RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kamerikse neven starten motorreis naar Kaapstad


KAMERIK - In de vroege ochtend van Zondag 1 maart is het korte tijd onrustig in Kamerik. Vier ronkende motoren staan klaar op de dorpsbrug. Bepakt en bezakt en onder toeziend oog van meer dan vijftig toeschouwers maken de vier Kamerikse neven Erwin (28), Remco (26), Mareijn (26) en Nander (29) zich op voor de reis van hun leven. Voor RTV Utrecht doet oud-medewerker Mareijn verslag van hun reis.PECH, REGEN EN SNEEUW
Na maandenlange voorbereiding, het prepareren van de motoren, het regelen van visa, inentingen, juiste gereedschap, etc. Staan we op het moment van vertrek voor een motorreis naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Een reis onder de groepsnaam Transalp Nomads vanwege het type motoren (Honda Transalp). We rijden door meer dan 25 landen binnen vier maanden. Het doel is om uiterlijk 1 juli 2020 aan te komen in Kaapstad.

 Motorpech Motorpech | Foto: Mareijn de Wit

Na vertrek zit het ons de eerste dagen niet mee. Vlak voor de eerste tankbeurt buiten het Belgische Antwerpen, krijgt de motor van Remco, ondanks de vele voorbereidingen, problemen. Even de reserve stand van de tank aanspreken lijktk het devies.

Dit blijkt al snel niet de oplossing te zijn. In de hoogste versnelling lukt het hem niet meer harder te gaan dan 80 kilometer per uur. Is het dan een probleem bij de carburateur? Zo goed als mogelijk wordt langs de Belgische snelweg geprobeerd het probleem te verhelpen. Het lukt niet.

We besluiten langzaam door te zetten naar Parijs, onderweg slaat het weer om. Stortbuien, windvlagen, natte sneeuw en koude temperaturen zorgen ervoor dat we Parijs doorweekt en verkleumd halen tegen het invallen van de schemer. Ook de dagen erna zit het niet mee. Nog meer motorpech en veel regen, wind, sneeuw en kou zorgen voor een pittig begin van de reis.

VIVA ESPANA
Maar na regen komt zonneschijn. De zon schijnt bij de Spaanse grens en vanaf Barcelona volgen schitterende dagen. In het zuiden van Spanje hebben we een ontmoeting gepland met een oud-Kameriker: Ferdindand Sloof. Inmiddels woont hij al jarenlang vlakbij Malaga.

Na het item op RTV Utrecht van de Transalp Nomads neemt hij contact op en biedt aan een bandenwissel te verzorgen bij een bekende garage. Het laatste gedeelte van de reis in Spanje rijdt Ferdinand, zelf ook fervent Transalprijder, samen met ons, naar de ferry Tarifa-Tanger. Vanaf daar staan de Transalp Nomads er weer alleen voor.

 Bijna bij de ferry Bijna bij de ferry | Foto: Mareijn de Wit

Vlak voor het wegvaren van de ferry onstaat commotie. Een ferry medewerker waarschuwt dat we mogelijk terug gestuurd worden. Eerder die week zou ook een andere groep motorrijders namelijk teruggestuurd zijn door de Marrokaanse douane, die geen risico in verband met het corona-virus wil nemen.

De schrik slaat ons om het Kamerikse hart. Zo snel een einde aan de droom? Met spanning gaan we de ferry op. Na een snelle controle, met wat vragen over het corona virus in Nederland, volgen verder geen problemen en de Transalp Nomads worden vriendelijk welkom geheten in Marokko.

 Uitzicht over de blauwe stad Uitzicht over de blauwe stad | Foto: Mareijn de Wit

In Marokko hebben wij inmiddels succesvol onze weg vervolgd. Van Tanger naar Chefchaouen, de blauwe stad, en door naar Fez. De Transalp Nomads toeren door de Marrokaanse groene valleien en wegen. Langzaam zakken we naar het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent, onze droom najagend.

De komende weken zullen ook in het teken staan van het corona virus, veel Afrikaanse landen sluiten de grenzen. Daarover de volgende keer meer!


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -