RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Advocaat: Ridouan T. bont en blauw geslagen voordat hij op vliegtuig werd gezet

PROVINCIE UTRECHT/VIANEN - Tijdens de eerste inleidende zitting in het proces tegen Ridouan T. botsen Openbaar Ministerie en zijn advocaat Inez Weski vooral de vraag of de uitlevering rechtmatig was. De crimineel uit Vianen werd in december in Dubai aangehouden en vervolgens met een vliegtuig naar Nederland gebracht.

Volgens Weski zijn daarbij internationale verdragen geschonden en zou T. bovendien zijn mishandeld voordat hij werd uitgeleverd. De advocaat citeerde daarbij haar cliŽnt uit zijn eigen afgelegde verklaringen.

Het OM stelt dat de overdracht van Taghi gebeurde nog voordat Nederland een formeel uitleveringsverzoek kon indienen. De overname gebeurde dus op uitdrukkelijk verzoek van Dubai zelf, aldus het OM. Het OM vermoedt dat de raadsvrouw de rechter zal vragen de strafvervolging ongeldig te verklaren.

Maar Weski noemt de stukken over de arrestatie die zij van het OM heeft gekregen "in strijd zijn met de waarheid, althans de waarheid verhullen". Volgens haar heeft Nederland van tevoren wel degelijk op T.'s uitlevering aangestuurd. Dat gebeurde tegen de VN-uitleveringsverdragen in.


Bij de overdracht in Dubai zou Ridouan T. volgens Weski onherkenbaar zijn geweest door blauwe plekken en zwellingen. Volgens de advocaat duidt dat op mishandeling of zelfs foltering.

Weski zegt dat T. vervolgens op een "klein achteraf vliegveldje" in een gecharterd privťvliegtuig naar Nederland werd gevlogen.


Ridouan T. heeft volgens Weski in het vliegtuig vervolgens opgevangen dat de agenten niet met het vliegtuig mee naar Dubai zouden zijn gekomen, maar daar al langer waren. Dat wijst er volgens haar op dat er wel degelijk contact over zijn uitlevering is geweest. T. zegt dat er een 'feeststemming' in het vliegtuig was.


T. is zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij wordt verdacht van een vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Mogelijk komen daar later in het proces nog meer verdenkingen bij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -