RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Liveblog coronavirus: minder treinen in de spits, hogescholen en universiteiten dicht, "Kijk naar elkaar om"


PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus is officieel een pandemie. Het aantal besmettingen is toegenomen naar meer dan zeventig in de provincie Utrecht. Vandaag werden vergaande maatregelen getroffen door het kabinet om verspreiding te voorkomen.


22.19 uur   Liveblog gesloten
Het liveblog is gesloten. Morgenochtend starten we weer een nieuwe. Lees hieronder alles terug van vandaag.


22.07 uur   Wat is er allemaal dicht, zet het op de kaart
Evenementen en organisaties voor meer dan honderd personen, ze moeten de komende weken allemaal dicht vanwege het coronavirus. Weet je iets dat dicht is in de provincie Utrecht, zet het dan in onderstaande kaart, zodat iedereen het kan zien. Je kunt het hier invullen.


20.15 uur   Woensdag geen openbare herdenking tramaanslag
De openbare herdenking van de tramaanslag in Utrecht, woensdag precies een jaar geleden, gaat niet door. Burgemeester Jan van Zanen heeft in de gemeenteraad bekendgemaakt dat de coronamaatregelen tot dat besluit hebben geleid.


20.00 uur   Universiteiten en hogescholen sluiten locaties
De Universiteit Utrecht heeft voor morgen alle onderwijsactiviteiten geschrapt, als reactie op de coronamaatregelen die het kabinet heeft afgekondigd. De universiteit laat weten hard te werken om de lesstof vanaf maandag zoveel mogelijk digitaal aan te bieden, zodat studenten thuis kunnen blijven. Net als op andere universiteiten en hogescholen worden de rest van de maand geen colleges en tentamens meer gegeven.


19.53 uur   "Ouderen gaan vereenzamen door coronamaatregelen
De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zorgen ervoor dat veel ouderen vereenzamen. Dat stelt de ouderenbond ANBO. "Zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen", aldus Liane den Haan, directeur van de bond. Zij zegt dat voor veel ouderen het contact met familie en bekenden heel belangrijk is.


19.22 uur   Burgemeester Jan van Zanen spreekt inwoners provincie Utrecht toe
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht, noemt de coronamaatregelen in een videoboodschap "ingrijpend en vervelend". Vanavond spreekt hij opnieuw met de andere 25 burgemeesters in de provincie over de situatie.

"Maar een ding weet ik zeker", zegt hij. "Als iedereen zich houdt aan deze extra maatregelen is het effect het grootst. Ik roep u op om aan deze maatregelen mee te werken en u er aan te houden. En kijk naar elkaar om."19.03 uur   Minder treinen in de spits
Vanaf vrijdag rijden er minder treinen in de spitsuren. De NS heeft de reisplanner bijgewerkt en adviseert reizigers om die vooraf te raadplegen.19.00 uur   Statenleden provincie Utrecht deze maand niet bij elkaar
De provincie Utrecht heeft alle politieke vergaderingen en andere bijeenkomsten voor deze maand afgezegd. Omdat dat gevolgen heeft voor de voorbereiding van de Statenvergadering van 8 april wordt later nog bepaald of die vergadering moet worden verzet. Medewerkers van de provincie wordt gevraagd om thuis te werken als dat kan.


18.52 uur   Protestantse Kerk: "Kijk zondagmorgen tv"
De Protestantse Kerk adviseert gemeenten om kerkdiensten en andere bijeenkomsten waar meer dan honderd gelovigen worden verwacht af te gelasten. Als alternatief wijst de organisatie op een EO-uitzending van NPO2 aanstaande zondag. Om 9.30 uur is een korte meditatie te zien door dominee Renť de Reuver. De lithurgische handdruk tussen de predikant en de ouderling van dienst kan vervangen worden door een hoofdknik of een hand op het hart. Ook het drinken uit ťťn gezamenlijke beker tijdens het Avondmaal wordt afgeraden.

Ook honderden moskeeŽn in Nederland hebben de vrijdaggebeden afgelast. De moskeeŽn blijven vrijdag gesloten.


18.39 uur   Run op pijnstillers
Bij diverse apotheken en drogisterijen in de provincie Utrecht raken de schappen met pijnstillers steeds leger. Klanten lijken zich voor te bereiden op een eventuele schaarste.

 De Kruidvat aan de Merelstraat in Utrecht verwacht dinsdag pas weer een nieuwe partij paracetamol. De Kruidvat aan de Merelstraat in Utrecht verwacht dinsdag pas weer een nieuwe partij paracetamol. | Foto: RTV Utrecht / Margreet van Gils


17.27 uur   Huisartsenpost Eemland mogelijk opvang voor coronapatiŽnten
Huisartsenpost Eemland heeft vandaag overleg gehad met Quin Dokters in Amersfoort. De huisartsenpost houdt er rekening mee dat de locatie, die bij het Meander ziekenhuis zit, mogelijk ingezet wordt als opvang voor Corona-patiŽnten wanneer er meer mensen in die regio besmet raken. Om de spoedgevallen zoals een gebroken been toch op te kunnen vangen, wordt de huisartsenpost mogelijk verplaatst naar huisartsenpraktijk Quin Dokters in Amersfoort. Van andere huisartsenposten is overigens niet bekend dat ze hier mee bezig zijn.

Dokter Felix over de opvang van coronapatiŽnten17.15 uur   Tweede Kamer voorlopig niet meer voltallig bijeen
De 150 leden van de Tweede Kamer vergaderen deze maand niet meer met hun allen. Dat heeft het bestuur van de Kamer laten weten. Het werk gaat wel gewoon door en ook wordt er nog steeds gedebatteerd. Volgens voorzitter Khadija Arib worden fracties bij stemmingen door een of twee leden vertegenwoordigd. Ze roept Kamerleden op om terughoudend te zijn met het aanvragen van een hoofdelijke stemming, want daarvoor moeten alle Kamerleden aanwezig zijn.


16.30 uur   Musea en concertzalen sluiten de deuren
Nu het kabinet heeft gezegd dat evenementen voor meer dan honderd mensen afgelast moeten worden kondigt de ene na de andere instelling aan dat ze daar gehoor aan geven. Zo heeft TivoliVredenburg in Utrecht alle concerten van deze maand geschrapt. Tien programmeurs zijn bezig om alle artiesten af te bellen en de optredens zoveel mogelijk naar een andere datum te verzetten.

In Soesterberg heeft het Nationaal Militair Museum per direct de deuren gesloten en gaat onder meer de Nacht van de Militaire Muziek die daar op 21 maart zou worden gehouden niet door. Ook Tina de Musical in het Beatrixtheater in Utrecht is stilgelegd.

In Utrecht zou morgen de bibliotheek in het oude postkantoor aan de Neude feestelijk worden geopend. Het feestje is afgelast en de bibliotheek blijft voorlopig gesloten.15.40 uur   Betaald voetbal tot en met 31 maart geschrapt
De wedstrijden in het betaald voetbal zijn tot en met 31 maart uit het programma gehaald. Dat is het gevolg van de maatregel van het kabinet om tot eind deze maand alle evenementen met meer dan honderd mensen te schrappen. Ook de amateurwedstrijden worden tot nader order opgeschort. De KNVB heeft de maatregel bevestigd. De website van de voetbalbond is op dit moment overbelast.15.00 uur   Kabinet kondigt extra maatregelen aan
Alle werknemers in Nederland moeten zoveel mogelijk thuiswerken en hun werktijden spreiden. Mensen die klachten hebben die op een besmetting met het coronavirus kunnen wijzen moeten thuisblijven. Evenementen voor meer dan honderd personen worden afgelast. Kwetsbare groepen moeten op dit moment zo min mogelijk bezoek ontvangen. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg zojuist gezegd na een crisisberaad van ministers.


14.13 uur   Aantal coronabesmettingen Nederland gestegen naar 614
Bij 614 mensen in Nederland is inmiddels het coronavirus vastgesteld. Het aantal besmettingen steeg met 111, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal doden blijft op vijf staan. Noord-Brabant heeft de meeste besmettingen (273). In Utrecht zijn veertien nieuwe besmettingen vastgesteld.

De GGD meldt overigens dat in Utrecht acht nieuwe patiŽnten (in Amersfoort, Utrecht, Bilthoven, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede en Maarssen) zijn ontdekt. De tellingen van het RIVM en de GGD lopen om nog onduidelijke redenen al enige dagen uiteen.


13.50 uur   Nieuwe coronabesmetting in Vijfheerenlanden
In Vijfheerenlanden is opnieuw een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Volgens burgemeester Sjors FrŲhlich worden twee patiŽnten thuis afgezonderd en wordt onderzocht met wie ze contact hebben gehad. In de gemeente was het virus al eerder gesignaleerd, maar die inwoner is sinds afgelopen weekend weer opgeknapt.13.35 uur   Utrecht Marathon gaat niet door
De organisatie van de Utrecht Marathon heeft het evenement van 19 april uitgesteld tot een nader te bepalen datum. Volgens Hardloopnieuws.nl vindt Golazo Sports het niet verantwoord om het massaal bezochte evenement door te laten gaan. Ook de KLM Urban Trail die op 22 maart in Utrecht zou worden gehouden is afgeblazen, net als de Marathon Rotterdam van 5 april.12.45 uur   Maarten van Rossem schrapt lezingen
Historicus, Amerika-kenner en tv-bekendheid Maarten van Rossem (76) heeft al zijn lezingen en draaidagen geschrapt. Hij wil besmetting met het coronavirus voorkomen. Van Rossem zou vanavond spreken bij de opening van de bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude.


12.25 uur   Schoolleiders willen dat alle scholen sluiten
"Wij vinden dat alle Nederlandse scholen gesloten moeten worden". Dat zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) tegen de NOS. "Het is ondenkbaar dat er nu nog scholen open zijn. Kijk naar ItaliŽ. Zowel in het basis- als voortgezet onderwijs moeten we verspreiding van het virus voorkomen."

AVS vindt dat er sprake is van onduidelijkheid. Volgens de schoolleiders wisselen de adviezen aan scholen nu per instantie. Ook zijn richtlijnen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn beperkt, schrijven ze in een persbericht. "Daarnaast wijken richtlijnen van lokale of regionale instanties daar op een aantal plekken van af. Dit geeft onvoldoende duidelijkheid voor afweging van te nemen beslissingen en gevolgen hiervan." De AVS vindt dat de overheid nu stelling moet nemen en een duidelijke richtlijn moet geven aan scholen.


11.46 uur   Oranje Fonds wil uitstel klusdagen NLdoet
Het Oranje Fonds roept deelnemende organisaties aan NLdoet op hun activiteiten uit te stellen. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt het fonds het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan. "Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid", stelt waarnemend directeur Marc van Hal.

Voor komende vrijdag en zaterdag stond de 16e editie van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van ons land, gepland. Er stonden zo'n 8.700 klussen gepland waarbij mensen iets goeds konden doen voor een ander.


11.30 uur   Crisisberaad
Het kabinet houdt vanmiddag om 13.00 uur weer een ministerieel crisisoverleg over de uitbraak van het coronavirus. De meest betrokken bewindslieden komen bijeen op het ministerie van Justitie en Veiligheid om te praten over eventuele vervolgmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.


10.46 uur   Zieke kinderen en zieke ouders niet welkom bij speelparadijs
Bij Kidsland in het Utrechtse Lombok nemen ze het zekere voor het onzekere.09.42 uur   Trainingscomplex FC Utrecht op slot voor publiek
07.51 uur   Jumbo bezorgt tot aan de voordeur
07.40 uur   Dit is de meest actuele overzichtskaart

06.38 uur   Wilde je komende maand naar Amerika? Kan niet
President Trump schort al het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op voor een periode van dertig dagen. Het inreisverbod voor Europeanen is een maatregel om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de VS tegen te gaan.


06.04 uur   Minister praat Kamer bij
De spil van het kabinet in de bestrijding van het oprukkende coronavirus, minister Bruno Bruins van Medische Zorg, praat donderdagmiddag opnieuw de Tweede Kamer bij. Hij kan zich opmaken voor veel vragen, ook de terugkerende vraag of Nederland het virus wel doortastend genoeg te lijf gaat. Een flink deel van de oppositie had ook graag minister-president Mark Rutte uitgenodigd, maar een meerderheid vond dat niet nodig.

De Tweede Kamer sluit overigens voorlopig de deuren voor bezoekers. Zo hoopt het Kamerbestuur te helpen het oprukken van het coronavirus te stuiten. De maatregel gaat vrijdag in.


05.58 uur   Zorginstellingen nemen extra maatregelen
Uiteraard nemen ook (thuis)zorginstellingen in de provincie maatregelen tegen het coronavirus. De meeste volgen het protocol van het RIVM, maar sommige nemen voor de zekerheid extra maatregelen.

Bij Accolade Zorg in Amersfoort en Bilthoven, dat zorg verleent aan ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel, zijn bijvoorbeeld gezamenlijke bijeenkomsten als kerkdiensten en sport tot nader order afgelast. "We gaan iets verder dan de RIVM-richtlijn, maar dat doen we omdat we te maken hebben met een extra kwetsbare doelgroep", zegt een woordvoerder. "Dat doen we ook met pijn in het hart, maar we vinden het wel noodzakelijk dat we onze verantwoordelijk nemen."


05.30 uur   Eenzaam door corona
Eenzaamheid ligt op de loer door het coronavirus. Veel ouderen komen in een isolement omdat ze niet meer naar groepsbijeenkomsten durven of kinderen niet meer op bezoek komen uit angst voor besmettingen. Dat zegt ouderenbond ANBO. Daarom maakte de bond gisteren bekend een speciaal telefoonnummer in het leven te roepen om de eenzaamheid tegen te gaan.


05.14 uur   Voetbal mťt supporters
De KNVB en de betaald voetbalclubs willen koste wat kost voorkomen dat wedstrijden zonder publiek gespeeld moeten worden. Als er aanleiding voor is, worden wedstrijden uitgesteld en op een later tijdstip alsnog gespeeld. Dat zei FC Utrecht-directeur Thijs van Es na afloop van overleg tussen de clubs en de KNVB.

De voetbalbond en de clubs zien volgens hem nog voldoende ruimte in het speelschema voor inhaalwedstrijden. De clubs volgen nu de richtlijnen van het RIVM en de verschillende veiligheidsregio's. Pas als zij zeggen dat er in een bepaalde regio niet gespeeld kan worden, zoals nu in Brabant, volgen er meer maatregelen. De wedstrijd van zaterdag van zaterdag, thuis tegen Vitesse, gaat vooralsnog dan ook gewoon door.


05.10 uur   Utrechtse student vast in ItaliŽ
Gisteren spraken we Maarten van 't Noordende. Hij studeert Geschiedenis in Utrecht en is op uitwisseling in Rome. Premier Conte heeft reisbeperkingen ingesteld voor het hele land en dus zit Van 't Noordende vast, terwijl het dagelijkse leven nagenoeg stil ligt. "Je kan niet meer van het normale leven genieten."

Volgens de student is het rustig op straat en controleert de politie of mensen niet onnodig buiten zijn. Toen hij met huisgenoten een kijkje wilde nemen bij het Colosseumwerd hij staande gehouden. "Je kan je er altijd wel een beetje uitlullen. Maar het geeft wel aan dat de stad is getransformeerd. Bij het Colosseumwas het ook bijna leeg."

Interview met Maarten die vastzit in Rome19.00 uur   Statenleden provincie Utrecht deze maand niet bij elkaar


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -