RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Liveblog: Gökmen T. tuft weer, maar legt geen slotverklaring af


UTRECHT - De vierde en laatste dag van het proces tegen tramschutter Gökmen T. verliep opnieuw tumultueus. Om 14.00 uur was de zitting klaar. Dit liveblog is gesloten.

De belangrijkste feiten chronologisch op een rijtje:
- T. bespuugde de rechter en is daarna uit de zaal verwijderd
- Hij moest de zaak via een videoverbinding volgen
- De advocaat van T. wil geen levenslang
- Hij pleit voor een tijdelijke celstraf plus tbs
- T. maakte op het einde van de zitting geen gebruik van zijn spreekrecht


15.03 uur   Video: rechters ontwijken spuug T.
Geen smakelijk beeld, maar dit is hoe de rechters vanochtend de fluim van Gökmen T. ontweken.

"Het was net mis", zegt de rechter. "Het is wel een bijzonder stukje spuug."14.10 uur   Geen laatste woord van T.
Veel nabestaanden waren een beetje bang voor het moment dat Gökmen T. het laatste woord mocht voeren. Maar de tramschutter heeft niet gebruikt gemaakt van die mogelijkheid. Toen de rechter hem de ruimte gaf om te praten, zweeg hij.

Daarmee komt na vier dagen een einde aan de rechtszaak tegen Gökmen T. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

12.30 uur   OM wil wel levenslang
Het OM heeft nogmaals benadrukt levenslang te willen voor Gökmen T. Europese regels verbieden een levenslange celstraf niet, aldus de aanklager, zolang er maar een toetsingsmoment is na 25 jaar. "Op dat moment kan hij dus evengoed vrijkomen."

12.17 uur   Video: advocaat T. legt uit waarom hij geen levenslang wil


Seebregts haalt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aan.

11.27 uur   Via een videoscherm
Verslaggever Peter Huting vertelt hoe het werkt met het videoscherm. Aangezien Gökmen T. uit de rechtszaal is verwijderd volgt hij de zitting vanuit een andere ruimte. De rechter kan met hem communiceren via een videoscherm. Maar heel soepel gaat dat niet. "Wanneer de rechter iets aan hem vraagt, drukt een agent de knop van een microfoon in zodat hij terug kan praten. Maar inhoudelijk reageren doet hij niet. En als hij iets zegt, komt er alleen maar rotzooi uit."

Huting weet niet of T. nog fysiek terugkeert in de rechtbank. "Hij heeft het recht op het laatste woord. Sommige mensen maken zich daar zorgen om. Ze zijn bang dat hij zijn ideologie nogmaals gaat verspreiden."

Verslaggever Peter Huting legt uit waarom de advocaat geen levenslange celstraf wil: "Als hij ooit gratie krijgt zou het kunnen dat T. onbehandeld terugkeert in de maatschappij."10.34 uur   OM citeert Korneel Evers
Wekelijks brengt Korneel Evers op RTV Utrecht een ode aan FC Utrecht. Na de tramaanslag besteedde hij aandacht aan de verschrikkelijke gebeurtenissen op het 24 Oktoberplein. Zijn ode werd opgevraagd door het OM en vandaag deels gebruikt in de rechtbank.

10.14 uur   Vergelijking met zaak-Michael P.
Advocaat Seebregts maakt een vergelijking met de zaak tegen de moordenaar van Anne Faber.
 Advocaat André Seebregts komt vrijdagochtend aan bij de rechtbank in Utrecht. Advocaat André Seebregts komt vrijdagochtend aan bij de rechtbank in Utrecht. | Foto: ANP


09.56 uur   Advocaat wil geen levenslang
Het OM eiste gisteren een levenslange celstraf, maar dat vindt de advocaat van T. geen goed idee. André Seebregts zegt dat levenslang in strijd is met Europese richtlijnen die bepalen dat mensen geen uitzichtloos bestaan mogen hebben.

Ook zegt de raadsman dat zijn cliënt een behandeling nodig heeft. Mocht hij levenslang krijgen en niet behandeld worden, dan bestaat er een theoretische kans dat T. ooit gratie krijgt en onbehandeld terugkeert in de maatschappij.

Overigens sprak het OM gisteren ook al over de kans dat dat gebeurt. Volgens de aanklager wordt bij een eventuele reïntegratie altijd overwogen om alsnog een behandeling te ondergaan.

09.54 uur   T. misdraagt zich direct weer
Direct bij het begin van het proces misdroeg T. zich opnieuw, net als eerder deze week. Hij maakte de aanwezigen in de zaal uit voor ketters en bespuugde de rechters.

T. werd vervolgens vloekend en scheldend afgevoerd. "Hoerenkinderen", riep hij terwijl agenten hem met licht geweld de zaal uitvoerden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -