Instellingen

Slachtoffers tramaanslag Utrecht in stilte herdacht: 'We vergeten hen niet. Nooit'

UTRECHT - In Utrecht is vanmorgen de tramaanslag herdacht. Om 10.43 uur was het precies een jaar geleden dat Gökmen T. het vuur opende in een tram op het 24 Oktoberplein. Vier mensen kwamen na de aanslag om het leven. Kijk hieronder naar het verslag van de herdenking:
Op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn de slachtoffers van de tramaanslag herdacht
Vanwege het coronavirus kon er slechts een select gezelschap aanwezig zijn, onder wie burgemeester Jan van Zanen. "Het is niet anders. Ik hoop dat veel mensen, ik weet het eigenlijk wel zeker, op geheel eigen wijze rond dat moment zullen herdenken en erbij stilstaan", zei Van Zanen vooraf.
Nabestaanden van de slachtoffers waren wel aanwezig. Zij hebben bloemen neergelegd bij het 24 Oktoberplein. Samen met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid had burgemeester Van Zanen dat vanmorgen al gedaan.
Voorafgaand aan het luiden van de klokken van de Domtoren om precies 10.43 en de minuut stilte die volgde, gaf burgemeester Van Zanen een toespraak. "In onze gedachten zijn we vandaag bij hen die we nog steeds missen", zei Van Zanen. "Vier mensen die het slachtoffer werden van een onbegrijplijke, zinloze en weerzinwekkende daad van geweld." Bekijk de speech van Van Zanen hieronder:
Direct na de herdenking kwam minister Grapperhaus samen met de leiding van het openbaar ministerie en de politie nog naar buiten om een bloem te leggen bij het herdenkingsmonument naast het plein.
De top van justitie en politie legt bloemen neer
De top van justitie en politie legt bloemen neer © RTV Utrecht / Peter Huting
De gemeente Utrecht plaatste woensdag ook een advertentie in de krant. "Vier mensen kwamen om en velen werden slachtoffer van een onbegrijpelijke daad van geweld. We staan naast de slachtoffers, hun nabestaanden, getuigen en alle hulpverleners", staat er in.
Bij de herdenkingsmonument aan het 24 Oktoberplein zijn bloemen neergelegd
Bij de herdenkingsmonument aan het 24 Oktoberplein zijn bloemen neergelegd © RTV Utrecht / Peter Huting
Op verschillende plekken in de stad werd stilgestaan bij de aanslag. Onder meer deze agenten legden het werk korte tijd neer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.