RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wethouder Van Hooijdonk baalt van 'slordige' communicatie rond 't Goylaan

UTRECHT - Wethouder Lot van Hooijdonk is niet blij met de communicatie rond de financiering van een verkeersproef op de 't Goylaan in Utrecht. Ze reageert daarmee op kritiek van de VVD en SP dat de gemeente geld uitgeeft dat ze nog niet heeft.

Een commissie van de Utrechtse gemeenteraad praat vandaag over de herinrichting van de veelbesproken 't Goylaan. De weg is in 2017 aangepast tot tweebaans stadsboulevard. Dat werd geen succes, de kruising met de Constant Erzeijstraat bleek in de nieuwe situatie onveilig en onoverzichtelijk. De wethouder hield lang vol dat er weinig mis was met de vernieuwde 't Goylaan, maar onderzoek toonde het tegendeel aan.

NIEUW PLAN
Inmiddels ligt er een voorstel van Van Hooijdonk om het voorrangsplein op te rekken en de fietspaden te verleggen. Ook zouden er zogenoemde brommerdrempels moeten komen op de snelheid op de fietspaden te verlagen. Het hele project kost 1,2 miljoen euro. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt die plannen op hoofdlijnen te ondersteunen, zo bleek vandaag. Volgende week beslist de raad of ze het bedrag ter beschikking stellen, zodat de aanpassing uitgevoerd kan worden.

De wethouder hield eerder dit jaar een proef op een andere kruising op de 't Goylaan. Ze wilde kijken wat het uitzetten van de verkeerslichten op de kruising met de Linschotensingel voor effect heeft op de doorstroming. Deze week bleek dat die proef betaald is uit het budget van 1,2 miljoen euro, maar dat budget is nog helemaal niet toegekend. De VVD maakt zich daar boos over.

KRITIEK
Marijn de Pagter (VVD) noemde het tijdens de vergadering een lapmiddel. Hij vindt ook dat de raad niet juist is geÔnformeerd, een politieke doodzonde. Tim Schipper van de SP sprak over 'financieel balletje balletje', waarmee hij zijn ongenoegen duidelijk maakte.

Van Hooijdonk trok gedeeltelijk het boetekleed aan. "We hebben slordig gecommuniceerd en daar baal ik van. Het was niet nodig geweest", zei ze. De wethouder blijft wel van mening dat het onderzoek noodzakelijk was. Ook vindt ze het normaal om dergelijke onderzoeken uit bestaande potjes te betalen. De Pagter neemt met die uitleg geen genoegen. Volgende week komt de complete gemeenteraad bijeen. De VVD'er wil het onderwerp dan opnieuw aan de orde stellen.

Een meerderheid van de raad blijkt wel blij met de plannen om de voorrangskruising bij de Constant Erzeijstraat aan te passen. Sommige partijen zoals DENK hebben liever de stoplichten terug, maar die ingreep lijkt niet haalbaar of is te kostbaar. Het CDA had liever een volledige rotonde, maar snapt dat ook die ingreep niet haalbaar is en legt zich daarom neer bij het voorstel van Van Hooijdonk.

Er lijkt zich een meerderheid in de raad af te tekenen die tegen de brommerdrempels op de fietspaden gaat stemmen. Dat komt doordat het een relatief nieuw fenomeen in de stad is en partijen vinden dat dit niet de plek is om met zo'n instrument te experimenteren. Wethouder Van Hooijdonk gaf aan 'niet getrouwd' te zijn met die drempels, waarmee ze aangaf ze best te willen schrappen uit de plannen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -