Verdachte moord Derk Wiersum voert eigen verdediging in driedelig pak

© ANP
MAARSSEN/UTRECHT - Bij zijn aanhouding zou buitenproportioneel geweld zijn gebruikt en werd hij niet op zijn rechten gewezen. En ook tijdens zijn opsluiting en verhoor zouden de regels en voorschriften zijn overtreden. Een opvallend welbespraakte Anouar T. uit Maarssen, verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, voerde vandaag voor een deel zijn eigen verdediging. Als een advocaat was hij gekleed in driedelig grijs.
Het Openbaar Ministerie zegt aanwijzingen te hebben dat de vermeende top-crimineel Ridouan T. via onder meer PGP-telefoons en een 'moordmakelaar' opdracht gaf voor de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. Een gestolen Renault Mégane waar Anouar al weken voor de moord op 18 september in rondreed zou zeker zeven keer zijn gesignaleerd in Amsterdamse straat waar Wiersum woonde. De auto reed vroeg in de ochtend stapvoets langs zijn woning.
Veel van het bewijs dat het OM tegen Anouar T. heeft komt uit een ander onderzoek dat op dit moment in de regio Utrecht loopt. Het is gericht op onder meer drugshandel door een groep waarin Anouar T. een belangrijke rol zou spelen. In dit onderzoek werd een telefoongesprek afgeluisterd waarin Anouar aan zou geven dat hij vanwege de moord op Wiersum een tijdje uit de lucht gaat. Hij vertrok naar Marokko, naar eigen zeggen om de begrafenis van een familied bij te wonen .

OPSPORING VERZOCHT

Kort voor het afgeluisterde telefoongesprek besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de moord op Wiersum. Op de telefoon van Anouar T. waren foto's opgeslagen van drie auto's die in het programma werden getoond, omdat ze voor de liquidatie en de observatie van het slachtoffer waren gebruikt. De auto's worden gelinkt aan Anouar T. en de criminele organisatie waar hij deel van zou uitmaken.
Bij een inval op locaties in Utrecht en Nieuwegein, die door de groep van Anouar T. werden gebruikt, werd volgens het OM meer bewijsmateriaal gevonden. Een of meerdere leden zouden contact hebben gelegd met een Amsterdamse groep die de moord moest uitvoeren. Ook zou een lid van de Utrechtse groep de Renault Megane na de moord in brand hebben gestoken in Berschenhoek en daarvan aan Anouar verslag hebben uitgebracht.

AUTODIEF EN PLOFKRAKER

Anouar T. wordt bijgestaan door twee advocaten, maar hield zelf een uitgebreid betoog over de manier waarop hij was aangehouden. Volgens hem vindt ook de rechter-commissaris dat daar teveel geweld bij is gebruikt en regels zijn overtreden. Zo zou hij niet op zijn zwijgrecht zijn gewezen en werd hij in een koude cel ondervraagt, slechts gekleed in een papieren overall. T. wil een officiele klacht indienen wegens foltering.
Volgens de verdediging heeft T. zijn strafblad en familienaam tegen. Hij kreeg eerder in Duitsland 4 jaar cel voor een plofkraak en is veroordeeld voor autodiefstal. De advocaten van T. vroegen om schorsing van de voorlopige hechtenis; zou te weinig bewijs zijn dat er een vooropgezet plan was om Wiersum te vermoorden en dat hij daar bewust aan had meegewerkt. Maar volgens de rechtbank zijn de verdenkingen te ernstig en zijn er voldoende gronden om hem langer vast te houden.

ANDERE RECHTBANK

Het OM zegt dat er nog meer mensen bij de moord op Derk Wiersum betrokken waren. Naast Anouar T. zitten Giërmo B. en een 31-jarige Rotterdammer vast. Er zijn meerdere verdachten aangehouden, maar nog niet voorgeleid. Het onderzoek is nog in volle gang en het OM verwacht nog meer verdachten aan te houden en ook nog meer bewijsmateriaal te vinden, onder meer in laptops en telefoons die in beslag zijn genomen. Daarover horen we bij een volgende zitting meer.
Die volgende zitting is wat advocaat Seebregts betreft niet bij de rechtbank Amsterdam. Die zou teveel betrokken zijn geweest bij slachtoffer Derk Wiersum, die 15 jaar een gewaardeerde strafpleiter was in Amsterdam en iedereen bij deze rechtbank tot zijn zakelijke kennissenkring kon rekenen. De advocaat heeft daarom een verzoek ingediend om de zaak naar een andere rechtbank te verwijzen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.