RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Extra steunmaatregelen voor Utrechtse ondernemers, Diak sluit ouderenafdeling voor bezoek


PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Tot in ieder geval 6 april ligt het dagelijks leven in Nederland nagenoeg plat. Dagelijks volgen we de ontwikkelingen in een liveblog.- Kinderen kunnen gewoon buiten spelen, aldus de GGD
- Maar burgemeesters roepen op niet in grote groepen te staan
- Koning: hoop dat saamhorigheid en trots ons blijven verbinden
- Het RIVM meldt 106 doden als gevolg van het virus
- Het kabinet voert vooralsnog geen avondklok in
- Om 8.45 uur draaiden veel radiostations 'You'll never walk alone'

22.05 uur    Heb je een mooie hulpactie, zet het op de kaart!


In deze gekke tijd merken we dat veel mensen iets voor elkaar willen betekenen. Bij RTV Utrecht komen hele mooie initiatieven binnen. Heb je zelf iets bedacht om anderen te helpen? Zet het op onze kaart.

22.00 uur    Landelijke coŲrdinatie om coronapatiŽnten te verplaatsen


Er komt landelijke coŲrdinatie om het aantal coronapatiŽnten vanuit Noord-Brabant te verdelen over de rest van het land. Dat hebben minister De Jonge (Volksgezondheid) en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg afgesproken.

Daarbij komt er hulp van Defensie. "Defensie kan hier uitstekend bij helpen in de logistieke support", zei Kuipers in Nieuwsuur.

21.50 uur    Voorlopig geen verkeersexamen voor basisscholieren


Basisscholieren kunnen door het coronavirus voorlopig geen verkeersexamen doen. De toetsen zouden eind maart en begin april gehouden worden, maar komen te vervallen omdat de scholen dicht blijven.

Het verkeersexamen bestaat uit een theoriedeel, waarin de kinderen vragen moeten beantwoorden, en een praktijkdeel waarin ze in de buurt van de school moeten rondfietsen. Volgens Veilig Verkeer Nederland doen er normaal gesproken jaarlijks ongeveer 200.000 kinderen het examen.

21.45 uur    Stoepconcerten tegen eenzaamheid: 'Mensen snakken naar contact'


Nu verpleeghuizen vanwege de coronacrisis de deuren dichthouden en kwetsbare ouderen zo min mogelijk bezoek mogen ontvangen, ligt eenzaamheid op de loer. Er wordt van alles uit de kast getrokken om dat te voorkomen. Zo organiseren muzikanten in Veenendaal onaangekondigde stoepconcerten bij mensen voor de deur.

Stoepconcerten tegen eenzaamheid in Veenendaal


20.50 uur    Utrecht gaat ondernemers helpen die vanwege de coronacrisis veel omzet mislopen


Utrecht gaat bedrijven, ondernemers, zzp'ers en winkeliers helpen die vanwege de coronacrisis veel omzet mislopen. Dit is een aanvulling op de landelijke maatregelen die het kabinet dinsdag bekendmaakte.

20.40 uur    Diakonessenhuis sluit afdeling ouderengeneeskunde voor bezoek


"Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en kwetsbare ouderen te beschermen, sluit de verpleegafdeling Ouderengeneeskunde voor bezoek. In overleg met de behandelend arts kan een uitzondering worden gemaakt. De afdeling informeert opgenomen patienten en hun naasten over wat dit voor hen betekent en over praktische zaken", aldus het Utrechtse ziekenhuis.

20.35 uur    Burgemeester Lopik: blijf naar elkaar omzien


"Houd het hoofd koel en het hart warm. Blijf naar elkaar omzien", zegt de burgemeester van Lopik in een videoboodschap.


20.18 uur    Ouders krijgen kosten kinderopvang terug


Ouders die hun kind(eren) vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of bso kunnen brengen, maar al wel de rekening hebben betaald, krijgen hun geld terug. Dat geldt ook voor ouders die nu aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten. Dat heeft het kabinet besloten.

Het gaat om de eigen bijdrage voor kinderopvang in de periode van 16 maart tot en met 6 april. De Belastingdienst maakt de eigen bijdragen van ouders over aan de 3500 kinderopvangorganisaties. Zij kunnen dan rechtstreeks het geld overmaken aan de ouders.

20.06 uur    Extra bussen naar UMC Utrecht


Het Utrechtse openbaarvervoersbedrijf U-OV zet komend weekend extra bussen in richting het UMC. U-OV zegt vooral te willen blijven rijden voor mensen met 'vitale beroepen'.

Eerder deze week maakte het bedrijf juist bekend dat het op andere trajecten minder trams en bussen laat rijden vanwege het coronavirus. In Utrecht rijdt onder meer de Uithoflijn voorlopig niet meer. Op andere trajecten rijden bussen en trams alsof het zondag is.


19.00 uur    Koning: "Het coronavirus raakt ons allemaal"


De koning heeft zojuist een toespraak gehouden. Hij zei onder meer verdriet te begrijpen, dat maatregelen noodzakelijk zijn, veel waardering te hebben voor de medische sector, ongeruste ondernemers te begrijpen en 'dat we ermee moeten leren omgaan, dat alles waar we op ons verheugde, is afgelast'.

Ook zei hij trots te zijn op het RIVM en de GGD's: "Zij staan onder hoge druk, het is belangrijk dat we hun ons vertrouwen blijven geven en alle aanwijzingen blijven opvolgen."

Ook riep hij mensen op voor elkaar te blijven zorgen. "Het coronavirus kunnen wij niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt. Bijvoorbeeld online, via de telefoon of post."

Ook voor de kinderen in Nederland had hij een boodschap: "Ik snap heel goed hoe jullie je voelen. Niet naar school kunnen, niet naar voetbal of balletles, dat is best moeilijk."

Tot slot benadrukte hij dat onze behoefte aan andere mensen heel groot kan zijn, in tijden van onzekerheid en angst. "Even samen de zorgen vergeten, maar dat is veel moeilijker onder de huidige omstandigheden."

Hij sloot af met de boodschap drie dingen vast te houden: "Alertheid, solidariteit en warmte. En een gevoel van saamhorigheid gaat ons dwars door deze moeilijke tijd verbinden."18.25 uur    Huidfonds: na handen wassen crŤme smeren is belangrijk


In deze tijden van corona is het devies: vaak, lang en grondig handen wassen. Maar daar kan de huid ernstig door uitdrogen, waardoor het beschermlaagje verdwijnt en barstjes kunnen ontstaan. Zo krijgen bacteriŽn en schimmels juist vrij spel.

Het Huidfonds waarschuwt daarom dat je na iedere wasbeurt de handen moet insmeren met crŤme. Daarbij geldt: hoe vetter hoe beter.

18.25 uur    Koningin MŠxima belt met MIND, een Amersfoortse stichting voor mensen met psychische klachten


"Ze belde om te vragen hoe het gaat met mensen met psychische problemen, hun naasten en de hulpverleners in de ggz tijdens de coronacrisis. De koningin stak iedereen een welgemeend hart onder de riem", aldus de stichting.

17.55 uur    Speciale huisartsenpost in Doorn voor mogelijke coronapatiŽnten


Op initiatief van de gezamenlijke huisartsen Utrechtse Heuvelrug is een tijdelijke centrale huisartsenpraktijk ingericht in Doorn om zo nodig, veilig patiŽnten te kunnen beoordelen. Dit is voor de patiŽnten van huisartsen uit Doorn, Langbroek, Driebergen en in de nabije toekomst waarschijnlijk ook Maarn en Maarsbergen.

De huisartsen uit Leersum en Amerongen hebben een centraal punt ondergebracht in samenwerking met de huisartsenpost in Ede.

17.40 uur    DENK in Utrecht wil spoeddebat over eventuele lockdown


De partij DENK wil dat de Utrechtse gemeenteraad volgende week voor een spoeddebat bijeenkomt. Fractievoorzitter Mahmut Sungur zal dan pleiten voor een lockdown die alleen geldt voor de stad Utrecht. DENK maakt zich zorgen over de lakse houding van veel inwoners van de stad, en wijdt dat aan de vrijblijvendheid van de landelijke regels, en de onduidelijkheid daarvan.

16.50 uur    Opvang voor kind dat thuis niet goed af is


Kinderen die thuis niet veilig zijn of daar niet aan leren toekomen, kunnen toch naar school of opvang. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om hen overdag bijvoorbeeld onder te brengen in de bieb, in een buurthuis of in een klaslokaal, laat onderwijsminister Arie Slob weten.

16.45 uur    Dit weekend grote drukte verwacht in natuurgebieden


Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten verwachten dat mensen dit weekend massaal de Nederlandse natuur opzoeken, nu alle sportwedstrijden en evenementen zijn afgelast. De organisaties vermoeden dat de meeste thuiswerkers na een week even naar buiten willen.

Bezoekers die de natuur in trekken, moeten zich realiseren dat de parkeerplaatsen snel vol zullen zijn. Het advies is om bij voorkeur op de fiets of te voet naar een park of natuurgebied in de eigen buurt te gaan. Zo zijn natuurbezoekers beter over het land verspreid en worden opstoppingen bij de drukste natuurgebieden voorkomen.

16.15 uur    Kabinet: thuisblijvend kind uit arm gezin kan laptop krijgen


Er komt extra geld beschikbaar om ervoor te zorgen dat kinderen die geen laptop of tablet hebben voor thuisonderwijs, er eentje krijgen.

In totaal trekken de regering, gemeente en scholen 2,5 miljoen euro uit. Het geld gaat naar SIVON, een ICT-coŲperatie van besturen van basis- en middelbare scholen. Duizenden kinderen moeten ermee worden geholpen.

16.00 uur    Medisch centrum doneert spullen aan ziekenhuizen


Het Annatommie mc - met onder meer vestigingen in Utrecht en Amersfoort - heeft medische middelen overgedragen aan ziekenhuizen in de regio, waaronder het St. Antonius.

Het centrum is gespecialiseerd in bewegingsklachten. Algemeen directeur Irene Groenink: "De afgelopen twee weken groeide het besef snel dat deze corona-crisis echt alles vraagt van de zorg, en dus hebben we in rap tempo onze orthopedische zorg afgeschaald. De patiŽnten die op de planning stonden voor een nieuwe knie of heup of andere operaties moeten nu helaas even wachten, maar inmiddels hebben we iedereen ingelicht en is er ook begrip voor deze noodzakelijke keuzes. Dat gaf ons nu de mogelijkheid om in beide regio's de ziekenhuizen te helpen met onze voorraden."

15.35 uur    266 vastgestelde besmettingen in de regio


Er zijn vandaag 37 nieuwe besmettingen bevestigd in onze provincie, aldus de GGD. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Lopik, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.

15.25 uur    Premier Rutte: hamsteren is achterlijk en vorm van massahysterie


Mensen moeten elkaar aanspreken als zij zien dat zij niet genoeg onderlinge afstand van elkaar houden. Dat zei premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie. Hij zei nog steeds mensen te zien die niet op 1,5 meter afstand zijn, merkte hij toen hij naar zijn werk fietste.

De premier hekelde ook opnieuw het grootschalig inslaan van boodschappen dat sommige Nederlanders doen uit angst om straks als de coronacrisis langer duurt, achter het net te vissen. Hamsteren is "achterlijk, een soort massahysterie. Er is geen aanleiding voor", bezwoer de premier.

15.10 uur    Zin in muziek? Zeister band komt vanmiddag met huiskamerconcert
15.00 uur    Verzorgingshuis Bunnik: stuur onze bewoners een kaartje!
14.30 uur    "Neem de kinderen van een buurtgezin even mee naar de speeltuin"


De GGD in onze regio komt met tips voor ouders met kinderen die op de basisschool zitten. De hele lijst met tips is hier te vinden.

14.25 uur    Lange rijen voor koffietenten


Open mogen ook koffiezaakjes niet meer zijn, maar mensen mogen nog wel komen afhalen. Daar is veel vraag naar, bleek vanochtend ook bij deze Utrechtse koffiezaak aan de Vleutenseweg:14.20 uur    In het St. Antonius zijn 20 patiŽnten met het coronavirus opgenomen


In het St. Antonius zijn 20 patiŽnten met het coronavirus opgenomen, waarvan 10 op de Intensive Care. Deze patiŽnten liggen allemaal in isolatie en worden behandeld volgens een speciaal protocol.

14.10 uur    RIVM meldt 106 doden


Het coronavirus heeft tot nog toe 106 levens geŽist in Nederland, meldt het RIVM vanmiddag. Gistermiddag sprak het instituut nog over 76 doden. Sindsdien zijn opnieuw 30 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

13.54 uur    Chaotische videogesprekken met de familie


Dit beeld is vast erg herkenbaar voor veel Nederlanders: videobellen met de familie of vrienden. Dan raak je snel overprikkeld. Anne-Sophie Mulders uit Utrecht plaatste dit filmpje op Facebook.

Chaotische groepsgesprekken, erg herkenbaar...


13.40 uur    Kritiek op ouderenuurtje in de supermarkt


Een nobel initiatief, maar geen goed idee. Dat vindt ouderenbond ANBO van het zogenoemde ouderenuurtje dat de Albert Heijn vanochtend aankondigde.

"Het gaat averechts werken. Oudere mensen worden gestigmatiseerd", klaagt de bond. Er wordt ook gevreesd dat ouderen die toch op een gewoon tijdstip komen, zullen worden weggekeken door andere klanten. "Als oudere mensen zich goed voelen, is er geen enkele reden om niet naar buiten te gaan en boodschappen te doen." Lees meer

13.35 uur    Alle we need is love


Over onze provincie vloog vanochtend een politiehelikopter met de tekst 'All we need is love'.
13.31 uur    Herdenking Kamp Amersfoort alleen online


De herdenking van 75 jaar bevrijding van Kamp Amersfoort op 19 april gaat niet door voor publiek. Vanwege corona zet het kamp alleen een videofilm van herdenkingsactiviteiten online. Bij de herdenking zou onder andere een groot koor van nabestaanden en familieleden van oud-gevangenen zingen. Dit koor kan door het uitbreken van de coronacrisis niet meer oefenen, zodat in de videofilm alleen beelden van repetities te zien zullen zijn.

12.53 uur    Martin van Rijn nieuwe minister


Martin van Rijn is de nieuwe minister van Medische Zorg. Hij volgt voor een periode van drie maanden Bruno Bruins op, die gisteren aftrad vanwege ernstige vermoeidheidsklachten. Van Rijn was tussen 2012 en 2017 ook al staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens de PvdA. Die partij zit nu overigens niet in het kabinet. Toch heeft premier Rutte voor zijn oud-collega gekozen.

De afgelopen jaren was Van Rijn bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep, een overkoepelende organisatie van ziekenhuizen in Den Haag, Delft, Voorburg en Zoetermeer.

12.09 uur    Oproep aan jeugd Bunschoten


Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten doet een dringende oproep aan kinderen in zijn gemeente. "We hebben jullie nodig. Het is gewoon niet verstandig in grote groepen bij elkaar te komen. Ga niet met z'n allen bij supermarkten rondhangen. In kleine groepjes met je vriend of vriendin buiten chillen kan, maar met te veel tegelijk is echt niet verstandig. En stuur opa en oma een extra appje."


11.44 uur    Opa leest kleindochter voor via FaceTime


De coronacrisis maakt ons inventief. Deze opa in Vleuten leest zijn kleindochter voor via een tablet. Marianne Boom maakte de foto en zette hem op onze fotokaart.

 Voorlezen via de videoverbinding. Voorlezen via de videoverbinding. | Foto: Marianne Boom

11.32 uur    Nog geen avondklok


Volgens minister Grapperhaus van Veiligheid is Nederland voorlopig nog niet toe aan een avondklok, zoals in delen van Duitsland al van kracht is. De minister is dagelijks in gesprek met zijn collega's in BelgiŽ en Duitsland over de maatregelen die in de drie landen worden genomen. Volgens Grapperhaus lijken die "pakketten" erg op elkaar, los van de kleine lettertjes.

11.01 uur    Ouderenuurtje bij Albert Heijn


Albert Heijn voert een boodschappenuurtje in voor 70-plussers. Het is elke werkdag tussen 7.00 en 8.00 uur. Aanstaande maandag kunnen de ouderen daar voor het eerst gebruik van maken.

10.51 uur    Mooie foto uit Amersfoort


Deze jongen zit langs de Eem in Amersfoort, toen Nanda Arends-Cordes een foto van hem maakte. Veel kinderen hebben deze dagen weinig te doen omdat de scholen geen, of enkel online, lesgeven. En dan mogen ze ook nog eens niet in grote groepen samenkomen.

 Corona-isolatie in je eentje langs de Eem. Corona-isolatie in je eentje langs de Eem. | Foto: Nanda Arends-Cordes (@bynandacordes)

10.30 uur    'Het komt goed'


Anna van Kooij maakte deze foto op de Bemuurde Weerd Oostzijde in het centrum van Utrecht.10.16 uur    Markten gaan door


Net als in de stad Utrecht, staat ook Veenendaal de markt nog toe. Gemeentes mogen individueel beslissen of de plaatselijke markt op hun grondgebied wel of niet door kan gaan. Er is geen landelijk beleid.


10.06 uur    You'll never walk alone op Radio M Utrecht


Van de NPO uit Hilversum tot BBC Radio 1 en van Finland tot in GeorgiŽ werd vanochtend het nummer 'You'll never walk alone' gespeeld op radiozenders. Ook Radio M Utrecht deed mee.

Radio M Utrecht-presentastor Bob van Beeten kondigt 'You'll never walk alone' aan.


09.35 uur    Zorgen over jongeren in Veenendaal


Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal maakt zich zorgen over de jongeren in zijn stad. Vorig weekend zag hij veel tieners die samen kwamen op straat. "Die zorg heb ik ook wel weer voor komend weekend. Dan ligt het digitaal onderwijs stil en gaan jongeren zich vervelen. Ik begrijp best dat je je energie kwijt wil, maar hou gepaste afstand."

Gistermiddag hoorde Kats dat volgens de officiŽle cijfers een tweede besmetting is geconstateerd in zijn gemeente. Relatief weinig vooralsnog. "Aan deze kant van de regio is niet echt een grote besmettingsbron. Het besmettingscijfer in Ede is bijvoorbeeld ook vrij laag. Maar sinds de nieuwe testmethode wordt niet meer iedereen getest. We lopen een groot risico dat mensen hier besmet zijn, maar we het niet weten."

Burgemeester Kats van Veenendaal geeft een update op Radio M Utrecht.


09.16 uur    Koning houdt toespraak


Koning Willem-Alexander zal het land vrijdagavond via de televisie toespreken over de coronacrisis. Dat heeft Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag laten weten. De toespraak wordt om 19.00 uur uitgezonden door de NOS, RTL en SBS.

09.04 uur    GGD: kinderen kunnen buiten spelen


Kinderen kunnen gewoon buiten spelen. Als ze geen gezondheidsklachten hebben is daar niets mis mee, zegt de GGD. "Mensen hoeven zich daar geen zorgen over te maken."

Marlies Scheper van de GGD vertelt op Radio M Utrecht hoe het voor kinderen zit.


08.00 uur    Nobelstraat akelig leeg


Normaal gesproken is de Utrechtse Nobelstraat in de nacht van donderdag op vrijdag een drukte vanjewelste. Jolige en dronken studenten feesten in de cafťs en roken op de stoep. Maar nu is alles anders. Fotograaf Sander Optendrees van 112mediautrecht maakte vannacht deze foto. Hij zag alleen een paar keer een taxi of een eenzame fietser langsrijden en sprak ook een paar voorbijgangers aan: "Sommigen kregen kippenvel van de stilte en het lege straatbeeld."

 "Kippenvel van de stilte en het lege straatbeeld." | Foto: 112mediautrecht

08.04 uur    Politie uit voorzorg ingepakt


De politie in Stichtse Vecht loopt er in sommige gevallen uit voorzorg op deze manier bij.06.45 uur    Hornbach blijft voorlopig open


Bouwmarkt Hornbach in Nieuwegein blijft voorlopig open, maar houdt aanstaande zondag wel een rustdag. "Zolang het verantwoord is blijven wij open", zegt directeur Evert de Goede. "Want voor veel klanten zijn onze producten van belang om te kunnen werken en wonen."

De rustdag zondag is vooral even prettig voor het personeel. "Zo kunnen zij even op adem komen en hebben wij de gelegenheid om de vestigingen helemaal op orde te brengen."

06.32 uur    Burgemeester Van Zanen over eventuele lockdown


Hoe verstandig is het om over te gaan op een algehele lockdown, waarbij mensen alleen bij uitzondering nog uit hun huis mogen? Burgemeester Van Zanen van Utrecht ging gisteravond in Op1 in op die vraag. "Je weet pas wat het is als je het ervaart. Handhaven is nog even wat..."

"Er zijn scenario's voor", zegt hij verder. "Maar realiseer je eens wat de effecten zijn, dat moet je echt goed overdenken. Als we het publiek niet mee hebben, als niet jong en oud weet hoe je je moet gedragen, dan kun je doen wat je wil..."

05.25 uur    You'll never walk alone


Om 08.45 uur precies draaien meer dan 150 radiostations door heel Europa het zelfde lied. Op Radio M Utrecht wordt You'll never walk alone gedraaid, maar bijvoorbeeld ook op Radio Patria uit Slowakije en Ardaidardo in GeogiŽ. Het initiatief is van 3FM-dj Sander Hoogendoorn. Hij hoopte Nederlanders te verbinden met het nummer tijdens de coronacrisis, maar nu wil dus heel Europa meedoen.05.20 uur    Mooie plek voor spandoen FC Utrecht-fans


Het spandoek dat supporters van FC Utrecht maakten om zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken heeft een mooie plaats gekregen. Het doek hing eerst aan een parkeergarage bij het UMC. Nu hangt het binnen bij Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn.

 'Zorg/hulpverleners vanuit het hart: bedankt!' 'Zorg/hulpverleners vanuit het hart: bedankt!' | Foto: SV FC Utrecht

 Nieuwe plek voor spandoek FC Utrecht-fans Nieuwe plek voor spandoek FC Utrecht-fans | Foto: SV FC Utrecht

05.14 uur    Onrust in De Ronde Venen


In De Ronde Venen komen veel meldingen binnen over jongeren die zich in grote groepen verzamelen. Dat zorgt voor onrust meldt de wijkagent.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -