Complete Utrechtse raad ontstemd en verontrust over jeugdbescherming

© RTV Utrecht
UTRECHT - De complete Utrechtse gemeenteraad stelt vandaag vragen aan wethouder Eerenberg (D66) over de William Schrikker Stichting en Samen Veilig. Die kwamen vorige week in het nieuws omdat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een gevoelige tik op de vingers uitdeelde. De inspectie vindt dat kinderen niet veilig zijn bij William Schrikker.
De William Schrikker Stichting is een zogenoemde onderaannemer van Samen Veilig Midden Nederland (SVMN). Die is in de provincie Utrecht verantwoordelijk voor de jeugdbescherming. Onder SVMN valt het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld Veilig Thuis Utrecht. De inspectie IGJ oordeelde snoeihard over het functioneren van William Schrikker. De inspectie schreef: "De kwaliteit is niet zodanig verbeterd dat er in alle casussen zicht en regie op veiligheid is. Hierdoor hebben kinderen de afgelopen maanden het risico gelopen dat zij verkeren in een onveilige opvoedsituatie en lopen zij dit risico nog steeds."

VEILIGHEID VAN KINDEREN

Volgens VVD fractievoorzitter Dimitri Gilissen is de volledige raad 'ontstemd en verontrust'. Hij zegt: "Er waren eerder zorgen over Samen Veilig, dan komt dit er nog een keer bij. Dat helpt niet. De veiligheid van kinderen mag nooit ter discussie staan."
De gezamenlijke raad stelt in hun vragen: "Bij Samen Veilig Midden Nederland loopt op dit moment een verbetertraject. Dit traject is mede ingezet naar aanleiding van het gezamenlijke initiatief van de verschillende raadsfracties om (gedupeerde) ouders te spreken over hun ervaringen met SVMN." De raadsfracties willen onder andere weten of het verandertraject bij SVMN ook van toepassing is op onderaannemers als William Schrikker.
Raadsleden zijn daarnaast geïrriteerd over het feit dat ze het nieuws over de aanwijzing via RTV Utrecht hebben moeten vernemen. CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren vindt dat Samen Veilig Midden Nederland opener had moeten zijn. Ze hadden de aanwijzing zelf moeten melden en niet moeten wachten tot het in de publiciteit komt. "Vorige week kreeg ik een nieuwsbrief van Samen Veilig. Daarin stond hoe geweldig het allemaal bij hen gaat. Er stond niet in dat hun grootste onderaannemer het serieus niet op orde blijkt te hebben. Ik vind dat eerlijke, volledige informatie meer vertrouwen zou geven."

TRANSPARANTER

Henk van Deún van de PVV is het daarmee eens. "Samen Veilig zou transparanter moeten zijn. We moeten het niet van RTV Utrecht horen als er iets mis is, maar van henzelf." Verder maakt de PVV zich boos over het feit dat het opnieuw misgaat bij het gebrek aan waarheidsvinding. "Dat was het probleem dat we vorig jaar zagen na de gesprekken met de ouders. En dat zien we nu weer bij de William Schrikker Stichting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.