duidelijk waar die verschillen in WOZ-waarden op gebaseerd zijn."
Zo hebben zijn directe buren een volledig identieke woning, maar een WOZ-waarde van 3.000 euro minder. "Dat verschil is niet heel groot, maar het is wel merkwaardig. Maar met sommige andere buren verschilt het zelfs wel tot 34.000 euro, voor een nagenoeg identieke woning. Probeer er dan maar eens achter te komen waar het verschil precies in zit. Het is erg ondoorzichtig."

VERTROUWEN TERUGWINNEN

Om de bepaling van de WOZ-waarden voor burgers duidelijker te maken, organiseert de BghU dit jaar voor het eerst informatiebijeenkomsten in Zeist, De Bilt en Vleuten-De Meern. Vandaag en volgende week worden deze bijeenkomsten georganiseerd. Het doel: meer openheid naar huiseigenaren toe en voorkomen dat deze naar no cure no pay-bedrijven stappen om bezwaar aan te tekenen, iets wat volgens BghU adjunct-directeur Jan Vonk steeds vaker voorkomt.
"Wij proberen het vertrouwen van de burger weer terug te winnen door deze twee dagen 'op tournee' te gaan", legt Vonk uit. "WOZ-waarden vaststellen is geen exacte wetenschap, maar een benadering. Daardoor snappen huiseigenaren niet altijd waar die waarde vandaan komt. Wij willen voorkomen dat ze direct naar zo'n no cure no pay-bedrijf stappen om bezwaar aan te tekenen, maar hun vragen bijvoorbeeld tijdens zo'n informatiebijeenkomst voorleggen. Zodat we eventuele fouten gelijk recht kunnen zetten, zonder dat die kosten voor dat no cure no pay bedrijf er aan vastzitten."

IDENTIEKE WONINGEN

Het voorbeeld van verschillende waarden bij identieke woningen klinkt Vonk niet onbekend in de oren. "Voor het oog lijken sommige appartementen heel erg op elkaar, maar het kan toch erg verschillen. Het kan zijn dat er een andere balkonindeling is, andere kamerindeling. Bovendien maakt het ook uit of je op het zuiden zit, of je beneden op de begane grond zit of op de zesde etage. Dat zijn allemaal invloeden waar wij rekening mee moeten houden bij de waardevaststelling", aldus Vonk. "Dat kan voor het oog van het volk allemaal hetzelfde zijn, maar als zo'n no cure no pay-bedrijf dan zegt: 'Ze hebben bij de BghU alles op 260.000 euro vastgesteld en dat is niet goed want op de begane grond moet het 250.000 euro zijn en op de top 270.000 euro, dan zitten wij alweer aan een gegrond bezwaar vast."

BEZWAAR EN VRAGEN

Hengeveld en zijn buren gaan de verschillen in WOZ-waarden voor hun woningen de komende dagen inventariseren en daarover vragen stellen en eventueel bezwaar indienen. "Ik vind dat veel duidelijker zou moeten zijn waar die verschillen op zijn gebaseerd en dat die informatie toegankelijker is. Ik ben iemand die digitaal nog redelijk goed zijn weg kent en daarom de informatie bij elkaar kan zoeken, maar als ik bijvoorbeeld aan mijn ouders denk, is dat al heel anders."
Iedere huiseigenaar die zijn vragen over de WOZ-waarde niet digitaal wil of kan stellen, kan op dinsdag 3 en dinsdag 10 maart langskomen in het gemeentehuis in Zeist (tussen 12.00 en 20.00 uur) het gemeentehuis in De Bilt (tussen 12.00 en 19.00 uur) en het oude gemeentehuis van Vleuten-De Meern (tussen 12.00 en 20.00 uur). "We adviseren om legitimatie en de aanslag mee te nemen, zodat we weten met wie we te maken hebben en met mensen mee kunnen kijken. Als mensen gevoel hebben: er klopt iets niet, dan kijken we samen waar het in zou kunnen zitten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.