Burgemeester Vijfheerenlanden krijgt straks eindelijk een eigen ambtsketen: 'Hij moet niet te zwaar zijn'

VIJFHEERENLANDEN/VIJFHEERENLANDEN - De gemeente Vijfheerenlanden bestaat ruim een jaar. Toch loopt de burgemeester bij officiële gelegenheden nog altijd rond met oude ambtsketens uit voormalige gemeenten als Leerdam en Vianen. Binnenkort komt daar verandering in; een speciale commissie van ambtenaren is druk bezig met een nieuw ontwerp.
Sjors Fröhlich over de nieuwe amtsketen: 'Het is een kwestie van smaak'
Bij de eerste vergadering liggen maar liefst elf oude ambtsketens op tafel. Burgemeester Sjors Fröhlich telt ze hardop. Tegen een collega die een exemplaar wel mooi vindt, grapt hij: "Je mag 'm wel een keer lenen." Rond de tafel zit iemand van kabinetszaken, een griffier en een historicus. Allemaal mogen ze iets zeggen over waar het nieuwe ontwerp aan moet voldoen.

FRAGIEL OF ZWAAR

Tot nu toe mag de burgemeester bij officiële gelegenheden kiezen welke ambtsketen hij omdoet. Meestal draagt hij de keten van de voormalige gemeente Ameide. "Die is qua vorm mooi; hij heeft body", zegt Fröhlich. "Soms zie je ook weleens dit", zegt hij, terwijl hij wijst naar een bescheiden ambtsketen van Hagestein, "maar dat is meer een kettinkje."
Ambtsketens zijn er in alle soorten en maten, dat blijkt wel. Die van Hagestein oogt inderdaad wat fragiel, terwijl die van Vianen er behoorlijk zwaar uitziet. De ambtenaren zijn het er snel over eens: de nieuwe ambtsketen moet een uitstraling hebben die past bij het ambt van burgemeester: niet te groot, niet te klein en met elementen uit zoveel mogelijk voormalige gemeenten erop.

GEMEENTEWAPEN

Vast staat dat onderaan de keten een hanger komt met aan de ene kant het wapen van Vijfheerenlanden erop en aan de andere kant het wapen van Nederland. Vijfheerenlanden heeft pas sinds kort een eigen gemeentewapen. Daarom kan nu pas het ontwerpproces van de nieuwe ambtsketen beginnen.
Fröhlich heeft nog een wens. Hij hoopt dat de nieuwe ambtsketen wordt gemaakt door een smid uit de gemeente Vijfheerenlanden. "Verder is het een kwestie van smaak", concludeert hij. "En hij moet niet al te zwaar zijn." Met een ambtsketen hebben burgemeesters al gauw 600 gram zilver om hun nek hangen.

HISTORISCH ERFGOED

Dat een ambtsketen nog helemaal van deze tijd is, benadrukt woordvoerder Attie Mager van de gemeente Vijfheerenlanden. Ze zegt: "Bij bezoeken vragen mensen soms zelfs speciaal of de burgemeester komt mét ambtsketen om. Dan kun je meteen zien wie de burgemeester is. Bovendien straalt een ambtsketen uit dat de burgemeester bij jóuw gemeente hoort."
De belangrijkste wensen voor de nieuwe keten komen na de vergadering op papier. De gemeente gaat nu edelsmeden benaderen om een eerste ontwerp te maken. De oude ambtsketens blijven bewaard. Ze behoren tot het historisch erfgoed van de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.