RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het nieuwe stadhuis van Amersfoort 'moet meer worden dan een afhaalloket'


AMERSFOORT - Het laatste nieuws over het coronavirus hield veel bezoekers weg, maar ideeŽn waren er volop. Tijdens een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst over het nieuwe stadhuis mochten Amersfoorters met hun ideeŽn komen.

De beslissing om te kiezen voor een nieuw stadhuis was een zware bevalling voor de gemeenteraad. De meeste partijen hadden stiekem liever renovatie van het huidige stadhuis gezien maar dat bracht teveel financiŽle risico's met zich mee. Duidelijk is dat het nieuwe gebouw naar schatting 75 miljoen euro gaat kosten en in 2025 klaar moet zijn, maar verder ligt alles nog open. Althans, dat is de boodschap die verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) de handvol bezoekers van de bijeenkomst meegeeft. Hij is vooral benieuwd naar de ideeŽn over hoe het gebouw een huis van de stad kan zijn in plaats van alleen van de ambtenaren.

VISITEKAARTJE
Het in een vroegtijdig stadium betrekken van inwoners bij het maken van plannen is onderdeel van wat in Amersfoort 'starten voor de start heet'. De bezoekers mogen daarom brainstormen over hoe het gebouw eruit mag zien, maar vooral ook over de functie van het stadhuis. In een modern huis voor de stad moeten er geen hokjes en geen balies zijn, vindt de een. Een ander vindt dat het gebouw uit moet nodigen om binnen te stappen, omdat dit in het huidige stadhuis helemaal niet het geval is.

 Op memobriefjes wordt opgeschreven waar het nieuwe stadhuis aan zou moeten voldoen. Op memobriefjes wordt opgeschreven waar het nieuwe stadhuis aan zou moeten voldoen. | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Een inwoner die tegenover de locatie woont waar het nieuwe stadhuis moet komen wil vooral "geen grote blokkendoos" dat het zicht op de binnenstad totaal ontneemt. Eensgezind zijn de aanwezigen in het idee dat het gebouw bij voorkeur een gastvrij visitekaartje zou moeten zijn. En liefst een iconisch gebouw dat de aandacht trekt als je er met de trein langs rijdt.

WELKOM
"Iedereen, bezoeker en werknemer, moet zich er prettig voelen", vindt Pauline Willems die in de binnenstad woont. Ze ziet ook wel mogelijkheden voor een koffiecorner of activiteiten die in het pand georganiseerd worden voor Amersfoorters. "Maar het allerbelangrijkste is dat werknemers zich er welkom voelen, want als zij dat doen dat stralen ze dat ook uit naar de inwoners."

 Wethouder Willem-Jan Stegeman (links voorin) legt de bezoekers uit naar welke suggesties de gemeente op zoek is. Wethouder Willem-Jan Stegeman (links voorin) legt de bezoekers uit naar welke suggesties de gemeente op zoek is. | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

De wethouder sluit zich daarbij aan. "Wat mij het meest opviel is dat mensen het gevoel willen hebben in een huiskamer binnen te komen en niet meteen alle balies ziet." Het idee om helemaal af te stappen van loketten klinkt hem leuk maar niet haalbaar in de oren. "Er zijn wel leuke voorbeelden in Nederland te vinden van waar balies wat meer op de achtergerond zitten dus daar gaan we zeker naar kijken."

Op 25 maart organiseert de gemeente in principe een nieuwe informatiebijeenkomst, tenzij de coronacrisis dit onmogelijk maakt. Er wordt daarom ook nagedacht over andere momenten verderop in het jaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -