RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stilte en kaarsjes: Utrechters herdenken tramaanslag noodgedwongen thuis

UTRECHT - In Utrecht wordt vanmorgen de tramaanslag herdacht, vandaag precies een jaar geleden op het 24 Oktoberplein. Bij de herdenking werden op voorhand veel mensen verwacht. Maar vanwege het coronavirus is het programma noodgedwongen aangepast en zullen er slechts enkele aanwezigen zijn. RTV Utrecht zendt de herdenking deze morgen om 10.40 uur live uit, op radio, tv en online.

Burgemeester Jan van Zanen zal via een videoboodschap een toespraak houden. De klokken van de Domtoren zullen daarna precies 10.43 uur een minuut stilte inluiden. Dat was het moment dat verdachte Gökmen T. een jaar geleden het vuur in de tram opende. Stadsdichter Ruben van Gogh zal met een gedicht de herdenking afronden. De vlaggen zullen de hele dag op het stadskantoor halfstok hangen.

WE KOMEN ER STERKER UIT
Burgemeester Jan van Zanen blikte in Utrecht is Wakker op Radio M vooruit op die bijeenkomst. Door het coronavirus kunnen er geen mensen samenkomen tijdens de herdenking. Van Zanen: "Het is niet anders. Ik hoop dat veel mensen, ik weet het eigenlijk wel zeker, op geheel eigen wijze rond dat moment zullen herdenken en erbij stilstaan."

De burgemeester heeft in de loop van de dag contact met een aantal nabestaanden van de aanslag en zegt ook te proberen met elke coronapatiënt in de gemeente contact te zoeken. "Uiteindelijk komen we er weer sterker uit", zegt Van Zanen, "dat hebben we hebben we eerder getoond op 18 maart vorig jaar, maar ook eerder in de geschiedenis."

KAARSJES
Raadslid Queeny Rajkowski wil voor alle mensen die thuis moeten blijven een alternatief bieden. Op Facebook maakte de VVD'er een evenement aan waar mensen verhalen kunnen delen van de aanslag. Ook start ze tijdens de herdenking een livestream van een kaarsje met uitzicht op de Domtoren.

"Als we dit allemaal op hetzelfde moment stilstaan, zijn we toch op een bepaalde manier samen aan het herdenken", schrijft Rajkowski op de pagina. Tientallen mensen geven op de pagina aan mee te doen met het initatief.In aanloop naar de herdenking blikte RTV Utrecht de hele week terug op de tramaanslag. Wat heeft de aanslag met de stad gedaan? Wat is de impact geweest op de betrokken Utrechters?
[Pageflow:https://achtergrond.rtvutrecht.nl/de-stad-stond-stil]


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -