RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Groot tekort aan schorten, brillen en mondkapjes: "Nog genoeg voor een paar dagen"

AMERSFOORT - Het tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen in Nederland brengt ook de Amersfoortse zorgorganisatie Beweging 3.0 in een lastig parket. Volgens bestuurder Ageeth Ouwehand is het tekort nijpend.

De schorten, brillen en mondkapjes moeten zorgmedewerkers beschermen tegen het coronavirus. Als die op raken moeten er volgens bestuurder Ageeth Ouwehand van Beweging 3.0 harde keuzes worden gemaakt. "Dat betekent dat de beschermingsmiddelen alleen kunnen worden ingezet bij de zorg voor de meest kwetsbaren." Het fit houden van personeel is wat haar betreft van het allergrootste belang.

Voor wijkverpleegkundigen die in dienst zijn van Beweging 3.0 geldt dan ook het advies om niet bij mensen naar binnen te gaan die coronasymptomen hebben. "Dat klinkt hard maar wij willen natuurlijk onze medewerkers beschermen want als die omvallen, hebben we straks niks meer."

De run op mondkapjes is net zo groot als op het wc-papier in de supermarkten"
Ageeth Ouwehand - bestuurder Beweging 3.0

KWETSBARE MENSEN

De verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland moeten sinds gisteren de deuren gesloten houden voor bezoekers om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bij Beweging 3.0 hielden ze daar al rekening mee. Volgens Ouwehand is het naleven van gedragsvoorschriften en hygiŽnemaatregelen in verpleeg- en verzorgingshuizen ingewikkeld. "We hebben natuurlijk de meest kwetsbare mensen in huis die er in Nederland zijn. Bij mensen die dementie hebben, psychotisch zijn of een ernstige autistische stoornis hebben is dat ontzettend lastig om dat af te spreken."

Gelukkig was er gisteren ook een opsteker voor het personeel van de Amersfoortse zorgorganisatie. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander hing aan de telefoon om te horen hoe het gaat. "Het was natuurlijk erg leuk dat hij die belangstelling heef getoond", zegt Ouwehand. Twee jaar geleden maakte de koning al kennis met Beweging 3.0. Hij bracht toen een bezoek aan de bewoners van zorglocatie St Elisabeth in Amersfoort.

"INGRIJPEND BESLUIT"

De maatregel om geen bezoekers meer toe te laten in verpleeg- en verzorgingshuizen werd gisteren bekendgemaakt op een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. De minister sprak van een "ingrijpend besluit" omdat in verpleeghuizen mensen wonen die in de laatste fase van hun leven zijn.

Voor bewoners die stervende zijn, wordt een uitzondering gemaakt. Minister De Jonge hoopt dat er creativiteit wordt ingezet om manieren te vinden om wel met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld via beeldbellen. De maatregel duurt zeker tot 6 april.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -