OM eist levenslang tegen Gökmen T. voor tramaanslag Utrecht

© ANP
UTRECHT - Gökmen T.moet de rest zijn leven in de gevangenis doorbrengen. Dat vindt het Openbaar Ministerie. Het OM eiste daarom zojuist een levenslange gevangenisstraf tegen T. in de rechtszaak over de tramaanslag in Utrecht.
Gökmen T. opende op 18 maart vorig jaar in en bij een tram op het 24 Oktoberplein het vuur op medepassagiers en omstanders. Vier mensen kwamen om en er vielen meerdere gewonden. Het OM ziet de aanslag als een terreurdaad. T. heeft de aanslag bekend.
In de rechtbank noemde het OM T. "een uiterst gevaarlijk persoon" en het gevaar voor herhaling "aanzienlijk". Dat maakt "een optimale beveiliging van de samenleving noodzakelijk", zei de officier van justitie. Levenslang is volgens het OM de enige passende straf.

IMPACT

Het Openbaar Ministerie stond ook stil bij de impact van de aanslag. "Voor deze slachtoffers en voor de nabestaanden is 18 maart een gitzwarte dag waarvan ze de gevolgen de rest van hun leven met zich mee zullen dragen. Omstanders en hulpverleners hebben getuige moeten zijn van vaak traumatiserende gebeurtenissen", vindt het OM.
"Ook buiten de kring van direct betrokkenen heeft de aanslag diepe indruk gemaakt. Het is aan verdachte te wijten dat het veiligheidsgevoel van veel Nederlanders door de aanslag fundamenteel is aangetast."

WEL OF GEEN TBS

Over de strafeis werd veel gespeculeerd, vooral over de vraag of tbs zou worden geëist in combinatie met een lange celstraf. Deskundigen uitten eerder deze zittingsweek twijfels over de effectiviteit van een behandeling van de psychische problemen van T., zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis zou er ook versterkt door kunnen worden.
Deskundigen zien T. als licht verstandelijk beperkt. Ook legt hij moeilijk contact met andere mensen en vooral: hij voelt zich verheven boven anderen. "Een op alle levensgebieden disfunctionerende man", concludeerden deskundigen.
Het Openbaar Ministerie zei in de rechtszaal niets te zien in een behandeling van T. omdat ze niet overtuigd zijn dat dat effect zal hebben. Er is daarom geen tbs geëist.
"Er is psychologisch onderzoek gedaan naar de vraag hoe verdachte tot zijn daad is gekomen. Het beeld is dat dat dit niet zo zeer voortkwam uit een innerlijke geloofsovertuiging maar meer vanuit een met zijn persoonlijkheidsstoornis en zwakbegaafdheid samenhangende frustratie over zijn eigen tekortkomingen en mislukkingen en in het leven. De radicalisering bood hem een nieuwe identiteit waarmee hij probeerde grip op zijn leven te krijgen", vat het OM het samen.

GEEN REACTIE BIJ T.

Gökmen T. reageerde ogenschijnlijk onaangedaan op de strafeis van het Openbaar Ministerie en liet zich daarna rustig wegvoeren. Morgen zal zijn advocaat namens T. pleiten. Daarna is het laatste woord aan de verdachte zelf. De rechtbank doet dan vervolgens op 20 maart uitspraak.
In ons liveblog kun je teruglezen wat er vandaag allemaal besproken is in de rechtszaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.