Boer uit Kamerik wil zonnepanelen in de sloot: 'Liefst zo snel mogelijk'

© Derk Boswijk
KAMERIK - Zonnepanelen op het dak of bij boeren in het land, dat kennen we wel. Maar wat te denken van zonnecollectoren in de sloot? Veehouder Frank Janmaat uit Kamerik ziet het wel zitten. "De sloot ligt onder het maaiveld, dus als je aan de andere kant van het land staat zie je ze al niet meer liggen. Je verandert het beeld van de polder er niet mee dus."
Janmaat heeft al een aantal zonnepanelen op zijn stal. "140 stuks en dat is precies wat we zelf nodig hebben." Op het dak is nog ruimte voor meer panelen, maar daarvoor is een nieuwe stroomkabel nodig die duur is en daardoor niet rendabel.
Boer Frank moet veel meer zonnecollectoren plaatsen als hij uit de kosten wil komen. Op zijn grasland is ruimte genoeg, maar hij wil wel blijven boeren. "De koeien lopen hier 's zomers. Ze moeten dit gras kunnen eten en dat gaat niet als er zonnepanelen op staan."
Boer Frank uit Kamerik wil zonnepanelen in de sloot

BREDE SLOTEN

Dus komen de brede sloten die op het land van boer Frank liggen in beeld. CDA-Statenlid Derk Boswijk is enthousiast. Hij heeft alvast wat schetsen gemaakt. "Je kunt hierop duidelijk zien dat de boer gewoon z'n werk kan blijven doen terwijl hij duurzame energie opwekt."
Het is een mooi idee, maar is het ook haalbaar? Boer Frank klopte al eens aan bij de gemeente Woerden, maar die gaf geen toestemming. Wellicht kan de provincie wél wat met het plan. Boswijk: "Ik snap wel de zorgen die men uit over de bodemkwaliteit en de ruimte voor vissen en andere dieren. Dat moet onderzocht worden. Maar je kunt dat pas onderzoeken als je start met een pilot. En die eerste stap moeten we nu zetten."

PROEFTUIN

De sloot van Frank Janmaat zou als proeftuin kunnen fungeren. Hij begint liever vandaag dan morgen. "Als het aan mij ligt, gaan we zo snel mogelijk aan de slag!"
Toch zal Janmaat nog even geduld moeten hebben. Statenlid Boswijk heeft al twee gedeputeerden gepolst: "Die zijn enthousiast." En de komende tijd wordt gebruikt om meer partijen warm te maken voor het plan. De hoop is dat eind van dit jaar de eerste zonnepanelen de sloot in kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.