Kort nieuws: markt Veenendaal uitgebreid

REGIO - De wekelijkse warenmarkt in Veenendaal wordt uitgebreid. Uit een onderzoek onder de bezoekers bleek een grote behoefte aan olijven en specerijen.
Op de huidige branchelijst was daarvoor geen ruimte, maar het college wil graag een uitzondering maken voor de mediterrane lekkernijen.
* In een leegstaand schoolgebouw in Amersfoort heeft de politie een kleine wietkwekerij aangetroffen. In de fietsenkelder van het gebouw aan de Keerkring stonden 160 planten. Ook werd illegaal stroom afgetapt. De tuinder was gevlogen.
* Alle 29 gemeenten in de provincie hebben de financien op orde. Dat zegt de provincie na een onderzoek van de begrotingen. Voor zes gemeenten is een speciaal toezicht ingesteld, zoals Breukelen en Woudenberg. Die gemeenten zijn betrokken bij een herindeling volgend jaar.
* Jeroen Robberegt, chef-kok van restaurant Karel V in Utrecht, mag zich meesterkok noemen. Hij is geslaagd voor de meesterproef, de hoogste graad van vakbekwaamheid voor koks. Hoewel de officiële inauguratie volgend jaar pas plaats vind, is hij 'op papier' de 123-ste kok met deze titel.
* Stationbezoekers in Amersfoort kunnen vanaf volgende maand hun fiets gratis stallen. Bij de elektronische bewaakte stallingen op het Piet Mondriaanplein en bij station Schothorst kan heel 2009 kosteloos gestald worden.
Met de maatregel willen gemeente en NS het aantrekkelijker maken om de stallingen te gebruiken.
* Het loopt storm bij het nieuwe Kringloopcentrum in Leusden, dat maandag is heropend. Het centrum aan de Bedrijfsweg is de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd en twee keer zo groot als het vorige. Daarmee is er extra ruimte voor de tweedehands spullen en zijn ook de arbeidsomstandigheden verbeterd. De muizen zijn verdwenen en het is een stuk warmer.
* Onderzoeker Marten Schmidt van het UMC Utrecht krijgt ruim een miljoen euro voor zijn onderzoek naar hersenen. Hij onderzoekt hoe de hersencellen zich na de geboorte ontwikkelen tot cellen met een bepaalde functie. De resultaten helpen om ziektes als Parkinson beter te begrijpen.
* Fortis heeft in het derde kwartaal een pro forma nettowinst behaald van 152 miljoen euro. Het bedrijf gaat daarnast zijn polishouders compenseren voor te veel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen, de zogenoemde woekerpolissen. Met de schikking is een bedrag van ongeveer 750 miljoen euro gemoeid.
* Het Amersfoortse ingenieursbureau DHV gaat in Canada aan het werk tegen overstromingen. Het gaat om het gebied rond de Fraser River bij Vancouver, waar miljoenen mensen wonen. Door de stijging van de zeespiegel en de klimaatverandering moeten de dijken hoger. DHV krijgt de opdracht vanwege de kennis van het Amersfoortse bureau.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.