RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

D66 wil grondeigenaren dwingen windmolens te plaatsen in Rijnenburg

UTRECHT - De Utrechtse D66-fractie wil grondeigenaren in de polders Rijnenburg en Reijerscop dwingen om windmolens te laten plaatsen op hun terrein. De partij heeft het over een 'gedoogplicht'. Dat is een mildere vorm dan onteigenen. De grondeigenaren willen liever woningen bouwen en dreigen daarom hun grond niet af te staan voor windmolens in de polders.

Een commissie van de Utrechtse gemeenteraad vergaderde donderdagavond over het voorstel van het college van B&W. Dat voorstel behelst om ruimte te maken in de polders voor acht windmolens en 230 hectare aan zonnevelden.

WOONCRISIS OF KLIMAATCRISIS
De discussie spitste zich zoals verwacht toe op de vraag wat er belangrijker is: de mondiale klimaatcrisis of de lokale wooncrisis. Voor partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren is het duidelijk, die denken dat acht windmolens in de polders een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de klimaatcrisis.

Partijen als de PvdA, de VVD en het CDA benadrukken dat het bestrijden van de klimaatcrisis heel belangrijk is, maar dat er ook ruimte moet zijn voor extra woningen. PvdA-er Lau Bosse vatte het samen: "Wij zien graag acht windmolens in het noorden van de polders, maar wij lopen ook niet weg voor de wooncrisis, en dat doet GroenLinks wel."

Eva Oosters van jongerenpartij Student & Starter probeerde in het midden van de discussie te komen. Oosters: "De discussie verhardt. Stem je tegen windmolens dan ben je tegen duurzaamheid, stem je voor windmolens dan ben je tegen woningbouw. Wij willen helemaal niet kiezen tussen deze twee idealen." Net als de PvdA wil Student & Starter graag windmolens maar ook snel woningbouw.

SLEUTELROL
D66 speelt een sleutelrol in deze discussie. Zij willen graag woningbouw, maar willen coalitiegenoot GroenLinks niet afvallen door windmolens in de polder onmogelijk te maken.

Raadslid Maarten Koning had geen sterk optreden. Hij worstelde met veel concrete vragen die andere partijen aan hem stelden. Zo kreeg hij onder andere de vraag wanneer er dan gebouwd moet gaan worden in de polder als er windmolens komen. Koning verschuilde zich meerdere keren achter een procedure om de vraag niet te hoeven te beantwoorden.

Ook op een ander heikel punt had de D66-er geen antwoord, het roeiwater. In de polder moet een roeibaan aangelegd worden, maar het geld ontbreekt. Pas als er woningbouw komt is dat geld beschikbaar. Koning geeft aan dat hij die roeibaan ook belangrijk vindt, maar hoe hij dan gerealiseerd moet worden bleef ongewis.

Hij vroeg de wethouder om een grotere regierol op zich te nemen. Student & Starter was duidelijker, zij wilden dat de roeibaan daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Eva Oosters deed een paar voorstellen waaruit het betaald zou kunnen worden.


Stem je tegen windmolens dan ben je tegen duurzaamheid, stem je voor windmolens dan ben je tegen woningbouw"
Eva Oosters, raadslid Student & Starten


ONTEIGENEN
Zelfs als de gemeenteraad het voorstel van het college aanneemt is het allerminst zeker dat er daadwerkelijk acht windmolens in de polders komen. De grondeigenaren hebben meermalen aangegeven dat zij hun grond niet ter beschikking willen stellen aan windmolens, als dat betekent dat er geen of nauwelijks nieuwe huizen gebouwd kunnen worden.

D66-er Koning verraste vriend en vijand door voor te stellen om gebruik te maken van de zogenoemde gedoogplicht. Dat is een juridisch middel dat recent in Flevoland werd toegepast.

De Raad van State besliste dat een dergelijke gedoogplicht opgelegd mag worden aan grondeigenaren die weigeren om een windmolen toe te staan. Koning: "D66 houdt niet van onteigenen, dat moeten we hier niet willen." Waarna hij voorstelde om de grondeigenaren op een andere manier te dwingen om mee te werken.

FESTIVALTERREIN EN KERNCENTRALE
Koning werd letterlijk weggehoond toen hij voorstelde om rond de windmolens festivalterreinen in te richten. Het grote bezwaar tegen windmolens is de geluidsoverlast. Een festival zal die overlast alleen maar vergroten, betoogden zijn politieke opponenten.

Henk van Deún (PVV) had een heel ander voorstel. De PVV is tegen alle windmolens op land. Toch denkt Van Deún een oplossing te hebben voor de energietransitie, hij pleit voor een kleine kerncentrale op industrieterrein de Lage Weide. Dat zou 1,8 miljard euro kosten en na 2030 te realiseren zijn. Dan zijn er geen windmolens nodig in de polders. Van Deún: "Wij willen bouwen, bouwen, bouwen, dat moge duidelijk zijn."

Het debat stopte om 23.00 uur. Wethouder Lot van Hooijdonk was toen nog niet aan het woord gekomen. Dat zal op een later tijdstip plaatsvinden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -