RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stoepconcerten tegen eenzaamheid: 'Mensen snakken naar contact'


VEENENDAAL - Nu verpleeghuizen vanwege de coronacrisis de deuren dichthouden en kwetsbare ouderen zo min mogelijk bezoek mogen ontvangen, ligt eenzaamheid op de loer. Er wordt van alles uit de kast getrokken om dat te voorkomen. Zo organiseren muzikanten in Veenendaal onaangekondigde stoepconcerten bij mensen voor de deur.

 Bewoners zwaaien mee tijdens het stoepconcert. Bewoners zwaaien mee tijdens het stoepconcert. | Foto: RTV Utrecht

Het idee komt van Rianne Kranendonk en haar collega's van Stichting Goed voor Elkaar Veenendaal. Ze organiseren altijd al dagbesteding voor al dan niet dementerende ouderen, maar de locaties daarvoor zijn nu dicht. "Wij dachten: als onze cliŽnten niet naar ons komen, gaan wij naar de cliŽnten toe", vertelt Kranendonk.

Vandaag verrassen muzikanten de bewoners van een seniorenflat. Alles onder de noemer van een 'Blije Groet'. Nog voordat het eerste liedje goed en wel begint, staat het publiek al op het balkon. "Sommige mensen zijn nu echt alleen", vertelt Kranendonk. "Ze snappen soms niet wat er aan de hand is en kijken erg uit naar contact."

Stichting Goed voor Elkaar brengt ouderen een 'Blije Groet'


Wanneer 'Tulpen uit Amsterdam' klinkt, beginnen bewoners mee te deinen. "De vrolijkheid van de mensen is geweldig", vertelt gitarist Thomas Brugman. "Ze klappen en zwaaien vanaf de balkons. Ik vind het fantastisch." Normaal gesproken treedt Brugman op als dj in grote zalen. "Dit is heel onwerkelijk", zegt hij. "Je creŽert saamhorigheid in bijzondere tijden."

Kranendonk en haar collega's hopen de komende tijd meer kwetsbare ouderen te kunnen verrassen. "We willen in contact blijven met onze cliŽnten en ze de energie geven om door te gaan", vertelt Kranendonk. Het raakt haar dat mensen na een stoepconcert soms een knuffel willen geven als bedankje, wat nu even niet kan. "Maar de knuffels komen later wel weer; die sparen we op."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -