RIVM: stikstofcijfers Mesdagfonds kloppen niet

Boeren protesteren langs de snelweg.
Boeren protesteren langs de snelweg. © Caspar Huurdeman
BILTHOVEN - Volgens het RIVM zijn de berekeningen van het Mesdag-Zuivelfonds over stikstof onjuist. Er zouden twee fouten zijn gemaakt waardoor de uitkomsten niet kloppen.
Ten eerste zijn twee berekeningen ten onrechte samengevoegd, schrijft de NOS. Ten tweede zijn cijfers omgezet naar een scheikundige eenheid, terwijl dat volgens het RIVM in Bilthoven niet had gemoeten.
Het draait om het aandeel van de landbouw in de stikstofneerslag in natuurgebieden. Het RIVM gaat ervan uit dat de landbouw verantwoordelijk is voor 41 procent van de stikstofuitstoot, het Mesdag-Zuivelfonds zegt 25 procent.
Maandag erkende het Mesdagfonds al enigszins dat er een fout is gemaakt in de berekening. Volgens de onderzoekers kwam dat door een fout in het systeem van het RIVM. Het RIVM spreekt dat dan weer tegen.
Het Mesdag-Zuivelfonds kwam twee weken geleden met alternatieve stikstofcijfers. Veel boeren konden zich vinden in die nieuwe berekeningen. Ze bestrijden dat hun bedrijfstak zo veel bijdraagt aan de stikstofuitstoot als het RIVM zegt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.