Fototentoonstelling 75 Jaar Vrijheid verhuist van Amersfoort naar Breukelen

Een van de 50 iconische foto's: Nederlandse soldaten schaatsen over een geïnundeerd gebied bij Leusden, 11 januari 1940.
Een van de 50 iconische foto's: Nederlandse soldaten schaatsen over een geïnundeerd gebied bij Leusden, 11 januari 1940. © Spaarnestad Photo / Co Zeijlemaker
AMERSFOORT - De 50 meest indrukwekkende oorlogsfoto's uit de provincie Utrecht zijn alleen dit weekend nog in Amersfoort te zien. De reizende fototentoonstelling is samengesteld na een zoektocht onder inwoners.
Daarbij werden tientallen beelden ingezonden van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de Jodenvervolging, maar ook het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie is onderdeel van het project 75 Jaar Vrijheid, dat herinneringen uit de oorlog levend wil houden.
De 50 foto's die nu nog in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort hangen verhuizen komende dagen voor ruim twee weken naar het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen.
Op RTV Utrecht begint vandaag een nieuwe serie van het programma Margreet. Margreet van Gils gaat terug naar de plaats waar een aantal van de iconische foto's zijn gemaakt. Ze spreekt er met ooggetuigen en nabestaanden over hoe het was en hoe het nu is. Margreet: WOII in foto's is vanaf 16.00 uur te zien op tv en op rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.