Kabinet over corona: werk thuis, vermijd grote groepen, bezoek kwetsbare mensen zo min mogelijk

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Alle werknemers in Nederland moeten zoveel mogelijk thuiswerken en hun werktijden spreiden. Mensen die klachten hebben die op een besmetting met het coronavirus kunnen wijzen moeten thuisblijven. Evenementen voor meer dan honderd personen - bijvoorbeeld wedstrijden, voorstellingen en exposities in musea - worden afgelast. Kwetsbare groepen moeten op dit moment zo min mogelijk bezoek ontvangen.
Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg vanmiddag bekendgemaakt. De maatregelen gelden voorlopig tot en met 31 maart. De aankondiging volgt op een crisisberaad van ministers die bij de aanpak van het coronavirus betrokken zijn. Daarbij heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de bewindslieden bijgepraat over de meest recente cijfers en maatregelen die het gezondheidsinstituut nodig acht.

614 BESMETTINGEN

Het coronavirus is inmiddels bij 614 mensen in Nederland officieel vastgesteld, blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM in Bilthoven. Dat zijn er 111 meer dan gisteren. Het aantal doden staat op vijf. Na de Noord-Brabantse steden Breda en Tilburg staat Utrecht op een dubieuze derde plaats met 25 besmettingen.
Het registreren van besmettingen is overigens lastig. Bij het RIVM en de GGD lopen de tellingen uiteen en hoe dan ook gaat het om patiënten bij wie een test heeft aangetoond dat ze het virus dragen. Algemeen wordt aangenomen dat er ook mensen besmet zijn bij wie geen test is afgenomen. Deze patiënten bevinden zich zoals het RIVM dat noemt "onder de radar".

SCHOLEN BLIJVEN OPEN

De roep om ingrijpende maatregelen van de overheid klinkt al enkele dagen steeds luider. Zo vroeg de Algemene Vereniging van Schoolleiders om alle scholen in Nederland te sluiten, net als dat in Italië is gebeurd. Het kabinet ziet daar echter nog geen noodzaak voor. De scholen blijven open.
Minister-president Mark Rutte zei dat hij begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Scholen sluiten zou echter maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen, aldus de premier. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan.

UITJES

Rutte benadrukte dat sociale activiteiten als uit eten gaan in restaurants wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan.
Op sommige plekken in vooral Noord-Brabant is het niet langer mogelijk het coronavirus "in te dammen". Daar breekt een nieuwe fase aan, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "De situatie in Nederland is mogelijk aan het kantelen", ook omdat in Amsterdam en Rotterdam patiënten opduiken van wie onduidelijk is hoe ze zijn besmet.

MAATREGELEN

De maatregelen die het RIVM heeft geadviseerd en vanaf vandaag tot en met 31 maart gelden zijn:
- Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
- Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
- Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
- Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
- Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
- Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico's. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.