Plan voor windmolens op de Uithof

© RTV Utrecht / Niels Drost
UTRECHT - De Universiteit Utrecht onderzoekt de mogelijkheid om windmolens te plaatsen op de Uithof. Het gaat om twee turbines die bij knooppunt Rijnsweerd zouden kunnen komen, in de 'oksel' tussen de A27 en A28.
Het opwekken van windenergie moet meehelpen om de campus over tien jaar CO2-neutraal te maken, bevestigt de universiteit na berichtgeving van het Digitaal Universiteitsblad (DUB).
Woordvoerder Maarten Post: "We willen op allerlei manieren onze energieverbruik zoveel mogelijk verminderen, en waar we toch energie gebruiken die duurzaam opwekken. Daarvoor kijken we naar zonnepanelen, warmte-koudeopslag. Maar we onderzoeken ook of windmolens een optie zouden zijn."
De Universiteit Utrecht kijkt naar verschillende type windmolens. Post: "We kijken aan de ene kant hoeveel energie ze opwekken en aan de andere kant welke effecten ze hebben op de omgeving."

VERVOLGONDERZOEK

Omwonenden en belanghebbenden zijn inmiddels geïnformeerd over de plannen. In een vervolgonderzoek wordt gekeken naar veiligheid, financiële haalbaarheid, impact van trillingen en geluid en draagvlak voor de windmolens in de omgeving.
Het terrein van de boerderij van de faculteit Diergeneeskunde werd eerder ook genoemd als potentiële locatie voor twee windmolens, maar dat plan is inmiddels van tafel.
Mochten deze plannen uiteindelijk leiden tot het besluit om windmolens te bouwen, dan duurt het nog wel even voordat ze boven het Utrecht Science Park uittorenen. "Dan moet je wel denken aan een periode van vijf, zes jaar", zegt Post.
De mogelijke komst van windmolens in Utrecht is vaak een heet hangijzer. In polder Rijnenburg stuiten de plannen op veel verzet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.