Maximale straf voor tramaanslag Utrecht: Gökmen T. levenslang de cel in

© ANP / Aloys Oisterwijk
UTRECHT - Gökmen T. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de tramaanslag in Utrecht. Dat is de hoogst mogelijke straf die opgelegd kan worden.
T. opende op 18 maart vorig jaar in en bij een tram op het 24 Oktoberplein het vuur op medepassagiers en omstanders. Vier mensen kwamen om en er vielen meerdere gewonden. Volgens de rechtbank was er bij de aanslag sprake van een terroristisch motief. "Hij heeft de stad en het land ernstig geschokt", vatte de voorzitter van de rechtbank het samen. "Hij heeft een golf van ontzetting teweeg gebracht. En de rechtbank gaat ervanuit dat dat precies is wat hij met zijn aanslag had beoogd."
De rechtbank stond ook stil bij de houding van de verdachte. Behalve in het vooronderzoek heeft T. geen verklaring willen afgegeven. Ook heeft T. volgens de rechter tijdens de zittingen extra leed toegebracht aan de slachtoffers en nabestaanden door te provoceren, honen en beschimpen.
Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden ook al levenslang geëist tegen T. In de rechtbank noemde het OM hem "een uiterst gevaarlijk persoon" en het gevaar op herhaling "aanzienlijk". Dat maakte volgens het OM "een optimale beveiliging van de samenleving noodzakelijk".
De advocaat van T. pleitte voor een gevangenisstraf van 30 jaar, gecombineerd met een gedwongen tbs-behandeling. Volgens de advocaat is levenslang, zonder uitzicht op vrijlating, in strijd met internationale mensenrechten.
De rechtbank is het daar niet mee eens, omdat in Nederland sinds een paar jaar is ingevoerd dat een levenslange gevangenisstraf na 25 jaar opnieuw beoordeeld moet worden.
Is levenslang ook echt levenslang in Nederland? Hoe dat precies zit, legden we eerder al uit in dit artikel.

OPLUCHTING BIJ NABESTAADEN

Nabestaanden en slachtoffers hebben opgelucht gereageerd op de straf. Zij hoopten al dat T. veroordeeld zou worden tot levenslang.
Ook de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur is heel opgelucht, heeft zijn advocaat Sébas Diekstra laten weten. "Een levenslange gevangenisstraf was ook de enige passende straf in deze zaak en bij een verdachte zoals deze. Hopelijk wordt de uitspraak snel onherroepelijk zodat dit hoofdstuk afgesloten kan worden." Diekstra noemde levenslang tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak al "de enige humane straf". Humaan richting de nabestaanden, slachtoffers en de samenleving.

HOGER BEROEP

Advocaat Wendy van Egmond noemt het vonnis "een duidelijk statement". Van Egmond woonde het vonnis bij namens de nabestaanden van een van de vier doden die vielen bij de aanslag. Volgens de raadsvrouw zijn nabestaanden opgelucht, maar houden ze nog wel hun hart vast. "Want wat als de raadsman van T. in hoger beroep gaat?"
T. heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.
Voor de slachtoffers en nabestaanden is het een emotionele week. Woensdag was het exact een jaar geleden dat T. het vuur opende in de tram. Nabestaanden legden bloemen op het 24 Oktoberplein. Ook werd een herdenkingsmonument onthuld.
Vanwege het coronavirus was de uitspraak van de rechtbank anders dan normaal. Van de drie rechters die over T. oordeelden, was slechts een aanwezig om het vonnis voor te dragen. Ook mochten er bijvoorbeeld slechts acht nabestaanden en slachtoffers in de zaal zijn. De anderen konden de uitspraak elders volgen in een videozaal. Ook de pers zat in een aparte videozaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.