Ondernemers gaan corona creatief te lijf: 'Nu een potje Pandemic spelen'

© Ping Pong Club
PROVINCIE UTRECHT - In een paar dagen tijd is de florerende economie voor ondernemers veranderd in een nachtmerrie. En de vooruitzichten zijn op z'n zachtst gezegd niet positief. Genoeg reden om bij de pakken neer te gaan zitten, zou je denken. Maar niet voor een boel Utrechtse ondernemers. Ze proberen op creatieve wijze aan het werk te blijven en geld te verdienen. Een overzicht.
Thijs van Lier van de Ping Pong Club zit met de handen in het haar. Er is grote onzekerheid voor zijn bar annex tafeltennisarena aan de Utrechtse Concordiastraat. "We leven in grote onzekerheid. Het is nog niet duidelijk of we voor ons personeel werktijdverkorting kunnen aanvragen."
Maar ondertussen hebben Van Lier en zijn collega's iets bedacht. Aangezien de Ping Pong Club helemaal vol ligt met (bord)spelletjes, is het idee ontstaan om die te verhuren. "Om wat geld te verdienen natuurlijk, maar ook om ons publiek betrokken te houden."
We leven in grote onzekerheid. Het is nog niet duidelijk of we voor ons personeel werktijdverkorting kunnen aanvragen.
Thijs van Lier van de Ping Pong Club
Monopoly, Cluedo, 30 Seconds, Zeeslag en natuurlijk een hoop tafeltennisbetjes: ze liggen allemaal al sinds zondagavond onberoerd in de bar. "Ik kan me voorstellen dat mensen thuis zich vervelen. Dus dan kunnen ze beter daar gebruikt worden."

PANDEMIC

Het meest enthousiast is Van Lier over het bordspelletje Pandemic. Doel daarvan is samen om met je medespelers de uitbraak van een virus te bestrijden. Enorm actueel dus. Van Lier sluit niet uit dat spelers er iets van kunnen leren: "Je speelt samen tegen het bord. Dat is wat wij ook in het echt moeten doen. Je leert hoe een virus werkt. Als epidemie uitbreekt, hebben alle omliggende gebieden daar ook last van."
Het idee is als volgt: maandag, woensdag en vrijdag gaat de Ping Pong Club kort open om de spelletjes uit te geven. Klanten krijgen een kop koffie en wat falafelwraps mee naar huis, zodat de keuken ook blijft draaien. Twee dagen later moet het spelletje weer worden ingeleverd. Kosten: 3 of 5 euro.

MUZIEKLES

De Amersfoortse muzikante Désirée Wijma geeft sinds dinsdag online viool- en pianoles. Dat is niet ideaal, maar in sommige gevallen wel te doen. "Pianoles kan prima. Vioolles is lastiger, want dan moet ik echt letten op de houding van de leerling. Maar als de leerling geen beginneling is, kan het wel."
Wijma heeft de eerste lessen inmiddels achter de rug via Skype. Heel soepel ging dat nog niet. "Het beeld was een beetje vaag. Dus ga ik het nu proberen via FaceTime. Gelukkig heb ik een heel groot computerscherm."
Naast ZZP'end muzieklerares is Wijma ook optredend muzikante. Ze had zeven concerten gepland, maar die zijn afgezegd. "Ik ben iemand die dan gelijk aan de slag gaat en omdenkt. Het is goed om bezig te blijven. Dus ik doe het nu graag online."
"En die lessen kan ik heerlijk laten uitlopen. Normaal gesproken duurt het een halfuur, maar nu maak ik er makkelijk een uur van, haha."
We verwachten niet dat we een soort bol.com worden. Geen idee of er vraag naar is.
Willem de Vries van Plato gaat thuisbezorgen

PLATO STAPT OP DE FIETS

De bekende platenzaak Plato aan de Utrechtse Voorstraat gaat vanaf nu aan huis bezorgen. Met de fiets is dat snel gedaan, zegt Willem de Vries. "We verwachten niet dat we een soort bol.com worden. Geen idee of er vraag naar is. Maar we zagen dat boekhandel Bijleveld (Janskerkhof, red.) het doet. Dus waarom wij niet?"
De winkel zelf blijft vooralsnog gewoon open. "Het aantal klanten is ongeveer gehalveerd", zegt De Vries. "Hier op de Voorstraat loopt wel wat minder volk. Maar we zitten tegenover de Albert Heijn, dus het valt hier wel mee qua rustigheid."
Ook de grote winkels worden hard geraakt. Deze ketens hebben inmiddels besloten hun deuren voorlopig te sluiten:

- Bijenkorf
- Ikea
- Coolblue
- C&A
- WE Fashion
- Urban Outfitters
- ICI Paris
- Primark

CADEAUBON VOOR EEN BOLLETJE IJS

IJssalon Luciano aan de Utrechtse Nobelstraat was pas een weekje open, na de lange koude wintermaanden. Eigenaar Lucas Shia moet juist in de lentemaanden zijn geld verdienen. "Ik maak 80 procent van mijn omzet in de maanden april, mei en juni. Ik mag officieel open als afhaalzaak, maar ik heb maar één klein ingangetje. Anderhalve meter afstand houden lukt dan niet."
Ik volg al het coronanieuws en kijk elke minuut op mijn telefoon.
IJsverkoper Lucas Shia
Dus is Shia een 'crowdfunding' gestart. Mensen kunnen een tegoedbon kopen en die op een later moment na de coronacrisis verzilveren. Zo'n bon kost bijvoorbeeld 10 euro, en over een paar weken of maanden is die dan te verzilveren door voor 13 euro aan ijsbolletjes. "Leuk om iemand cadeau te doen."
Met het geld dat op die manier binnenstroomt, hoopt Shia zijn hoofd boven water te houden. "Ik volg al het nieuws en kijk elke minuut op mijn telefoon. Het geld dat het kabinet heeft beloofd is heel fijn, maar 4000 euro is zo op. Dus ik moet verder kijken."

JUIST NU EEN SMOOTHIE

De coronacrisis komt voor bijna iedere ondernemer als een mokerslag aan. Maar het tekent ondernemers dat ze in welke omstandigheden dan ook altijd op zoek zijn naar oplossingen en nieuwe kansen. Zo ook de Utrechtse smoothiemaker Maurits Schuijf van Stadsfruit. "Normaal kom ik veel bij bedrijven, maar dat ligt nu helemaal stil."
Geluk bij een ongeluk: Schuijf was al langer bezig met de voorbereidingen voor thuisbezorging. "Smoothies zijn weerstandverhogend, dat kunnen mensen nu goed gebruiken. Ze komen per post en worden per minimaal 25 stuks bezorgd. Je kan ze gewoon in de vriezer bewaren."
Ook wil Schuijf een oproep doen: "Mensen kunnen mij contacteren als ze reststromen fruit of groente in overvloed hebben, bijvoorbeeld als ze niet mooi genoeg meer zijn voor een restaurant of supermarkt. Juist nu is het van groot belang om voedselverspilling tegen te gaan."
Hier in de zaak weet ik wat ik heb schoongemaakt. Bij mensen thuis niet.
Kapper Jeroen den Hartog wil liever niet aan huis knippen
OPEN OF DICHT?
Kapper Jeroen den Hartog van Sim Son werkt ook gewoon door. Vooralsnog komen er gewoon klanten bij zijn filialen in Leidsche Rijn en het centrum van Utrecht. "Morgen en vrijdag zit ik nog voor 80 procent vol."
Den Hartog ergerde zich een beetje aan de adviezen van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO). "Ze zeiden dat alle kappers dicht moesten, maar dat statement was vaag en niet echt ergens op gebaseerd. Dus wij hebben onze eigen lijn getrokken. Je mag alleen langskomen als je je kiplekker voelt. En we maken alles heel veel schoon."
Doorwerken is noodzakelijk voor de kapper. Bij mensen thuis knippen, ziet hij niet zitten. "Hier in de zaak weet ik wat ik heb schoongemaakt. Bij mensen thuis niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.