Zorgfraudeur hoeft niet naar de gevangenis

© Fundament
PROVINCIE UTRECHT - De 65-jarige Frank P. hoeft niet naar de gevangenis, dat heeft de rechtbank vandaag geoordeeld. De oprichter van zorginstelling Fundament is wel schuldig aan zorgfraude maar krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Daarnaast moet hij een taakstraf uitvoeren van 240 uur.
De man is veroordeeld voor valsheid in geschrift en verduistering. Hij gebruikte volgens de rechtbank Persoonsgebonden Budget (PGB) van zijn cliënten voor zaken in de regio Utrecht die daar niet voor bedoeld waren. Ook was zijn administratie niet op orde. Zijn onderneming 'Fundament, dragers in zorg' moet daarnaast nog een boete van 10.000 euro betalen. Zijn 40-jarige dochter is vrijgesproken omdat niet bewezen kan worden dat zij declaraties valselijk heeft ingevuld.

OP GEVOEL

De man betaalde uitjes naar De Efteling uit de PGB's. Daarnaast stonden er administratieve medewerkers ten onrechte op lijsten die de verleende zorg moesten verantwoorden. De betreffende medewerkers ontkenden zorg te hebben verleend. Ook heeft de man geld verduisterd door onterecht huur te innen van één van zijn cliënten. De man mag vijf jaar lang zijn vak niet uitvoeren. Tijdens de rechtszaak betoogde hij dat het allemaal op een misverstand berustte. "We stuurden op gevoel, in plaats van op cijfers." Dat ging goed, totdat Zilveren Kruis in 2014 een urenverantwoording vroeg over de jaren 2012 en 2013. Die was er niet, gaf de man ruiterlijk toe. Want zo werkte hij niet. "Een urenverantwoording hebben we geprobeerd, maar dat was niet zo'n succes."
De zoon en dochter van de man, die allebei betrokken waren bij Fundament, zijn na het sluiten van die instelling een nieuwe instelling begonnen in Amersfoort. Ook in Leidsche Rijn is een vestiging. Net als bij Fundament wordt daar gewerkt met PGB's. Tegen de zoon had het Openbaar Ministerie geen verdenking.

MISBRUIK GEMEENSCHAPSGELD

De straf tegen de man valt aanzienlijk lager uit dan die het Openbaar Ministerie zes weken geleden eiste. De rechtbank motiveert dat als volgt: "De verdachte wilde met goede bedoelingen zorg verlenen aan verstandelijk gehandicapten. Met die gedachte heeft hij Fundament opgericht, maar heeft zich er op geen enkele wijze rekenschap van gegeven dat hij hiermee niet voldeed aan de voorwaarden voor toekenning van PGB's aan zijn cliënten. En op die wijze misbruik heeft gemaakt van gemeenschapsgeld." De zaak speelde zo'n zes jaar geleden. Het heeft in de ogen van de Rechtbank lang geduurd voordat hij zich bij de rechter moest verantwoorden. Ook dat heeft de straf gematigd, aldus de rechters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.