Huisartsen nemen maatregelen vanwege corona; zorgen over bescherming

© RTV Utrecht
UTRECHT - Steeds meer huisartspraktijken nemen maatregelen vanwege het coronavirus. Ook huisartsen in de regio Utrecht passen zich aan, maar de zorg voor de patiënten moet tegelijkertijd gewoon doorgaan. Hoe doet je dat, zonder dat je mensen blootstelt aan het coronavirus?
Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra in Utrecht heeft één locatie aangewezen waar mensen met luchtwegklachten, die dus mogelijk besmet zijn met het coronavirus, terecht kunnen. Dat is de locatie Terwijde. Deze patiënten wordt uitdrukkelijk gevraagd om niet naar de praktijk te komen. Ze moeten eerst bellen. Als het nodig is dat ze onderzocht worden, wordt de afspraak gemaakt op de locatie in Terwijde.
Ook aan de briefjes die bij die locatie hangen wordt duidelijk dat de deuren gesloten blijven. "De praktijk is gesloten in verband met het coronavirus", staat er. Ook bloedprikken bij Saltro op deze locatie gebeurt momenteel niet. De mensen worden doorverwezen: "Indien u niet hoest, snotterig/verkouden bent of koorts heeft, kunt u de hele dag bij Parkwijk terecht", valt er te lezen. Patiënten die om een andere reden een afspraak met een dokter willen, moeten ook bellen. De afspraak wordt dan gemaakt op één van de andere locaties van de Julius Gezonheidscentra.

RAMPENOPVANGPLAN

In een crisis zoals deze wordt het Huisartsen Rampenopvangplan (HaROP) van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in Utrecht erbij gepakt. Het plan is een hulpmiddel om goed te kunnen samenwerken tijdens een crisis en is bedoeld voor huisartsen, huisartsenposten en regionale (crisis)coördinatoren. Er staat onder meer in wat er van huisartsen verwacht wordt in de acute zorg, de infectiebestrijding en de nazorg.
In het HaROP wordt onder meer beschreven hoe het scheiden van patiëntenstromen de uitbraak van bijvoorbeeld een virus kan indammen. De Landelijke Huisartsen Vereniging ziet dat steeds meer praktijken dat doen. Mensen met luchtwegklachten worden bijvoorbeeld alleen 's avonds gezien of in een speciaal daarvoor ingerichte spreekkamer.

TELEFONISCH EN DIGITAAL CONSULT

Ook zijn er steeds meer praktijken die, net als het het Julius Gezondheidscentrum Terwijde, besluiten om zich volledig te richten op mensen met luchtwegklachten en coronapatiënten. Andere patiënten worden doorgestuurd naar andere praktijken. Daarnaast worden de consulten zoveel mogelijk telefonisch gedaan. Vanuit de patiënten is daar veel begrip voor, zegt de LHV.
Huisartsenpost Eemland pakt het weer anders aan. Om de werkdruk van artsen te verlagen, is deze huisartsenpost een digitaal consult gestart. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door vragen te beantwoorden en een foto of video toe te voegen.
Inmiddels zijn al ruim 140 patiënten digitaal geholpen, zegt Dianne Jaspers, medisch directeur en huisarts van Huisartsenpost Eemland. "Doordat we patiënten digitaal op afstand kunnen helpen, wordt het risico op besmetting in de huisartsenpost verder gereduceerd. Ook ontlast het de artsen, omdat een deel van het voorwerk door de patiënt wordt gedaan en we minder tijd kwijt zijn met een consult. Ook kunnen we een betere beoordeling doen dan door de telefoon, waardoor er uiteindelijk veel minder patiënten naar de huisartsenpost hoeven te komen."

HUISBEZOEKEN

Daarnaast kunnen er meer huisbezoeken gedaan worden bij vermoedelijk besmette mensen, staat in het HaROP. "Zo wordt contact met andere patiënten in de huisartsenpraktijk en huisartsenpost vermeden, maar worden ook contacten met mensen in de openbare ruimte en het openbaar vervoer beperkt", staat in het plan.
Maar om ervoor te zorgen dat ook de huisartsen en doktersassistenten niet besmet raken tijdens een onderzoek is goede bescherming nodig. Daar dient zich een volgend probleem aan. Het gebrek aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen wordt namelijk steeds groter en die zijn hard nodig om je te wapenen tegen het virus. Het leidt tot onrust in de gezondheidszorg, zegt de LHV. De huisartsenvereniging krijgt steeds meer signalen dat artsen en assistenten onbeschermd werken en dat is een probleem.
Steeds meer huisartsen geven aan dat er een tekort dreigt aan mondkapjes. "Die hebben we nodig om veilig ons werk te kunnen doen", zegt een arts die liever anoniem blijft. "Als je nog iets in de schuur hebt liggen, geef het dan af bij je huisarts. Dan kunnen we ook komende weken ons werk blijven doen."
Ook bij regio Eemland merken ze dat er krapte is. "Maar we werken niet onbeschermd. We werken in clusters, waardoor we voorlopig voldoende voorraad hebben. Daardoor hebben we voorlopig voldoende, maar er wordt zeker zuinig gedaan."
Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgen de huisartsen te horen dat er geprobeerd wordt het probleem op te lossen. "We hebben meerdere malen per dag hierover contact met het ministerie en we krijgen te horen dat eraan gewerkt wordt, maar de spullen bereiken niet de plek waar ze moeten zijn. Daar hebben we zorgen over." Het is voor de LHV niet duidelijk of er een probleem is met de distributie van de spullen, of dat de mondkapjes en dergelijke niet op voorraad zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.