Raad roept burgemeester Van Zanen op intimidatie bij abortuskliniek te voorkomen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen moet meer doen om intimidatie bij de abortuskliniek aan de Biltstraat te voorkomen. Daartoe roept een meerderheid van de gemeenteraad op.
Een actuele motie van die strekking werd met een ruime meerderheid aangenomen. Bij de kliniek staat regelmatig een groep demonstranten die vrouwen, die voor een abortus komen, aanspreken. Ze proberen de vrouwen over te halen om van de abortus af te zien. Die vrouwen voelen zich daardoor regelmatig geïntimideerd.
De motie werd ingediend door de PvdA. Raadslid Ilse Raaijmakers: "De keuzevrijheid van een vrouw, zoals vastgelegd in de Nederlandse abortuswetgeving, is een verworvenheid en intimidatie van vrouwen voor Het Vrelinghuis is verwerpelijk."
Daarom vroeg ze de burgemeester om alle mogelijkheden te onderzoeken om intimidatie te voorkomen, bijvoorbeeld door een bufferzone tussen vrouwen die de kliniek bezoeken en demonstranten.

RECHT OM TE DEMONSTREREN

Ondanks de ruime meerderheid was niet iedereen onverdeeld enthousiast. Dat komt omdat de meeste partijen ook hechten aan het recht om te demonstreren, de partijen willen dat recht niet aantasten. Dat werd het duidelijkst in een kort debatje tussen DENK en de PvdA.

BUFFERZONE

DENK voerde aan dat zij een jaar geleden ook om een bufferzone hebben gevraagd, maar toen bij een demonstratie bij de moskee. Het verbaasde DENK dat de PvdA nu met deze motie komt, terwijl ze vorig jaar tegen een bufferzone bij een moskee stemde. Het PvdA-raadslid antwoordde dat maatwerk in dit soort situaties heel belangrijk is.
Jan van Zanen was niet bij het debat aanwezig, hij had crisis-overleg vanwege Corona. De honneurs werden waargenomen door loco-burgemeester Lot van Hooijdonk. Ook zij worstelde zichtbaar met enerzijds de wens om kwetsbare vrouwen in alle rust de kliniek te laten bezoeken en om anderzijds het recht van de tegenstanders van abortus om te demonstreren te beschermen. Ook Van Hooijdonk benadrukte dat interventies van welke soort ook per geval bekeken moeten worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.