Mooie plek voor spandoek FC Utrecht-fans, minister stapt op en politiek Montfoort komt tóch samen

PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Tot in ieder geval 6 april ligt het dagelijks leven in Nederland nagenoeg plat. Dagelijks volgen we de ontwikkelingen in een liveblog.
In het kort:
- Oververmoeide 'coronaminister' Bruins stapt op
- 23 nieuwe patiënten in provincie Utrecht, eerste geval in Baarn
- Landelijk 18 doden, totaal nu op 76
- CNV roept op om alleen boodschappen te doen, ter bescherming van winkelpersoneel
- Zelfbedieningsgroothandel open voor consumenten om boodschappen te doen

22.09 uur Alle kinderen in De Ronde Venen krijgen een brief van de burgemeester

Burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen schrijft alle kinderen in zijn gemeente een brief. Hij legt daarin uit welke lastige omstandigheden er spelen en hoe kinderen daarmee om kunnen gaan.
In een video op instagram leggen de kinderburgemeesters uit de gemeente uit wat de situatie voor hen betekent.

21.44 uur Spandoek van FC Utrecht-fans hangt in het ziekenhuis

Het spandoek dat supporters van FC Utrecht maakten om zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken heeft een mooie plaats gekregen. Het doek hing eerst aan een parkeergarage bij het UMC.
Nu hangt het binnen bij Antoniusziekenhuis in Leidsche Rijn.
Nieuwe plek voor het doek.
Nieuwe plek voor het doek. © SV FC Utrecht
'Hulp/dienstverleners vanuit het hart: bedankt!'
'Hulp/dienstverleners vanuit het hart: bedankt!' © SV FC Utrecht

21.19 uur 'Let op je kinderen'

In De Ronde Venen komen veel meldingen binnen over jongeren die zich in grote groepen verzamelen. Dat zorgt voor onrust meldt de wijkagent.

21.12 uur Sportparken dicht

Veel sportparken in de regio hebben de hekken op slot gedaan. Kinderen maakten gebruik van de sportvelden nu ze niet meer de hele dag op school zitten, maar dat is niet de bedoeling. De gewenste afstand houden om de kans op corona te verkleinen zit er dan niet meer in.
Ketting om de poort bij Kampong in Utrecht.
Ketting om de poort bij Kampong in Utrecht. © RTV Utrecht
Bij VSC in Utrecht is de poort dicht.
Bij VSC in Utrecht is de poort dicht. © RTV Utrecht

20.34 uur 1,5 meter afstand, doe het maar als je kapper bent

Premier Mark Rutte zei het tijdens de persconferentie na het crisisoverleg van het kabinet nog maar eens: houd 1,5 meter afstand van elkaar om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen. "Ik zie mensen in parkjes die het gezellig met elkaar hebben. Heel leuk natuurlijk, maar doe het niet. Houd die afstand."
"Anderhalve meter, dat is onmogelijk", zegt Vincent Onink van De Kappers in Utrecht. Hij doet zijn werk nog wel, maar dat doen niet alle kappers. Lees hier het hele verhaal.
Kapper Vincent Onink is nog gewoon aan het werk.
Kapper Vincent Onink is nog gewoon aan het werk. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

20.10 uur De Utrechtse Gabriel is besmet met het coronavirus

19.43 uur Studenten krijgen jaar extra

Studenten die niet genoeg studiepunten hebben gehaald in hun eerste jaar krijgen een jaar extra. Als ze door het coronavirus vertraging hebben opgelopen krijgen ze de mogelijkheid om volgend jaar wel aan de norm van het bindend studieadvies te voldoend.
Normaal gesproken krijgen studenten aan het eind van het eerste jaar een advies of zij door mogen naar het volgende jaar. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Kees Gillesse is tevreden met de maatregel: "Door de huidige situatie kan het zijn dat studenten buiten hun invloed om vertraging oplopen. Het is daarom goed dat studenten een jaar langer krijgen om hun bsa te halen."

19.26 uur Koffie voor hulpverleners

Je kan je afvragen of de aangeraden 1,5 meter afstand hier wel wordt aangehouden, maar verder is het een uiterst sympathiek gebaar. Koffiemakers kwamen vanmiddag op het Paardenveld in Utrecht koffieschenken voor hulpverleners.

19.05 uur Verpleeghuizen dicht voor bezoek

18.24 uur Politiek in Montfoort komt samen, tegen advies in

Het college van Montfoort vergadert vanavond met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Ze praten over de penibele financiële situatie van de gemeente. Dat is opvallend: gemeentes wordt afgeraden om te vergaderen in verband met het coronavirus.
Vier van de acht fractievoorzitters (Lokaal Montfoort, D66, Christen Unie en SGP) zijn dan ook niet aanwezig zegt Lokaal Montfoort. Zij vinden de vergadering niet noodzakelijk en bovendien zijn er andere mogelijkheden om te vergaderen. "Wij hopen dat u alsnog tot het besef komt dat u hiermee aan de inwoners een volstrekt verkeerd signaal afgeeft", schrijft Lokaal Montfoort in een brief aan het college.
Mathieu Andriessen van de VVD in Montfoort gaat wel naar de bijeenkomst. "Het college roept ons niet voor niets bij elkaar", zegt hij. Daarnaast zijn er volgens Andriessen voldoende maatregelen getroffen. "Als de hele raadszaal vol zou zitten was het anders geweest."

18.01 uur Grote drukte bij doe-het-zelfzaken

Verslaggever Robert Jan Booij maakte vanmiddag een rondje langs kluswinkels in Utrecht. Vakman Renee van de Burgemeester Reigerstraat: "Sinds zaterdag is het een gekkenhuis in deze winkel, vier keer zo druk als normaal in deze tijd van het jaar. Mensen willen de tijd nuttig doorbrengen, ook met het idee dat de winkels straks dicht zijn misschien."
Luister de bijdrages van Robert Jan hieronder.
Deel 1: "Je wilt geen brandweer-rood op de muur", verslaggever Robert Jan krijg kleurenles
Deel 2: "Mijn kraan lekte, en als je dan thuis zit is dat geluid extra vervelend."

17.48 uur Eenzame molenaar en leeg winkelcentrum

Ook vandaag ontvingen we weer foto's van het dagelijks leven tijdens de coronapandemie. We zien ze nog steeds graag binnen komen via deze kaart.
Laurien Morsink stuurde een foto van 'Ollie met al zijn vrienden' bij Molen de Ster in Utrecht.
Ollie en al zijn vrienden
Ollie en al zijn vrienden © Laurien Morsink
Dennis van Veggel schrijft bij zijn foto: "Deze is foto is vanmiddag gemaakt toen ik met mijn zoontje op cityplaza was. Het spookt."
Het spookt in Cityplaza in Nieuwegein
Het spookt in Cityplaza in Nieuwegein © Dennis van Veggel

17.25 uur Minister Bruins treedt af

Minister Bruno Bruins van medische zorg heeft ontslag genomen. De exacte reden is niet bekend. Gisteren zakte Bruins bij een debat over de corona-aanpak in elkaar. Dat had volgens Bruins te maken met vermoeidheid, hij zou een dag rust nemen.
Bruins was verantwoordelijk voor de bestrijding van corona. Minister de Jonge van Volksgezonheid, Welzijn en Sport neemt zijn taken tijdelijk over.

16.46 uur Tóch sportles voor senioren in Veenendaal

Tientallen bewoners van seniorencomplex Poolster en Morgenster in Veenendaal deden vanochtend mee aan een sportles. De normale lessen zijn komen te vervallen, maar met een speciaal programma konden de senioren toch even bewegen en elkaar zien, op gepast afstand uiteraard. Soms zelfs op de galerij van het complex.
Sporten op de galerij
"In beweging blijven is ontzettend belangrijk. Tijdens de lessen maken we niet alleen de spieren los, maar zorgen we ook voor een sociale ontmoeting tussen bewoners", aldus Sportservice Veenendaal. "Hoewel de bewoners niet bij elkaar mogen komen, willen we met deze lessen bereiken dat de bewoners even alle zorgen kunnen vergeten. We willen ze even laten glimlachen, ondanks deze moeilijke tijd."

16.40 uur Burgemeester reageert op eerste patiënten in Baarn

In Baarn zijn voor het eerst twee patiënten positief getest op het coronavirus. Burgemeester Röell: "Ik wens beide patiënten veel sterkte en een voorspoedig herstel. Het was te voorzien dat een dergelijke situatie zich ook zou gaan voordoen in onze gemeente, maar het blijft een bericht dat je stil doet staan."
"Ik druk iedereen op het hart om de landelijke adviezen en maatregelen op te volgen die helpen verspreiding van het virus tegen te gaan. Wat betreft de patiënten en hun omgeving vertrouw ik erop dat we hen rust gunnen en hun privacy respecteren."

16.16 uur Studenten geven bijles aan eindexamenleerlingen

"Ik verveelde me en had weinig te doen." Daan zou niet de enige zijn want als je niet kan werken wat doe je dan? Daan is net klaar met zijn studie sociologie en besloot eindexenleerlingen bijles te geven. Hier onder zie je hoe.
Utrechtse studenten geven bijles aan eindexamenleerlingen

16.05 uur 'Doe boodschappen alleen'

CNV Vakmensen roept mensen op om boodschappen alleen te doen. Sociaal verantwoord boodschappen doen, noemt de vakbond het, in het belang van de werknemers in de supermarkten.
CNV krijg dagelijks veel bezorgde berichten binnen van bezorgde medewerkers, zegt CNV-bestuurder Jacqueline Twerda. "De hoeveelheden klanten die boodschappen komen doen, sommigen met het hele gezin, maakt ze echt bang. Boodschappen doen moet gewoon blijven doorgaan natuurlijk. Maar mensen, kom dan zoveel mogelijk alleen!"
Bij sommige supermarkten, zoals hier in Breukelen, zijn plexiglasplaten geplaatst tussen kassiers en klanten
Bij sommige supermarkten, zoals hier in Breukelen, zijn plexiglasplaten geplaatst tussen kassiers en klanten © ANP
Het is frustrerend dat klanten zich niet aan de RIVM-richtlijnen houden, zegt Twerda, terwijl werkgevers in de meeste gevallen wel maatregelen treffen. Het personeel loopt daardoor onnodig risico.

15.57 uur Online scouting in Rhenen

Alle bijeenkomsten van de scouting zijn de komende tijd ook afgelast. Maar om de Bevers, Welpen, Explorers en Rovers in Rhenen toch bedreven te houden in de kunst van de padvinderij heeft Scouting Rhenen een online spel bedacht.
De scoutingsleden doen verschillende opdrachten zoals een papieren vliegtuig maken, een modeshow lopen en een sneeuwpop maken van ijsschraapsel uit de vriezer. "De jeugdleden, die ook niet naar school kunnen, krijgen zo iets leuks te doen voor thuis. Het hele gezin kan meedoen aan de opdrachten", aldus de Scouting

15.19 uur Veel restaurants bezorgen

Gisteren schreven we al dat veel bedrijven alternatieve manieren zoeken om toch nog wat geld te verdienen. Restaurants mogen geen gasten een tafel meer aanbieden, maar ze kunnen wel bezorgen. Uit cijfers van Datlinq blijkt dat een kwart van de restaurants in Nederland dat ook doet.
In Utrecht doen zelfs meer dan 35 procent van de restaurants aan bezorgen. Niet alleen pizzabakkers en sushirollers bezorgen, maar ook luxere restaurants en bijvoorbeeld het Van der Valk hotel in Amersfoort. Hieronder kan je op de kaart opzoeken hoeveel restaurants in jouw gemeente bezorgen.
Waarschijnlijk bezorgen ondertussen meer restaurants dan op de kaart staat. De aantallen zijn namelijk verzameld op 7 maart 2020. Dat is dus nog voor de maatregelen van zondag 15 maart.

15.09 uur Diakonessenhuis heeft corona-sluis

Bij het Diakonessenziekenhuis in Utrecht is een speciale sluis geplaatst die mogelijke dragers van het coronavirus moet scheiden van andere patiënten.
De sluis bestaat uit een soort tenten.
De sluis bestaat uit een soort tenten. © Diakonessenhuis
De 'prefab unit' fungeert als een soort sluis. Binnen nemen artsen van iedereen die zich bij de SEH meldt de temperatuur op. Ook vragen ze of er klachten als hoesten en kortademigheid zijn.

15.05 uur Utrecht Pride afgelast

Ook de Utrecht Pride heeft besloten het evenement dit jaar op 6 juni niet door te laten gaan als gevolg van de coronacrisis.
De beslissing is met pijn in het 'regenbooghart' genomen, meldt de organisatie: "Het bestuur was echter unaniem dat dit de minst slechte beslissing is die op dit moment genomen kon worden. Door op dit moment de Utrecht Pride te annuleren worden voor iedereen de (financiële) gevolgen tot een minimum beperkt. Een mogelijke annulering in een later stadium kan voor zowel deelnemers als organisatie veel grotere consequenties hebben."

14.42 uur GGD: 23 nieuwe patiënten in provincie Utrecht

Sinds gisteren zijn er 18 patiënten overleden aan het coronavirus, dat meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 76 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 489 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.
Volgens de GGD Regio Utrecht zijn er 23 nieuwe besmettingen in de provincie. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, Houten, Leusden, Nieuwegein, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Veenendaal.
In heel Nederland gaat het om 409 nieuwe patiënten volgens het RIVM. Het gaat dan om mensen die getest zijn. In totaal zijn er nu 2460 positief geteste personen.

13.50 uur Lente nog niet gecanceld

"De lente gaat gewoon door", laat C. Soetens weten onder een foto op onze interactieve kaart. "Narcissen bloeien in het centrum, terwijl er bijna geen mens op het plein loopt."
Niemand die het ziet, maar in Zeist is het volop lente.
Niemand die het ziet, maar in Zeist is het volop lente. © C. Soetens
Ook een mooie foto die het waard is om te delen? Samen met u brengt RTV Utrecht de gevolgen van corona in beeld.

13.41 uur FC Utrecht-fan en Feyenoord-supporter maken samen graffiti-kunstwerk in Maarssen

Hand in hand voor de bekerfinale, die nu is afgelast. Met die gedachte bespoten de graffiti-artiesten Ox Alien en KBTR samen een muur in Maarssen. Ox Alien als supporter van Feyenoord; KBTR namens FC Utrecht. "Wat positiefs in alle ellende", aldus Ox Alien tegen RTV Rijnmond.

13.28 uur Hulp voor ondernemend Vijfheerenlanden

De gemeente is bereid om verlichting te bieden voor de lokale ondernemers die getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om maatwerk voor gemeentelijke belastingen, oplossingen zoeken met ondernemersfondsen en diverse andere regelingen.

13.07 uur Onderzoek naar overplaatsen ic-patiënten

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) in Utrecht gaat nu actief na welke intensivecareafdelingen het zo druk hebben met coronaslachtoffers dat er patiënten moeten worden overgeplaatst. De organisatie verwacht volgende week ook nog eens 500 tot 1000 nieuwe patiënten, staat in een mededeling van de voorzitter aan de leden.
"Op dit moment is er een scheve verdeling van het aantal Covid-19-patiënten op de verschillende ic-afdelingen in het land", aldus de melding. Vooral Brabant heeft het erg zwaar. Om de druk op de ic's met de meeste Covid-19 patiënten te verlichten, en ook ruimte te hebben voor nieuwe patiënten, probeert de vereniging samen met anderen de coördinatie van het verplaatsen van deze patiënten "in betere banen" te leiden.

12.59 uur Minister Bruins werkt thuis na flauwte tijdens Kamerdebat

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins werkt de komende dagen vanuit huis, laat zijn ministerie weten. De dokter heeft hem geadviseerd even rust te houden nadat hij woensdagavond door oververmoeidheid in elkaar was gezakt tijdens een Kamerdebat over het coronavirus. De bewindsman coördineert de strijd tegen het virus en heeft er lange dagen opzitten.

12.53 uur De Westmaat is gesloten

Voetbalclub IJsselmeervogels in Spakenburg spandoeken opgehangen bij de hekken van sportpark De Westmaat. Er waren namelijk nog steeds jongeren die het terrein opgingen.

12.35 uur Camperclub in Soesterberg haalt 167 reizigers terug uit Marokko

Een groep van 167 camperaars komt vanavond zonder hun camper terug naar Nederland. Ze waren onderweg in Marokko met vijf verschillende groepsreizen van de NKC, Europa's grootste camperclub, gevestigd in Soesterberg. In het belang van de veiligheid en de gezondheid van de deelnemers, heeft de NKC de repatriëring met een extra vlucht van Transavia uit Marrakech op korte termijn geregeld. Vanavond landt de groep om 23.00 uur op Schiphol.

12.32 uur Vanaf morgen geen Uithoflijn

Met ingang van vrijdag rijden er voorlopig geen trams meer met reizigers aan boord op lijn 22 tussen Utrecht Centraal en P+R Utrecht Science Park. Vervoerder U-OV besloot vorige week al minder trams in te zetten. De afgelopen dagen is het gebruik van het openbaar vervoer echter zo fors gedaald dat het niet langer zinvol met trams te rijden op dit traject.

12.20 uur Huisartsenpost Eemland start digitale consulten

12.15 uur Ouderenbond heeft wat bedenkingen bij 'supermarktuurtje'

Ouderenbond ANBO is positief over initiatieven om ouderen op dit moment te helpen. Bij de oproep van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) aan supermarkten om dagelijks een uur te reserveren voor bijvoorbeeld oudere klanten heeft ANBO wat bedenkingen. ANBO vraagt zich onder meer af welke leeftijdsgrens je dan zou moeten stellen.
"Er zijn mensen van 70 die zich een oudere voelen, en aan de andere kant zijn er ook mensen van bijvoorbeeld 85 voor wie dat nog helemaal nog niet het geval is omdat ze nog fit en energiek zijn, zegt ANBO-woordvoerster Bernadet Naber. "Bovendien zijn er veel mensen die het helemaal niet prettig vinden om in de doelgroep ouderen te worden neergezet."
Verder stelt ANBO als voorwaarde dat als er zon ouderenuurtje komt, die klanten ook op andere tijden welkom moeten zijn in de supermarkten.

12.04 uur Platform voor thuiszittende sporters

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond en Nederlandse Jeu de Boules Bond, beide gevestigd in Nieuwegein, slaan de handen ineen om sporters die nu thuis zitten in contact met elkaar te brengen. Beide sportbonden hebben een grote groep ouderen onder haar leden. Deze groep is het meest vatbaar en heeft de grootste kans om in een sociaal isolement te komen. Daarom is het platform Sporters voor elkaar in het leven geroepen.

11.57 uur Actieteam voor voedselbanken

Een speciaal actieteam gaat helpen om de distributie en uitgifte van voedselbanken te versterken. Het is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met de VNG en Voedselbanken Nederland.

11.53 uur Festival Oude Muziek Utrecht gratis on demand

Om muziekliefhebbers in deze woelige tijd een muzikaal hart onder de riem te steken, zijn 28 concertregistraties van het Festival Oude Muziek Utrecht 2018 vanaf nu gratis toegankelijk in de Stingray Classica App, het 'Netflix voor klassieke muziek'. De lancering van deze door Stingray Classica en het festival ontwikkelde app stond al gepland. Wegens het coronavirus is besloten de app een maand gratis aan te bieden.

11.17 uur Consumenten mogen ook bij zelfbedieningsgroothandel boodschappen doen

Het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, maakt bekend dat zelfbedieningsgroothandels in de loop van vandaag de deuren openen voor consumenten.
De openstelling is onderdeel van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte. Het CBL heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geïnformeerd over deze noodzakelijke stap om de voedselvoorziening op peil te houden. Het betreft een tijdelijke openstelling gedurende coronacrisis. Klanten worden opgeroepen 1,5 meter afstand houden en met de pin betalen.

11.11 uur Verpleeghuizen mogelijk dicht voor bezoekers

De kans bestaat dat de verpleeghuizen wegens het coronavirus op slot gaan voor bezoekers. Zowel ActiZ, de branchevereniging van organisaties die actief zijn op het gebied van zorg aan ouderen, als Vereno, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, zegt na een bericht in De Telegraaf dat er gesprekken over lopen.
Er zijn overigens al instellingen voor ouderenzorg in met name Noord-Brabant gesloten.Ook heeft Lyvore, dat ouderenzorg in Soest, Baarn en Amersfoort aanbiedt, zondag al besloten alle verpleeghuizen en woonzorglocaties te sluiten voor bezoekers. Ook DrieMaasStede in Schiedam heeft de maatregel reeds genomen.

10.43 uur E-bikes voor medisch personeel

E-bike to go stelt een deel van haar vloot gratis beschikbaar voor medisch personeel, zodat zij virusveilig kunnen reizen tijdens de coronacrisis. Vrijdag levert het bedrijf twintig extra gratis fietsen aan het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, dat al klant is. Andere geïnteresseerde zorginstellingen kunnen contact opnemen met E-bike to go.
De politie in Rhenen staat paraat tijdens de coronacrisis.
De politie in Rhenen staat paraat tijdens de coronacrisis. © E-bike to go

10.20 uur Telefoonketen in de maak in De Bilt

Vrijwilligersorganisatie Mens De Bilt werkt aan het opzetten van een telefoonketen voor mensen die zich door de huidige situatie extra alleen voelen. "Zij zouden het erg fijn vinden om gebeld te worden om zich zo even minder geïsoleerd te voelen, een praatje te maken en hun verhaal te kunnen delen."
Mens De Bilt hoort graag wie er voor openstaat om tijdelijk een 'belmaatje' te zijn. Opgeven kan via maatjes@mensdebilt.nl

10.17 uur Burgemeester Soest: 'Steun de lokale middenstand'

Burgemeester Metz van Soest roept inwoners op om ondernemers in het dorp te steunen. Hij merkt dat de grote bezorgdiensten in deze tijd goede zaken doen, maar hoopt dat Soesters ook aan de lokale middenstand denken. Hij vindt het hartverwarmend om te zien dat er veel goede initiatieven ontstaan. En daar kunnen Soesters, volgens hem, een steentje aan bijdragen door bijvoorbeeld eten te bestellen bij een lokaal restaurant.

10.05 uur Online-platform voor restaurants

BookThat is een initiatief gestart om horecaondernemers te helpen in deze lastige tijd. Het bedrijf is normaal gesproken actief in de entertainmentbranche, maar die ligt nu stil.
"Ons platform is nu vrij is om bedrijven uit andere branches te helpen. Hierdoor kregen wij het idee om alle gesloten restaurants een mogelijkheid te geven tijdelijk hun gerechten online te kunnen verkopen en bezorgen. Zo kan je nu voor je restaurant een profiel laten aanmaken op bookthat.nl en gebruik maken van de online betalingsflow van het platform."

09.48 uur ChristenUnie-leider Segers uit Hoogland: 'Indrukwekkend hoe inventief we zijn'

Kerken in het hele land luidden gisteravond de klokken. Zo ook in Utrecht en Amersfoort. We spraken er vanmorgen over met ChristenUnie-leider en Kamerlid Gert-Jan Segers uit Hoogland. Hij vroeg ook aandacht voor een hulpinitiatief van de kerken en ging in op het Kamerdebat van gisteren waarbij minister Bruins onwel werd.
Lees het hier het artikel en beluister hieronder het radiointerview.
Interview met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie

09.44 uur NIZU ordent Utrechtse hulpacties

Overal in het land starten mensen initiatieven om elkaar te helpen. Ook bij ons in de provincie popt er van alles op. Mensen willen elkaar maar al te graag helpen tijdens deze crisis. NIZU, het Netwerk Informele Zorg Utrecht, probeert orde te scheppen. We spraken met projectleider Julia Muller.
Interview met projectleider Netwerk Informele Zorg Utrecht

09.32 uur 'Heeft u hulp nodig? Zet een wc-rol voor het raam!'

In Kockengen reed een auto met luidspreker door de straten met een bijzondere oproep.

09.28 uur Politie Rhenen steekt ons een hart onder de riem

"Het zijn voor ons allen onzekere tijden", schrijven de politieagenten van Rhenen. "Tijden waarin ook wij veel vragen hebben over hoe één en ander zal gaan verlopen. Weet dat wij, de politie van Rhenen, 24/7 zo goed als mogelijk blijven klaar staan voor jullie. #Zorg een beetje voor elkaar." Niels Otten maakte de foto en zette hem op onze fotokaart.
De politie in Rhenen staat paraat tijdens de coronacrisis.
De politie in Rhenen staat paraat tijdens de coronacrisis. © Niels Otten

09.38 uur Hypotheekrente gaat waarschijnlijk omhoog

Het Nederlandse en het Europese noodpakket om de coronacrisis te beteugelen zorgen er onder meer voor dat hypotheekrentes tegen de verwachting in kunnen gaan stijgen. Verschillende hypotheekadviseurs en -dienstverleners verwachten een stijging van de rente op zowel kortlopende als langlopende leningen.
Onder meer De Hypotheker verwacht dat door de maatregelen de hypotheekrentes zullen oplopen. Volgens de hypotheekdienstverlener brengt de coronacrisis verschillende kredietrisicos met zich mee. "Wij verwachten dat geldverstrekkers de risico's ook in de rente gaan doorberekenen. Hierdoor verwachten wij dat de hypotheekrente licht zal gaan stijgen."
Ook Van Bruggen Adviesgroep voorspelt een stijging. "De situatie is nu anders dan voorheen", vertelt algemeen directeur van Michiel Meijer. "Beleggers die geld willen lenen aan bedrijven die in zwaar weer raken, zien grotere risico's en vragen daarom een hogere rente. Tenminste als ze al geld willen lenen. Die grotere risicos gelden nu zeker inmiddels ook voor banken. Ook zij moeten een hogere rente betalen als ze geld willen lenen."

08.58 uur Een bericht van de boswachter

08.33 uur Vandaag in 'Bellen met de burgemeester': Iris Meerts van Wijk bij Duurstede

07.24 uur Bloedbanken gaan landelijk bevolkingsonderzoek doen

Met een nieuwe bloedtest gaan onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar het nieuwe coronavirus. Dat zegt hoogleraar en arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin in het AD. Doel is om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt.
Het plan is om die bloedtest om de zoveel weken te herhalen. Daarmee ontstaat een goed beeld van de groeiende groepsimmuniteit tegen corona in Nederland. In Nederland zijn 331.000 bloeddonoren, zo'n 10.000 donoren geven wekelijks bloed. Zaaijer: "Ongeveer 99 procent heeft toestemming gegeven op onderzoek naar zijn of haar bloed en verder kan het volledig geanonimiseerd worden."

07.20 uur Goed initiatief!

06.51 uur Laatste werkloosheidsdaling voorlopig?

Het werkloosheidspercentage kwam in februari uit op 2,9 procent, blijkt uit cijfers van CBS en UWV. In die maand was het effect van het coronavirus op onze samenleving nog beperkt. Het aantal werklozen daalde de afgelopen drie maanden met gemiddeld 17.000 per maand naar 274.000. Het aantal mensen met betaald werk nam in doe periode met gemiddeld 21.000 duizend per maand toe en bedroeg in februari 9,1 miljoen personen.

06.41 uur Run op legpuzzels

Spellenmakers als Jumbo en Ravensburger signaleren een snel stijgende verkoop van legpuzzels, in alle soorten en maten. Ook bij speelgoedwinkels als Intertoys zijn ze in trek. De internetverkoop overtreft zelfs die van de sinterklaas- en kerstperiode, zegt Carola Davids van Puzzelplaza tegen het AD.
Staatsieportretten van Willem-Alexander en Mßxima, de onvermijdelijke stads- en vergezichten, historische figuren en kleurige boeketten blijven in trek. Nog redelijk nieuw zijn 3D-puzzels, zoals de Volkswagen T1 die je moet opbouwen uit 162 deeltjes. Uitschieters in formaat bestaan er ook, bijvoorbeeld Avondwandeling door Parijs van Ravensburger. Het gaat om een puzzel van 18.000 stukjes, ofwel een puzzelplaat van 276 bij 192 centimeter, die rond de 170 euro kost.

06.01 uur Driekwart patiënten sterft niet op intensive care

Driekwart van de coronapatiënten die overlijden, is niet op de intensive care van een ziekenhuis geweest. Dat komt deels doordat verpleeghuisartsen of huisartsen in samenspraak met betreffende patiënt en familie besluiten om de zieke gelet op leeftijd of toestand niet naar de ic te laten gaan. Dat zegt intensivist Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) in de Volkskrant.
Van de 58 patiënten die in Nederland zijn overleden aan corona, lagen er 14 op de intensive care, blijkt uit cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De rest stierf op de 'gewone' ziekenhuisafdeling, thuis of in het verpleeghuis.

05.50 uur Minister roept op: word vrijwilliger bij de voedselbank

Meld je aan als vrijwilliger bij de voedselbank. Die oproep doet minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) omdat veel oudere vrijwilligers thuiszitten vanwege het coronavirus.
Voedselbanken zijn normaal gesproken afhankelijk van de vele oudere vrijwilligers. Maar deze kwetsbare groep is opgeroepen contacten zo veel mogelijk te vermijden, waardoor voedselbanken met problemen kampen.

05.45 uur Politie bereidt zich voor op scenario lockdown

De politie bereidt zich voor op het scenario dat in Nederland wordt gekozen voor een volledige lockdown, een situatie waarbij de hele maatschappij op slot gaat en mensen moeten thuisblijven. Dat zei een coördinator van de politie gisteravond in Nieuwsuur.

05.30 uur Kabinet wil 'ouderenuurtje' in supermarkten

De supermarkten zouden er goed aan doen hun winkel dagelijks een uur te reserveren voor bijvoorbeeld oudere klanten, vindt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Die durven nu soms geen boodschappen te doen uit angst in de supermarkt het coronavirus op te lopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.