Provincie trekt vergunning biogascentrale Bunschoten in vanwege 'strafbare feiten'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De provincie Utrecht is van plan de vergunningen van de biogascentrale in Bunschoten in te trekken en de nog lopende vergunningsaanvragen te weigeren. Dat schrijft gedeputeerde Arne Schaddelee in een brief aan de Statenleden. Volgens de gedeputeerde bestaat er een ernstig gevaar dat "de vergunningen zullen worden gebruikt om uit strafbare feiten verkregen middelen te gebruiken en om strafbare feiten te plegen".
Het ontwerpbesluit komt voort uit advies van het Landelijk Bureau Bibob en informatie vanuit het Openbaar Ministerie. Vanwege de geheimhoudingsplicht binnen de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) kan de provincie niet vertellen om welke strafbare feiten het gaat. Vermoedelijk gaat het om een grote fraudezaak waar het bedrijf al langer in verwikkeld is.

CRIMINELE ORGANISATIE

Daarin wordt A. van de Groep en Zonen B.V., zoals het bedrijf voluit heet, verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet. Het OM deed vijf jaar onderzoek naar de zaak en vermoedt dat er duizenden tonnen illegale meststoffen bij Nederlandse en Duitse landbouwbedrijven terecht zijn gekomen.
De criminele organisatie zou bestaan uit bedrijven die te maken hebben met de aan- en afvoer van en naar de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg. Het OM vermoedt dat de verdachten sjoemelden met duizenden tonnen industrieel digestaat.

DIGESTAAT

Digestaat is het restproduct bij het produceren van biogas. Het is niet geschikt als meststof in de Nederlandse landbouw, maar werd daar volgens het OM wel voor gebruikt. Om dit te kunnen doen zouden opzettelijk papieren zijn vervalst.
Het is nog onduidelijk waar het digestaat mogelijk terecht is gekomen. Op de verdachtenlijst staan bedrijven uit heel Nederland en Duitsland. Een veehouder in Eemdijk is de enige boer in de provincie Utrecht die door het OM verdacht wordt van het gebruik van de illegale meststoffen.

'ONTERECHT'

Directeur Arie van de Groep laat dinsdagavond weten dat het nieuws rauw op zijn dak kwam. "Ik kreeg de brief zojuist om 17 uur binnen per koerier. Ik vind het natuurlijk onterecht. Iedereen weet wel wat er speelt bij ons, maar wij zijn nog helemaal niet veroordeeld. Het feit dat de provincie daar al op vooruitloopt, slaat bij ons in als een bom."
"Ik begrijp wel dat ze met een Bibob-procedure kritisch naar ons kijken en dat is goed, maar vind dat ze nu wel snelle conclusies trekken. We hebben veel medewerkers en plannen rond duurzame energie. Dat wordt nu met een beweging van tafel geveegd. Waarom?", vraagt Van de Groep zich hardop af.

BEZWAAR

Het ontwerpbesluit van de provincie ligt zes weken ter inzage. In die periode kan bezwaar aangetekend worden. Daarna wordt een definitief besluit genomen. "Totdat het definitieve besluit in werking treedt kan het bedrijf zijn activiteiten voortzetten. Gedurende die periode zal het verscherpt toezicht en de handhaving voortgezet worden. Ten slotte zal toegezien worden op een ordentelijke beëindiging van de activiteiten", aldus Schaddelee in de brief.
Het Functioneel Parket verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak dit jaar nog plaatsvindt. "Ik zie me ook nog niet 1-2-3 veroordeeld worden", aldus Van de Groep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.