Rechter doet uitspraak tegen de tramschutter. Wordt het levenslang of tbs?

© Nicole van den Hout
UTRECHT - Krijgt tramschutter Gökmen T. levenslang of wordt het een lange gevangenisstraf gecombineerd met tbs met dwangverpleging? Dat zal vanmiddag om 14 uur duidelijk worden als de rechtbank in Utrecht uitspraak doet in zaak tegen de verdachte van de tramaanslag.
Het Openbaar Ministerie eist levenslang tegen Gökmen T. om de samenleving maximaal tegen hem te beschermen. Volgens de officieren van justitie is hij schuldig is aan viervoudige moord, drie moordpogingen en bedreiging van een groot aantal mensen. Het OM ziet het als een terroristische daad. De 38-jarige Utrechter is een levensgevaarlijke man die op geen enkele wijze berouw toont of tot inkeer is gekomen, vindt het OM.
De verdediging stelt dat het tegen internationale mensenrechtenverdragen ingaat om iemand levenslang op te sluiten zonder uitzicht op vrijlating. Volgens advocaat Seebregts blijft het bovendien theoretisch mogelijk dat Gökmen T. na verloop van tijd gratie krijgt en dan onbehandeld terugkeert in de maatschappij. Hij pleit daarom voor een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar, in combinatie met een gedwongen tbs-behandeling.

CORONA

De uitspraak van de rechtbank zou aanvankelijk volledig openbaar zijn en toegankelijk voor de slachtoffers, nabestaanden, pers en publiek. Verdachte Gökmen T. werd ook verplicht om naar de rechtbank te komen om zijn vonnis aan te horen. Maar vanwege maatregelen tegen de corona-epidemie is de zitting in de Utrechtse rechtbank drastisch aangepast. Mensen die ziek zijn of verkouden komen het gerechtsgebouw niet in.
In de zittingszaal wordt een beperkt aantal mensen toegelaten. Van de drie rechters die over T. hebben geoordeeld, zal alleen voorzitter Veldhuisen aanwezig zijn om het vonnis voor te dragen. Ook zit slechts een van de drie officieren van justitie in de zaal, plus acht nabestaanden en slachtoffers. De anderen kunnen de uitspraak met hun advocaten in een videozaal volgens, evenals zes vertegenwoordigers van de pers.
Herdenking van de tramaanslag op 18 maart
Herdenking van de tramaanslag op 18 maart © RTV Utrecht / Peter Huting
GÖKMEN T. BLIJFT WEG
Het meest opvallend is dat T. toch niet naar de rechtbank komt. Er zijn veel agenten en justitiemedewerkers nodig om hem tijdens het transport en in de zaal onder controle te houden. De rechtbank wil hen niet onnodig belasten. Twee weken geleden werd T. meerdere malen wegens wangedrag uit de zaal verwijderd; onder meer na het bespugen van zijn advocaat en de rechtbankvoorzitter. De beveiligers zouden bovendien plaatsen innemen die zijn bedoeld voor nabestaanden en slachtoffers. De advocaat van T. is wel bij de uitspraak.
Voor René Verschuur, de vader van het door T. doodgeschoten meisje Roos, is de afwezigheid van de verdachte een belangrijke reden om vandaag om niet naar de uitspraak te komen. Hij lijdt bovendien aan een chronische longaandoening en wil geen onnodig risico lopen op besmetting met het coronavirus.
Het publiek krijgt op afstand de gelegenheid om de uitspraak in de zaak tegen de tramschutter te volgen via een live stream. De beelden worden uitgezonden door RTV Utrecht en zijn ook via de website en de app te bekijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.