RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Acht slachtoffers of nabestaanden mogen vonnis tramaanslag bijwonen, Gökmen T. niet aanwezig

UTRECHT - In totaal acht slachtoffers of nabestaanden mogen vrijdag het vonnis in de zaak rond de tramaanslag in Utrecht bijwonen. Het Openbaar Ministerie verdeelt de plaatsen.

De rechtbank is vanaf vandaag gesloten, maar urgente zittingen zoals deze gaan wél door. Vanwege het coronavirus kan slechts een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten. "We begrijpen dat dit mogelijk een grote teleurstelling is voor de overige nabestaanden en slachtoffers, maar de gezondheid van alle betrokkenen staat voorop. Zij kunnen de uitspraak thuis via een livestream volgen. De advocaten van de slachtoffers en nabestaanden kunnen de uitspraak volgen in een videozaal in het gerechtsgebouw", laat de rechtbank weten. "

VERDACHTE NIET AANWEZIG
Verdachte Gökmen T. zal niet aanwezig zijn, hoewel hij daartoe eerder wel werd verplicht. Gezien zijn misdragingen tijdens de inhoudelijke behandeling zou hij het vonnis in een andere ruimte bijwonen. "Voor het vervoer en de aanwezigheid van de verdachte zouden een groot aantal mensen van de parketpolitie en Dienst Justiële Instellingen nodig zijn, die fysiek dicht bij de verdachte en elkaar zouden komen. De rechtbank vindt het gezien de huidige ontwikkelingen onverantwoord om de parketpolitie en DJI op deze manier te belasten met het vervoer en de bewaking van de verdachte."

De rechtbank volgt de richtlijnen van het RIVM en de nationale crisisorganisatie. Mensen die ziek of verkouden zijn mogen het gerechtsgebouw niet in en kunnen dus ook niet aanwezig zijn bij de uitspraak. Tussen de aanwezigen zal voldoende afstand moeten worden gehouden om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Vanwege het coronavirus zal de rechtbank enkelvoudig uitspraak doen en wordt het OM door één in plaats van drie officieren van justitie vertegenwoordigd. Zes journalisten krijgen toegang tot een aparte videozaal in het gerechtsgebouw. Tekenaars en fotografen worden niet toegelaten.

Bij de aanslag in Utrecht op 18 maart 2019 kwamen vier mensen om en raakten meerdere mensen zwaargewond. Gökmen T., die de aanslag heeft bekend, hoorde levenslang tegen zich eisen.

De uitspraak is vrijdag om 14.00 uur te volgen via een livestream.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -