Instellingen

Vertraagd energieproject Veenendaal krijgt langzaam vorm

© Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal
VEENENDAAL - Een ambitieus energieplan van de gemeente Veenendaal uit 2017 krijg langzaam maar zeker meer vorm. De gemeente wil in 2035 energieneutraal zijn en heeft daarom plek voor tienduizenden zonnecollectoren op bedrijfspanden. De afgelopen weken zijn er weer honderden geplaatst. Alleen ligt vertraging op de loer omdat door het coronavirus de levering van zonnecollectoren op zich laat wachten.
Meer dan 7.000 zonnecollectoren zijn de afgelopen drie jaar op daken van bedrijven op industrieterrein Nijverkamp geplaatst. Dat lijkt veel, toch is het maar een fractie van de 80.000 die in de oorspronkelijke planning zijn meegenomen. Wethouder Marco Verloop (SGP) durft het voorzichtig toch vertraging te noemen: "Ja, vertraging is er wel. Wat je ziet is dat er bij innovatieve projecten als deze dingen tegenkomt die je van te voren niet hebt kunnen bedenken."

DOOLHOF

Verloop is de afgelopen jaren in een doolhof van regels en wetgeving terecht gekomen. "Dan krijg je te maken met de constructie van daken, zijn die sterk genoeg? Dan vindt de verzekering er wat van. Banken vinden er wat van." En ook ondernemers moeten het voordeel zien van collectoren op hun dak. Daarom is jaren geleden ook de bv 'Zon op Bedrijfsdaken Veenendaal' gestart.
René van Holsteijn is daar de voorzitter van. Hij helpt ondernemers bij aanvraag van subsidies en motiveert ze om mee te doen in het project. Volgens Holsteijn zit niet ieder bedrijf te wachten op zonnepanelen op het dak omdat het nog te onbekend is. "Er zijn nu een aantal toonaangevende ondernemers die meedoen. En ik denk dat we dit najaar partijen die tot nu toe de kat uit de boom hebben gekeken ook meekrijgen."

SAMEN REALISEREN

Wethouder Verloop zit wat dat betreft in een bijzondere positie omdat hij voor de realisatie van de energiedoelen veel met de ondernemers in zijn gemeente om tafel zit. "Samen lukt het om dit soort projecten te realiseren. Juist door een bijdrage van de gemeente is dit project van de grond gekomen. Bedrijven willen verduurzamen en wij willen dat ook. Dus dan zoeken we elkaar op."
Met de ruim 7.000 panelen is slechts een fractie van het totaal geplaatst. En hoewel ze in Veenendaal nu beter weten hoe ze met wet- en regelgeving moeten omgaan dient zich een andere vertragende factor aan: het coronavirus. De panelen komen uit China en omringende landen, daar ligt de productie nu stil of er wordt niets verscheept. Of er ook echt 80.000 panelen komen is ook nog niet duidelijk. Moderne panelen hebben een hogere opbrengst dan de collectoren waar in de planvorming vanuit is gegaan.
Wethouder Marco Verloop (SGP) en Rene van Holsteijn over de zonnepanelen op bedrijfspanden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.