Deel van Utrechtse Domtoren eindigt als fundering voor nieuwe snelwegen

© RTV Utrecht / Edwin Schuijl
UTRECHT - Een deel van de Utrechtse Domtoren wacht een roemloos einde. Na vermalen te zijn in een puinbreker, zullen stenen van de monumentale toren gaan dienen als fundering bij de aanleg van nieuwe rijkswegen. Dat meldt wethouder Klaas Verschuure aan de gemeenteraad.
De toren wordt op dit moment gerestaureerd en daarbij komen veel oude stenen vrij die niet hergebruikt kunnen worden.
Wethouder Verschuure wond er geen doekjes om: "Vrijkomende steenachtige materialen worden laagwaardig hergebruikt omdat de afvalstromen in de bouw zo zijn georganiseerd dat deze worden gescheiden. Daarna worden deze verwerkt tot granulaat, dat als fundering wordt ingezet in de grond-, weg- en waterbouw." Granulaat is vermalen steen.
Trots vermeldde hij dat 95 procent van het materiaal wordt hergebruikt. De wethouder reageerde daarmee op vragen van Jantine Zwinkels van het CDA. Zij betoogde dat de gemeente wil inzetten op een circulaire economie, en dat het hergebruik van materialen uit de Domtoren een mooi uithangbord voor de gemeente zou kunnen zijn.
Volgens het CDA komt er 600 kubieke meter steen vrij bij de restauratie. Grote kans dat u binnenkort dus rijdt over een fundering gemaakt van Utrechts' trots.
Gelukkig eindigen niet alle stenen onder het asfalt. Verschuure: "De mooie en waardevolle afkomende natuurstenen slaan we tijdelijk op. In de bouwschutting komt een vitrine waar we deze laten zien. Ook een aantal van deze stenen worden gekoppeld aan de viering van Utrecht 900 jaar", aldus de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.