Ophef over transformatorhuisje Baarn: 'We hebben dat oerlelijke ding niet nodig op De Brink'

© Robert Jan Booij
BAARN - De plaatsing van een stroomhuisje in het Baarnse centrum. Het lijkt een simpele klus, maar het veroorzaakt veel ophef in het dorp. Het gebouw staat namelijk pontificaal voor de monumentale Pauluskerk op de Brink en zou de uitstraling van het centrum op die manier totaal verpesten.
"Wij komen vorige week de markt op en er is ineens een groot gat hier. Niemand wist wat er ging gebeuren. Vervolgens is dat oerlelijke huisje geplaatst en nu moeten de andere marktkooplui een stukje om. Dat is nog wel te doen, maar het huisje is zo lelijk dat negen van de tien Baarenaars het niet zullen begrijpen", aldus marktkoopman Eric de Graaf.
De laatste tijd wordt alles uit de kast gehaald om het centrum te verfraaien, maar met de plaatsing van het huisje wordt echt een stap terug gedaan. De Graaf: "Als de verkiezingen volgend jaar komen, kun je gelijk de verkiezingsposters erop plakken. Het is natuurlijk wel een hele mooie plek. Dan hebben we dat oerlelijke ding niet nodig op De Brink."
Marktkoopman: "We hebben dat oerlelijke ding niet nodig"

POLITIEK

Niet alleen ondernemed Baarn hekelt de gang van zaken rondom de plaatsing van het transformatorhuisje, maar ook de politiek roert zich. "Ik vind het niet echt een goed gekozen plek voor een huisje dat we echt nodig hebben in het dorp. Maar niet voor onze kerk zou ik zeggen", aldus Mark Eijbaard, fractievoorzitter van de PvdA in Baarn.
Naast de PvdA, maakt ook GroenLinks, Christenunie-SGP en het CDA zich druk. De partijen hebben gezamenlijk vragen gesteld. Ze hopen dat het stroomhuisje een andere plek gaat krijgen. BOP gaat een stap verder en wil een motie indienen.
Eijbaard: "Eigenlijk maken alle politieke partijen zich hier druk om. Het is geen mooi huisje maar wel op de mooiste plek van Baarn. Aan de achterkant van de kerk, tussen de kerk en het gemeentehuis was ook plek geweest om het huisje niet in het zicht neer te zetten."
Ze hebben niet gezegd dat ze het midden op De Brink gingen plaatsen
Fractievoorzitter Mark Eijbaard
Volgens de PvdA had er sowieso beter nagedacht moeten worden over de locatie. "Het college heeft zo ook zijn eigen bevoegdheden en die mag zelf dingen doen. Daar zijn wij het niet altijd mee eens, maar zo is het nou eenmaal geregeld. Die hebben met elkaar besloten dat dit een goed plek is. En ze hebben het een beetje tegen de raad gemaskeerd waar het precies zou zijn. Ze hebben niet gezegd dat ze het midden op De Brink gingen plaatsen."
Het stroomhuisje in Baarn.
Het stroomhuisje in Baarn. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

WAAR IS DAT HUISJE

Naast de locatie, wordt er ook nog getwijfeld aan de precieze plek op De Brink. De Graaf: "Het huisje stond eerst op de Hoofdstraat achter de bibliotheek. Het moest gerepareerd worden en dan vraag ik me af waarom het niet op dezelfde plek kan blijven. Want nu moeten die leidingen vanaf de bibliotheek opnieuw gegraven worden naar het huisje toe. Het is een enorme klus."
De wethouder komt over maximaal twee weken met een antwoord. De Graaf hoopt echt dat het huisje verplaatst gaat worden: "Het is het op één na lelijkste stroomhuisje van Baarn. De lelijkste staat precies bij mij voor de deur. Maar die heb ik mooi laten versieren met allerlei klimop."
Aat van der Horst, rentmeester van de Pauluskerk, verwacht dat het een lastige zaak gaat worden. "Ik ben er ook niet blij mee. Het is altijd grond van de gemeente geweest en de gemeente heeft het aan Stedin verkocht. Met de bedoeling dat ze daar een transformatorhuisje neer mochten zetten."
De rentmeester van de kerk verwacht niet dat het verplaatst gaat worden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.