Utrecht bouwt aan grote grondstoffenbank voor hergebruik sloopafval

© RTV Utrecht / Niels Drost
UTRECHT - De stad Utrecht werkt aan een grootschalige grondstoffenbank op bedrijventerrein Lage Weide. Dat staat in het actieprogramma Utrecht Circulair dat vandaag naar de gemeenteraad is gestuurd. De stad wil in 2050 volledig circulair en dus afvalvrij zijn. Een centrale plek voor de overslag van bouw- en sloopafval dat wordt hergebruikt, moet hieraan bijdragen.
Op een centrale plek aan het Amsterdam-Rijnkanaal en nabij de snelweg A2 moeten bouwmaterialen en sloopafval worden verzameld. De opgeslagen en geregistreerde stalen balken, dakpannen, bakstenen en diverse andere materialen wachten daar om te worden hergebruikt.
Schone voertuigen brengen de (gebruikte, maar ook nieuwe) materialen gebundeld de stad in naar de kleine en grote bouwprojecten waarvoor ze zijn bedoeld. Hierdoor hoeven er bovendien minder vrachtwagens de stad in en uit.

CIRCULAIR BOUWEN

Utrecht hoopt dat zo veel mogelijk nieuwbouwprojecten circulair worden gebouwd. "Het is nu nog niet mogelijk om alle ongeveer 600 ruimtelijke projecten volwaardig circulair te bouwen. Vandaar dat wij voor nu 20 gebiedsontwikkelingen en projecten kiezen waarbij we dit een sterke impuls zullen geven", aldus wethouder Klaas Verschuure bij de presentatie van de plannen.
De bouwprojecten die zijn aangewezen door de gemeente Utrecht zijn onder meer de Merwedekanaalzone, Cartesiusdriehoek en de Cultuurvoorziening Berlijnplein. De gemeente wil ook starten met circulair inkopen. Over twee jaar moet een derde van de producten en diensten in de stad circulair zijn ingekocht.

ONDERWIJS

Utrecht steekt ook 6,6 miljoen euro in 6 vmbo-scholen in de regio om leerlingen voor nieuwe beroepen in de kringloopeconomie op te leiden. Bovendien werkt ze sterk samen met diverse onderwijsinstituten in Utrecht - van basisscholen tot de universiteit - om kennis te delen en jongeren te enthousiasmeren voor dit vakgebied.
De Domstad investeert de komende periode jaarlijks ruim 500.000 euro in de plannen. Een groot deel gebruikt ze om circulaire bedrijven te trekken en om in koplopers te investeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.