Mensen schieten elkaar te hulp: 'Voor wie kan ik boodschappen doen?'

PROVINCIE UTRECHT - Mensen komen massaal in actie na de strenge maatregelen om het coronavirus in te dammen. Via sociale media bieden ze aan boodschappen te doen of de hond uit te laten. De nieuwe website alsjijzorgtpasikop.nl doet ook een duit in het zakje door hulpvragers en hulpgevers te matchen. "Het is een waardeloze tijd, maar wel een tijd waarin je ziet dat mensen graag iets voor elkaar willen doen", zegt initiatiefnemer Derk Boswijk.
Vincent haalt een pakketje op voor de zieke Ramona

VEEL AANMELDINGEN

Op de website kunnen mensen zich aanmelden als ze hulp willen bieden of hulp nodig hebben. "Het gaat bijvoorbeeld om boodschappen doen of medicijnen halen", vertelt Boswijk. "Deze simpele dingen zijn van groot gemak voor mensen die onverhoopt thuiszitten, omdat ze bijvoorbeeld in een risicogroep vallen en niet naar de supermarkt durven." Volgens Boswijk is het aantal aanmeldingen van vrijwilligers 'overweldigend' en loopt het aantal hulpvragen ook op.
Zoals de naam doet vermoeden, was de website in eerste instantie bedoeld om zorgmedewerkers een steuntje in de rug te geven. Alleen dat doel is al snel uitgebreid. Boswijk legt uit: "We willen er bijvoorbeeld ook zijn voor ouderen die minder bezoek krijgen en zich daarom soms eenzaam voelen. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden om hen af en toe te bellen." Zelf gaat Boswijk boodschappen doen voor buurtgenoten. Bovendien dient hij als 'lopend callcenter' voor de site.
Ramona zit in thuisisolatie en is dolblij met haar pakketje.
Ramona zit in thuisisolatie en is dolblij met haar pakketje. © Annemarie de Wit

THUISISOLATIE ZONDER FAMILIE

Vincent van Voorden uit Zeist meldde zich als eerste aan als helper. Hij haalt vandaag een pakketje op bij de lokale supermarkt. Bestemming: het huis van zorgmedewerker Ramona Dritty. Ze is verkouden en heeft lichte koorts, dus zit ze voorlopig in thuisisolatie. "Als we allemaal iets doen, is het een kleine moeite", zegt hij. Van Voorden is raadslid voor het CDA in Zeist. Nu ook de politiek stilligt, heeft hij tijd zat om inwoners een handje te helpen.
Dritty zelf is maar wat blij met de aangeboden hulp. Haar pakketje lag al dagen bij de supermarkt, maar ze mag niet naar buiten. Haar baas hoopt dat ze snel getest kan worden op corona, zodat ze bij beterschap ook zo snel mogelijk weer aan het werk kan. "Als ik me weer beter voel, ga ik graag weer werken. Voorlopig mag ik de deur niet uit", vertelt Dritty vanuit de deuropening. Over het initiatief zegt ze: "Ik heb geen vrienden en familie in de buurt wonen, dus hier ben ik echt mee geholpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.