RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Zanen een jaar na de tramaanslag: 'De stad heeft iets van z'n onschuld verloren'


UTRECHT - De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen was op 18 maart 2019 degene die na het schietincident in de tram besloot de stad op slot te doen. Een beslissing die hij niet lichtzinnig nam. "Wij gingen er toen vanuit dat er misschien wel meerdere schutters op meerdere plekken in de stad waren."

De tramaanslag in Utrecht is komende woensdag precies een jaar geleden. We staan uitgebreid stil bij deze tragische gebeurtenis, onder meer met Jan van Zanen.

Bekijk hieronder het volledige interview met de burgemeester.Een jaar later staat de de aanslag nog scherp op het netvlies van de burgemeester. Spijt heeft hij niet van zijn ingrijpende besluit. "Het was een hele logische beslissing, om elk risico uit te sluiten. Maar we legden wel het hele openbare leven stil."

Hoewel de eerste dagen voor Van Zanen zeer hectisch waren, kijkt hij wel met een gevoel van trots terug op de stille tocht. Ook voor hem was het een symbool voor de eenheid die Utrecht voelde na de tramaanslag. Tijdens de tocht over de Graadt van Roggenweg kwamen supporters van FC Utrecht en leden van de Sayidina Ibrahim Moskee uit Kanaleneiland bij elkaar met hun spandoeken.

"Dat is voor mij echt het symbool van de aanslag. Als je dan met zóveel mensen daar loopt, van alle rangen en standen, uit alle delen van de wereld en Utrecht, met zoveel symbolen. Die veerkracht van Utrecht: we laten ons niet uit elkaar spelen. Ik heb die stille tocht als zeer aangrijpend ervaren."

Toch denkt hij dat de aanslag de stad heeft veranderd, ondank de saamhorigheid: "Zo'n stad is dynamisch en maakt dan ook dit mee. Ik denk dat de stad iets van z'n onschuld is verloren. Maar de stad heeft laten zien dat het ook met zoiets vreselijks kan omgaan. We laten ons niet uit elkaar drijven."

Wat er vorig jaar maart gebeurde zal hij nooit meer vergeten, denkt hij: "18 maart, aanslag op de tram, dat zit gewoon in me, dat zal me nooit meer loslaten."
[Pageflow:https://achtergrond.rtvutrecht.nl/de-stad-stond-stil]


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -