RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse oppositie gromt, maar spaart wethouder Van Hooijdonk in debat over 't Goylaan

UTRECHT - Wethouder Lot van Hooijdonk komt ongeschonden uit het debat over de aanpassing van de 't Goylaan in Utrecht. De oppositie is niet blij met de financiering van het Utrechtse project. De kritiek was niet mals en de VVD eiste excuses, maar toen die uitbleven, trok de complete oppositie zijn keutel in en kwam de wethouder zonder pijn uit het debat.

De 't Goylaan is in 2017 ingrijpend verbouwd, van vierbaansweg naar een tweebaans-stadsboulevard. Om de doorstroming te garanderen werd de kruising met de Constant Erzeijstraat ingericht als een voorrangsplein, een rotonde met afwijkende voorrangsregels. Dat plein zorgt van het begin af aan voor grote problemen. Weggebruikers snappen de voorrangsregels niet, waardoor er veel ongelukken en bijna-ongelukken gebeuren.

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) stelt daarom voor om het plein aan te passen. Ze diende een voorstel in, dat 1,2 miljoen kost. Om dat geld uit te geven heeft ze toestemming van de gemeenteraad nodig.

BOZE RAAD
De VVD kwam erachter dat de wethouder inmiddels een ton van die 1,2 miljoen heeft uitgegeven. Dat geld was bestemd voor een proef op de kruising tussen de 't Goylaan en de Linschotensingel. Voor die uitgave had de wethouder geen toestemming. En dus was de raad boos.

Marijn de Pagter van de VVD ging het verst, hij eiste excuses van de wethouder en vroeg haar te zeggen dat dit nooit meer mocht gebeuren. "Het is bizar te constateren dat het college geld uitgeeft dat het nog niet heeft." Jeffrey Koppelaar van Student & Starter was ook ontevreden: "Dit is absoluut niet netjes verlopen, wij zijn hier niet blij mee. Waarom blijft dit toch steeds zo gebeuren?" Daarmee doelt hij op het feit dat Van Hooijdonk eerder al twee keer een motie van wantrouwen aan haar broek kreeg, die gesteund werd door de complete oppositie. Toen ging het om de financiŽle problemen bij de aanleg van de tram.

OOK COALITIE KRITISCH
Opvallend was dat ook coalitiepartij de ChristenUnie fel was in zijn kritiek, raadslid Jan Wijmenga deelde de opmerkingen van de oppositie. "Ik ben er niet van overtuigd dat het zo goed gaat." Coalitiegenoot D66 zei dat het beter had gekund. Fractievoorzitter Jony Ferket: "Maar het was nog steeds binnen de spelregels die we met elkaar hebben afgesproken."

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) herhaalde wat ze eerder in een commissievergadering zei. "We hadden de financiering duidelijker moeten opschrijven, dat heb ik slordig genoemd en daar blijf ik bij."

Verder dan dat weigerde ze te gaan, ondanks aandringen van de VVD. De liberalen namen daar vervolgens genoegen mee en dienden geen motie van afkeuring in. Volgens hen heeft dat geen enkele zin.

Het voorstel van Van Hooijdonk om 1,2 miljoen euro uit te trekken voor de aanpassing van de voorrangsrotonde werd vervolgens unaniem gesteund door de raad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -