Instellingen

René verloor zijn dochter bij tramaanslag: 'Proberen te leven zonder Roos'

UTRECHT - "Ik ben aan het afbreken hoor, zachtjes." René Verschuur slikt. Hij praat over het jaar na de tramaanslag in Utrecht. Bij die aanslag verloor René uit Vianen zijn 19-jarige dochter Roos. RTV Utrecht-verslaggever Sander van Barneveld spreekt uitgebreid met René.
René Verschuur, de vader van Roos
René Verschuur, de vader van Roos © RTV Utrecht
Sander en René kennen elkaar al jaren, ze zijn buren geweest. "Ik zag je twee dagen na de aanslag toevallig, je was toen helemaal niet de René die ik ken, ik zag een gebroken man", zegt Sander. "Hoe lang heb je je zo gevoeld?" "Zo heb ik me maanden gevoeld. Dit kan je niet uitleggen, zo machteloos, zo kansloos."
Op 18 maart 2019 kreeg René een telefoontje van de werkgever van Roos. "Roos heeft gebeld, ze zegt 'ik word gestoken'. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte, maar nee helaas. Ik belde meteen 112, daar werd ik afgekapt. Dus dan maar bellen met het ziekenhuis. 'Gaat u maar naar het UMC meneer, daar wordt u opgevangen'.
Bekijk het volledige interview met René Verschuur hieronder.
We waren er al vroeg, haar werkgever en ik, dat is een hele lange middag geweest. Elk half uur was er een briefing met het laatste nieuws. 'Drie slachtoffers en drie zwaargewonden' zeggen ze dan. En telkens werden er groepjes familieleden weggevoerd. Het werd kwart over twee. Toen kwamen een politieagent en arts naar ons toe. En dan weet je het wel. Ik ging helemaal door het lint. Ik heb alles kort en klein geslagen daar in die ziekenhuisgang. 'Maak haar beter' riep ik, maar ja... dat gaat niet."
Ik heb alles kort en klein geslagen daar in die ziekenhuisgang. 'Maak haar beter', riep ik.
René Verschuur
René beleeft de dagen die volgen in een roes. "Ik ben vijf dagen wakker geweest. Gewoon niet geslapen." "In die dagen krijg je veel hulp", weet Sander. "Een buurvrouw zamelt geld in voor de uitvaart van Roos". "Ja klopt, enorm veel. Roos heeft meer gekregen dan dat ik haar heb kunnen geven", knikt René. Het is een prachtig monument geworden voor haar. Maar met het opgehaalde geld zijn ook nabestaanden van andere slachtoffers geholpen. En ook veel winkeliers van de Voorstraat hebben me geholpen. Dan zette iemand me in de auto 'je moet naar de kapper' en 'we geven je een pak en een nieuwe bril'. Ze zeiden ook 'je moet er goed uit zien voor Roos.' Die ondernemers verdienen echt een dikke pluim. Hebben me enorm geholpen."
Toch is René recent na bijna 35 jaar verhuisd uit Vianen. "Ik vond het heel moeilijk. Het klinkt kil wellicht voor de mensen om me heen, maar ik moest uit Vianen weg. De aandacht is zo groot. Het is een klein dorp, ons kent ons. En de aandacht die je continu krijgt. Waar je ook staat, bij de kassa of de bloemenman. Iedereen wil weten hoe het met je gaat. En ik kan niet meer, dat ben ik echt zat."
Beluister hier de podcast met het gesprek met René Verschuur:
René leefde de afgelopen maanden toe naar de rechtszaak tegen Gökmen T. "Ik mocht een slachtofferverklaring afleggen. Ik wilde hem echt aanpakken, niet praten over mijn leed. Maar hem proberen te raken, een reactie uitlokken. Dat is deels gelukt. Toen ik sprak over zijn moeder en zijn broertje die hem aangegeven heeft. Toen ging de grijns van zijn gezicht. Daar raakte ik hem mee. Maar het is een hersenloos figuur, meer kan ik er niet over zeggen."
Het is geen nieuw leven maar een ander leven. Een ander leven zonder Roos.
René Verschuur
"Ik droom er elke nacht van. Ik zie de beelden van haar of ik word zelf achterna gezeten. Er is elke nacht wel wat, dat is slopend. Alles is op." Sander wil weten of René toekomt aan rouwen. "Ik leef van dag tot dag. Ik ga vaak langs bij haar graf. In het begin was dat twee keer per dag, nu een paar keer in de week. Dat is een mooie plek. En ik heb een klein altaartje voor haar in huis, dan brand ik een kaarsje. En na de uitspraak van de rechter komt er hopelijk een nieuwe start. Ik denk dat als ik 80 ben, ik het nog steeds moeilijk heb. Ik moet echt proberen te leven zonder Roos. Het is geen nieuw leven, maar een ander leven. Een ander leven zonder Roos."

ACHTERGRONDVERHAAL

In onderstaand achtergrondverhaal blikken we terug en vooruit met direct betrokkenen. Wat heeft de aanslag met hen gedaan? Wat is de impact geweest op de stad Utrecht?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.