RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Groot verschil in coronamaatregelen thuiszorg, zorgen bij medewerkers

PROVINCIE UTRECHT - Terwijl ziekenhuispersoneel steeds beter weet hoe het om moet gaan met coronapatiŽnten voelen thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen zich soms in de kou staan.

Meerdere thuiszorgmedewerkers hebben zich bij RTV Utrecht gemeld met hun zorgen: "Ik heb nu het idee dat er niet over nagedacht is hoe onze cliŽnten en wijzelf beschermd moeten worden."

De medewerkers willen anoniem blijven. Ze vinden vooral dat ze laat zijn geÔnformeerd door hun werkgevers over de maatregelen die ze moeten nemen als ze denken dat een patiŽnt het coronavirus heeft.

"Eind vorige week is daarover pas een mail uitgegaan. Daarvoor werd ons alleen verteld dat we ons moesten houden aan de richtlijnen van het RIVM. Dus handen wassen bij binnenkomst en vertrek en niezen in de elleboog."

VAKBOND
Elise Merlijn is vakbondsbestuurder bij FNV zorg en welzijn. Ze zegt dat ze die geluiden herkent, maar benadrukt ook dat er per instelling grote verschillen zijn. Ze vindt dat werkgevers, die het nu nog niet doen, goede beschermende maatregelen moeten treffen voor het personeel.

Merlijn: "Je hoort mensen nu de hele tijd over de ziekenhuizen praten, maar de thuiszorgmedewerker voelt zich wel in het hemd staan. Thuiszorgorganisaties groot- en klein moeten ervoor zorgen dat mensen goed beschermd hun werk kunnen doen. Want je weet dat je medewerkers nu bijna een soort oorlogsgebied in stuurt."

THUISZORG
Het is de thuiszorgmedewerkers die zich bij onze redactie hebben gemeld te doen om de eigen gezondheid en ook die van hun patiŽnten. Ze merken dat de RIVM-richtlijn moeilijk toepasbaar is in hun werk. "Het is voor ons wel lastig hoor, dat besef ik mij ook. Als je bij iemand steunkousen aan moet trekken kun je natuurlijk geen anderhalve meter afstand houden. Hetzelfde geldt voor iemand douchen, dat gaat ook niet."

WIJKVERPLEGING
In de provincie Utrecht zijn tientallen thuiszorgorganisaties, bij een daarvan werkt wijkverpleegkundige Eline van Wijngaarden. Ze komt dagelijks bij patiŽnten thuis en inmiddels zijn haar handen rood en droog van het vele handen wassen.

Ze merkt dat de situatie nu nogal overweldigend is. Ze is ondanks alles toch tevreden over de snelheid waarop haar werkgever maatregelen bekend heeft gemaakt. Toch ziet ze dat haar werk wel snel het ondergeschoven kindje is: "Verpleeghuizen krijgen in onze organisatie meer aandacht waardoor er op de thuiszorg niet meteen de focus ligt terwijl dat wel heel belangrijk is. Wij kunnen bijvoorbeeld geen 'lockdown' doen. Wij komen bij mensen thuis."

Eline moet nu voordat ze bij een patiŽnt naar binnen gaat een vragenlijst doornemen. Ook hebben ze een zogenaamd uitbraakpakket vol met medisch materiaal. Ook hebben zij en haar collega's stappenplannen gekregen.

"Het is nu zo ingewikkeld. Niemand heeft dit ooit meegemaakt dus er is ook niemand die uit ervaring weet wat het beste is om te doen. We moeten heel erg op onze intuÔtie afgaan en de richtlijnen die er zijn strak volgen. Toch beseft ze dat haar werk niet risicoloos is. "Misschien besmetten wij straks wel iemand. De grootste angst ligt daar."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -