Veel meer gevangenen in Kamp Amersfoort dan tot nu toe bekend

AMERSFOORT - In Kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog zo'n 35.000 gevangenen, werd lange tijd gedacht. Maar jarenlang onderzoek heeft aan het licht gebracht dat het er veel meer zijn geweest. "Zeker 45.000", zegt Floris van Dijk van Kamp Amersfoort.
Omdat in de nadagen van het beruchte kamp de uitgebreide administratie door de Duitsers vernietigd werd, is het lastig een exact aantal te noemen. En belangrijker nog: de mensen een naam geven.
"Toen het eind van de oorlog in zicht kwam werd het bijhouden van binnenkomende gevangenen minder goed geregistreerd. Dan zie je dat na razzia's groepen gevangenen werden binnengebracht bijvoorbeeld voor de Arbeidseinsatz in Duitsland, maar niet met hun individuele indentiteit werden ingeschreven. Van zeker 7000 mensen is op die manier een aantekening gemaakt. Tel daarbij de groep van zeker 7000 personen op waarvan bekend is dat ze geregistreerd zijn geweest, maar de namen nog altijd onbekend zijn."

ARCHIEVEN WERKKAMPEN

Toch was het voor het team onderzoekers toch mogelijk van een grote groep mensen de identiteit te achterhalen. "Dat komt omdat ze vaak werden doorgezet naar Duitse werkkampen waar delen van de administratie wel bewaard zijn gebleven. Of er zijn archieven van het Rode Kruis", legt Van Dijk uit. "Op die manier kunnen we de mensen die hier gezeten hebben een naam geven." Ook een speciaal fotoproject van Kamp Amersfoort leverde informatie op. "We vroegen mensen om foto's van dierbaren die hier hebben vastgezeten in te sturen. Daar zaten verschillende foto's tussen van gedetineerden waarvan we tot dat moment het bestaan niet wisten. Ook brieven waar namen werden genoemd bleken heel waardevol voor ons onderzoek."
Het onderzoek naar de namen van alle mensen die in het beruchte strafkamp zaten gaat gewoon door. Volgens Van Dijk is het niet ondenkbaar dat er nog meer zijn geweest. Dat is voor de geschiedschrijving heel belangrijk. "Maar we doen dit vooral voor de nabestaanden. Afgelopen weekend hadden we een herdenking en dan komen daar heel veel familieleden van gevangenen naar toe. Die kunnen met de informatie die gevonden is, en mogelijk nog gevonden wordt, duidelijkheid krijgen. Ook al is het lang geleden, voor de verwerking van het verlies van een dierbare is dat essentieel", zegt Van Dijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.