RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse VVD: "Wethouder geeft geld uit dat ze niet heeft"

UTRECHT - Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) heeft 100.000 euro uitgegeven aan een project op de Utrechtse 't Goylaan, waarvoor ze geen dekking heeft. Dat beweert de Utrechtse VVD. Raadslid Marijn de Pagter noemt het optreden van de wethouder 'onbegrijpelijk'.

Het betreft de aanpassing van de veelgeplaagde rotonde op de 't Goylaan. De voormalige vierbaansweg is in 2017 aangepast tot een stadsboulevard met twee rijbanen. Vanaf het begin zijn er grote problemen met de kruising met de Constant Erzeijstraat. Die kruising had vroeger verkeerslichten, maar tegenwoordig is het een voorrangsrotonde. Die zorgt voor veel onduidelijkheid en regelmatig tot ongelukken en bijna-ongelukken. En dus moet die rotonde weer op de schop. Dat kost 1,2 miljoen euro.

Zeker gezien de voorgeschiedenis zou deze wethouder beter moeten weten."
Marijn de Pagter (Utrechtse VVD)

Voor dat bedrag moet de gemeenteraad toestemming geven, maar die heeft dat nog niet gedaan. Marijn de Pagter (VVD) ontdekte dat Van Hooijdonk toch al geld is gaan uitgeven van die 1,2 miljoen euro. Onderdeel van het project is een onderzoek naar de doorstroming op de 't Goylaan. Dat onderzoek heeft inmiddels grotendeels plaatsgevonden bij een andere kruising op de 't Goylaan, ter hoogte van de Linschotensingel. Daaraan is inmiddels 100.000 euro besteed.

ONBESTAANBAAR
De Pagter vindt dat onbestaanbaar: "Zeker gezien de voorgeschiedenis zou deze wethouder beter moeten weten. Ze zal met een héél goede uitleg moeten komen." Wethouder Lot van Hooijdonk erkent dat ze een deel van het budget al besteed heeft. Het betreffende onderzoek was urgent: "De proef is momenteel deels uitgevoerd. De proef is op straat uitgevoerd, maar de verwerking van de resultaten volgt nog. Momenteel is zo'n 50.000 euro uitgegeven."

Van Hooijdonk benadrukt dat dit in eerste instantie uit een ander potje gedaan is. Als de gemeenteraad een akkoord geeft voor de 1,2 miljoen wordt het geld weer teruggestort, zo zegt de wethouder. De Pagter noemt dit de 'verkeerde volgorde': "Ze had er opener over moeten zijn in het raadsvoorstel. We kunnen als raad nu niet meer beslissen of we het geld voor de Linschotensingel nodig vinden. Het is al uitgegeven."

RAADSDEBAT
Over de proef bij de Linschotensingel waren eerder al vragen vanuit de raad. Morgen debatteert een commissie van de Utrechtse gemeenteraad over de 't Goylaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -