Noodverordening in provincie Utrecht, horeca wil 5,1 miljard staatssteun

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal sterfgevallen door het nieuwe coronavirus in Nederland is zondag gestegen naar 20, meldt het RIVM. Zaterdag stond het dodental nog op 12. Het totale aantal mensen bij wie het virus is vastgesteld, is met 176 omhoog gegaan naar 1135. Zaterdag stond dit aantal nog op 959. Dat en meer in ons coronaliveblog.
In het kort:
- Alle scholen en kinderopvancentra vanaf morgen dicht tot 6 april
- Horeca en sportclubs ook dicht tot 6 april
- Premier Rutte spreekt maandagavond het land toe
-22 nieuwe geregistreerde coronagevallen in onze provincie: vooral meer meldingen in Utrecht en Amersfoort
- Dodental gestegen naar 10
Dit is de meest actuele corona-kaart.

22.56 uur Tot morgen

We sluiten het liveblog van zondag. Morgenochtend vroeg starten we weer een nieuwe.

21.42 uur Noordverordening

De Veiligheidsregio Utrecht heeft een noodverordening afgekondigd voor de provincie Utrecht. Wie een feest of evenement organiseert met meer dan honderd personen riskeert een boete of celstraf.

20.00 uur Advies: alleen spoedbehandelingen bij tandarts

Tandartsen moeten alle normale behandelingen tot 6 april uitstellen. Dat adviseert de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. De beroepsvereniging voor mondhygiënisten sluit zich hierbij aan. Zij adviseren om tot 6 april alleen spoedbehandelingen uit te voeren. De beroepsverenigingen hebben hierover ook overlegd met het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid.

19.45 uur Rechtbanken dicht

In verband met de uitbraak van het coronavirus gaan de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges vanaf dinsdag dicht, meldt rechtspraak.nl. Urgente zaken gaan wel door. Vanaf dinsdag is ook geen publiek meer welkom bij rechtszaken.
"Er blijven uitspraken gedaan worden waar dat kan en moet. Er wordt wel andere invulling gegeven aan de openbaarheid van uitspraken. Uitspraken worden gedaan zonder publiek en in beperkte aanwezigheid van journalisten. We onderzoeken de mogelijkheid om uitspraken te livestreamen", laat een woordvoerder weten.

19.31 uur Koninklijke Horeca Nederland over verplichte sluiting

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Woerden wil 5,1 miljard euro staatssteun hebben om horeca-ondernemers voor een faillissement te behoeden nu cafés en restaurants drie weken dicht moeten. Dirk Beljaarts (directeur van KHN): "Er is begrip voor de situatie maar ook een boel bezorgdheid. Er is geen enkele ondernemer die zich geen zorgen maakt over het voortbestaan van zijn bedrijf."
Beljaarts: "Er dreigt een acuut liquiditeitsprobleem en daar hebben horeca-ondernemers gelijk hulp bij nodig. De maatregelen voor het steunfonds die afgekondigd zijn, zullen niet genoeg zijn zoals ze nu ingericht zijn. Daar moet specifiek voor de horeca aandacht voor komen." Beljaarts wil dus geld zien: "Wij denken 5,1 miljard euro nodig te hebben van de Staat om te zorgen dat de horeca in Nederland niet omvalt."

18.09 uur Hamsteren bij coffeehops vanwege sluiting horeca

17.36 uur Scholen, kinderopvang en horeca tot en met 6 april dicht

Alle scholen en de kinderopvang gaan van maandag tot en met 6 april dicht. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt.
Alle horecagelegenheden moeten vanaf 18.00 uur vandaag dicht tot en met 6 april

17.25 uur Meander Medisch Centrum in Amersfoort verscherpt maatregelen

Het Amersfoortse ziekenhuis is vanaf maandag alleen nog opengesteld voor niet-uitstelbare zorg. Ook worden er geen bezoekers meer toegelaten, meldt het AD. Andere afspraken tot en met 31 maart vervallen of worden telefonisch afgehandeld. Meander is al begonnen om afspraken af te bellen. Het gaat bijvoorbeeld om het stellen van diagnoses, verplaatsbare operaties en bezoeken aan de polikliniek. Acute zorg zoals oncologie en geboortezorg gaat gewoon door, schrijft de krant.

16.33 uur Alle scholen vanaf morgen dicht

Alle scholen blijven vanaf morgen dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet volgens de NOS besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs. Meer details volgen om 17.30 uur op een persconferentie van de ministers Slob en Bruins.

16.19 uur Premier Rutte spreekt maandagavond het land toe, straks ook persconferentie van ministers Bruins en Slob

Premier Mark Rutte houdt maandagavond een toespraak op televisie over de verspreiding van het coronavirus in Nederland. De toespraak wordt om 19.00 uitgezonden door de NOS en RTL.
"De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden", laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.
Zondag is in Den Haag opnieuw overleg gevoerd over het coronavirus. Ministers Bruno Bruins (Medische Zorg) en Arie Slob (Onderwijs) houden om 17.00 uur een persconferentie, waarin ze naar verwachting aanvullende maatregelen bekend zullen maken om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

16.11 uur De situatie in de gemeente Wijk bij Duurstede...

16.01 uur Ingrijpend besluit voor topsporters

15.57 uur De grote zaal van de Basiliek in Veenendaal bleef angstvallig leeg deze zondag

15.55 uur Specialisten schikken zich

Het oordeel van het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM is leidend bij de aanpak van de coronacrisis. Dat erkent ook de Federatie van Medisch Specialisten (FMS). Die organisatie liet zich eerder zeer kritisch uit over het besluit om de scholen niet te sluiten.
Zondagmiddag hadden de genoemde partijen, aangevuld met de brancheorganisaties van ziekenhuizen "constructief overleg". Na afloop benadrukken zij het belang van eenduidige communicatie. Onduidelijk is nog of het RIVM inmiddels aanleiding ziet voor extra maatregelen. Ingewijden melden wel dat het kabinet nog met nadere mededelingen komt.

15.44 uur Basic Fit dicht

15.32 uur Ook in Veenendaal scholen dicht

Onderwijskoepel CPOV in Veenendaal wacht ook het kabinetsbesluit over een eventuele scholensluiting niet af en sluit per direct de scholen voor kinderen, ouders en medewerkers. CPOV heeft 12 locaties. Eerder werd bekend dat ook drie locaties van de Vrije School Zeist, het Baarnsch Lyceum, de Waldheim Mavo in Baarn, het Griftland College in Soest, Mbo-onderwijsinstellingen Zadkine en ROC Midden-Nederland de deuren dichthouden.

15.24 uur Coronavirus bereikt De Ronde Venen

15.06 uur Ook corona-uitbraak in Leusden

In de gemeente Leusden is voor het eerst officieel het coronavirus vastgesteld, meldt burgemeester Gerolf Bouwmeester op Twitter.

15.02 uur Burgmeester Van Zanen: 'Studenten, mijd grote gezelschappen'

14.56 uur Universiteit Utrecht aan studenten in het buitenland: ga naar huis!

14.05 uur RIVM: 22 nieuwe coronagevallen in provincie

Het RIVM meldt 8 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. De meeste slachtoffers waren ouder dan 70 en hadden al een andere ziekte. Ze waren tussen de 59 tot 94 jaar oud. In totaal zijn er nu 1135 geregistreerde coronagevallen. Meerdere nieuwe gevallen zijn op basis van cijfers van het RIVM onder meer geregistreerd in Utrecht (8), Amersfoort (6) en Zeist (2).

13.56 uur Ook ROC schrapt lessen

Morgen stoppen alle lessen in de schoolgebouwen van ROC Midden Nederland. "Dit geldt ook voor studenten die les krijgen bij een werkgever in een ander gebouw. Al vanaf het begin van de crisis was de gezondheid en veiligheid van de studenten en die van onze medewerkers het allerbelangrijkste", aldus de onderwijsinstelling.

13.51 uur Burgemeesters maken nieuwe maatregelen voor Brabant vanmiddag bekend

Burgemeesters van de drie grote Brabantse steden houden vanmiddag een persconferentie over nieuwe maatregelen voor de provincie Brabant.

13.28 uur Directeur publieke gezondheid: '6000 Nederlanders besmet met coronavirus'

Zo'n 6000 mensen in ons land zijn besmet of besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt uit een e-mail van de directeur publieke gezondheid Hollands-Midden, die RTL Nieuws heeft ingezien. De directeur baseert zijn schatting op wiskundige berekeningen.

13.09 uur Horeca slaat alarm

Restaurant Lekkerrr by Soest heeft besloten de deuren voorlopig te sluiten "wegens vele annuleringen". Ook Bar Karrad in IJsselstein en Eetcafé Lombok melden voorlopig dicht te zijn. FNV Horeca roept het rijk ondertussen op om te handelen in de coronacrisis. De bond noemt de gevolgen voor horecaondernemers desastreus "en dan hebben we het nog niet over een mogelijke lockdown in het vooruitzicht".

11.58 uur Vrije School Zeist sluit 3 locaties en BSO

Sommige scholen in de provincie Utrecht wachten het kabinetsbesluit over het eventueel sluiten van scholen niet af. De Vrije School Zeist heeft laten weten de drie locaties vanaf morgen te sluiten. Ook het Baarnsch Lyceum, de Waldheim Mavo in Baarn en het Griftland College in Soest houden de deuren dicht. Mbo-onderwijsinstelling Zadkine houdt vanaf morgen alle locaties gesloten; lessen gaan in aangepaste vorm door.

11.49 uur Rustige kerkdienst Amersfoort

Op een gewone zondag zijn alle 1400 stoelen van de Elimkerk in Amersfoort bezet. Nu zitten er zo'n 50 mensen in het enorme gebouw, inclusief vier kerkenraadsleden en de dominee, meldt de NOS.

11.41 uur Facebookpagina voor Houtenaren die hulp zoeken

In Houten is een Facebookpagina opgezet voor mensen uit Houten die een hulpvraag hebben. "Andere Houtenaren kunnen dan een handje helpen! Fijn dat we zo iets voor elkaar kunnen betekenen", twittert burgemeester Gilbert Isabella.

11.31 uur Verloskundigenpraktijken nemen maatregelen

Verloskundigenpraktijken in de regio nemen ook maatregelen. Zo worden controles zo kort mogelijk gehouden. "Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen", schrijft bijvoorbeeld verloskundigenpraktijk Luna in Leusden.

10.16 uur Overleg over sluiting scholen

Op het ministerie van Volksgezondheid overlegt het kabinet vanmiddag met de Federatie Medisch Specialisten, organisaties van ziekenhuizen en het RIVM. De verwachting is dat scholen vanaf morgen toch worden gesloten. Ook regeringspartij D66 wil dat de sluiting van scholen moet worden overwogen, zegt Rob Jetten, fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

10.05 uur Advocaten willen sluiting rechtbanken en gerechtshoven

Strafrechtadvocaten willen dat alle rechtbanken en gerechtshoven hun deuren sluiten tot en met eind deze maand, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Volgens de NVSA is het gezondheidsrisico te groot om verdachten, advocaten, rechters en politie bij elkaar in dezelfde ruimte te laten zijn.

09.53 uur Kerkdiensten online

Veel kerken zijn vanochtend gesloten vanwege het coronavirus. Diverse kerkdiensten worden via YouTube uitgezonden, zoals in Amersfoort, Veenendaal en De Bilt.
De Basiliek in Veenendaal.
De Basiliek in Veenendaal. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De aangepaste kerkdienst in Veenendaal.
De aangepaste kerkdienst in Veenendaal. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

09.18 uur 'Tramaanslag toch herdenken'

VVD-raadslid Queeny Rajkowski uit Utrecht roept op om de slachtoffers van de tramaanslag (deze week een jaar geleden) aankomende woensdag te herdenken. "Helaas gaat het herdenken op het 24 Oktoberplein niet door vanwege het coronavirus. Dit hoeft ons er niet van te weerhouden om te herdenken! Voel je vrij om hier jouw verhalen en ervaring te delen met anderen. Woensdag zal precies om 10:43 uur de Dom 1 minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers inluiden. Ik zal thuis een kaarsje aansteken en 1 minuut stilstaan. Als we dit allemaal doen, zijn we toch op een bepaalde manier samen. Ik wens de nabestaanden veel sterkte en liefde toe deze week."

08.47 uur Woerdense vrijwilligers ingezet om ouderen te helpen

Het vrijwilligersnetwerk Hart voor Woerden gaat vrijwilligers laten bellen met ouderen voor een praatje of om hen gerust te stellen vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus. "Zo helpen we samen heel veel ouderen en kwetsbare mensen", laat de organisatie weten.

08.29 uur Diak stelt afspraken uit

Vanaf dinsdag worden afspraken in het Diakonessenhuis in Utrecht zo veel mogelijk omgezet naar telefonische afspraken. "Hiermee beperken we het aantal patiënten dat dagelijks ons ziekenhuis bezoekt en verminderen we het risico op verspreiding van het coronavirus", laat het ziekenhuis weten.

07.56 uur Druk op kabinet om scholensluiting neemt toe

De druk op het kabinet om scholen te sluiten neemt zienderogen toe. Inmiddels dringt ook nagenoeg de voltallige oppositie daarop aan. Bruins wil vooralsnog niet verder gaan dan de al afgekondigde maatregelen, maar gaat daarover vanmiddag met de Federatie Medisch Specialisten ( FMS) praten. "Mogelijk kan dat de standpunten nader tot elkaar brengen." Onderwijsminister Arie Slob gaat ondertussen opnieuw praten met vertegenwoordigers van de basis- en middelbare scholen.

07.30 uur Evenement afgelast? Zet het op de kaart

Evenementen en organisaties met meer dan honderd personen moeten de komende weken allemaal dicht vanwege het coronavirus. Van sportclubs tot musea en van congressen tot de dorpsbingo. RTV Utrecht heeft daarom het Corona Afmeldpunt opgezet. Is er iets afgezegd? Meld het dan hier!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.