RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Scholieren en wethouder onthullen Anne Frankboom in Zeist

1/3
ZEIST - In Zeist is een speciale boom geplant op landgoed de Breul. De boom is een nazaat van de boom waarop Anne Frank uitkeek vanuit het Achterhuis in Amsterdam en waarover zij schreef in haar dagboek.

Boswachters van het Utrechts Landschap presenteerden de boom aan wethouder Laura Hoogstraten en aan scholieren van scholengemeenschap De Breul. De kinderen hielpen mee met het plaatsen van narcissen rondom de boom. De bloemen hebben de naam van Anne Frank gekregen.

De plaatsing van de boom op landgoed De Breul is een bewuste keuze. In het begin van de Tweede Wereldoorlog maakten de bewoners Siegfried Paul DaniŽl May en Rosine Mariane Fuld een einde aan hun leven. Het echtpaar wilde hun lot niet aan de Duitsers overlaten en stapten op 15 mei 1940 in Amsterdam uit het leven.

Het verhaal gaat verder onder de video.

Scholieren en wethouder onthullen Anne Frankboom in Zeist


IDEE
Het idee om deze boom te planten kwam van boswachter Joris Hellevoort. Vanuit zijn voorliefde voor geschiedenis kwam dit eigenlijk heel goed samen. ''Ik kreeg kippenvel toen ik van het verhaal over de bewoners hoorde en daarom was dit in combinatie met een Anne Frankboom voorbestemd'' benadrukt Hellevoort.

Utrechts Landschap nam contact op met Albert Jens, geschiedenisdocent op de Breul. Nadat hij hoorde over het plan om een boom te plaatsen, twijfelde Albert geen moment over een samenwerking. Het is een verhaal dat scholieren niet uit de geschiedenisboeken leren, maar het speelde zich wel af in de achtertuin van de school.

''Het is belangrijk dat we stilstaan bij de lokale geschiedenis, want dat maakt de geschiedenis ook tastbaarder", zegt Jens. De docent hoopt dat scholieren nadenken over de gebouwen waar ze dagelijks langs fietsen, want Zeist telt veel historische gebouwen die in de oorlog een bijzondere betekenis kregen.

Ook de scholieren beseffen dat het belangrijk is dat dit soort verhalen worden verteld. ''Wanneer je een verhaal als dit hoort, sta je wel weer even stil bij de vrijheid die je hebt'' vertelt de 14-jarige Kaj.

Eerder werd ook in Veenendaal een Anne Frankboom geplant. De provincie heeft nu dus twee Anne Frankbomen.

 Landgoed de Breul in Zeist Landgoed de Breul in Zeist | Foto: RTV Utrecht / Sammie Vries


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -