Jarenlange celstraffen voor mannen die 'met plezier' meewerkten aan spyshopmoord

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
NIEUWEGEIN - De rechter heeft twee mannen veroordeeld tot vijftien en dertien jaar celstraf voor betrokkenheid bij de moord op Ronald Bakker. Het slachtoffer werkte bij een spyshop in Nieuwegein en werd in zijn auto, vlakbij zijn woning in Huizen, doodgeschoten.
De rechtbank acht bewezen dat Mourad B. (30) en Ali M. (31) Bakker vlak voor zijn dood in de gaten hielden als spotters. Op die manier leverden ze een wezenlijke bijdrage aan de moord. Uit berichten van de verdachten maakt de rechter op dat de twee "met plezier" hebben meegewerkt aan de moord.
Ook zouden ze op de hoogte zijn geweest van het motief: het afgeven van de boodschap dat meewerken met de politie met de dood zal worden bekocht. Bakker zou met de politie hebben gepraat over volgapparatuur voor Ridouan T., tot voor kort de meest gezochte crimineel van Nederland. Daardoor zou een wapenopslagplaats in Nieuwegein zijn ontdekt en kreeg de politie belangrijke informatie over betrokkenheid bij huurmoorden in handen.
De nabestaanden zijn volgens de rechtbank "onnoemelijk leed" aangedaan. Daarnaast heeft de officier van justitie naar het oordeel van de rechtbank terecht opgemerkt dat de moord op het slachtoffer, gelet op het motief, ook een directe aantasting is van de Nederlandse rechtsstaat. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand zestien en veertien jaar celstraf tegen B. en M.