RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Raadsleden Montfoort worstelen met doorgaan informatiebijeenkomst

MONTFOORT - In heel Nederland moeten we een gepaste afstand tot elkaar bewaren om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet te snel verspreid. Dat maakt het voor gemeenteraden in de regio onmogelijk om te vergaderen. Veel raden doen dan ook een pas op de plaats, maar in Montfoort was de financiële situatie zo nijpend dat het college en een aantal raadsleden gisteravond toch bij elkaar zijn gekomen.

Het wordt door de overheid afgeraden om te vergaderen in verband met het coronavirus. Toch zijn er onderwerpen die soms niet kunnen wachten. Gemeentes gaan daar verschillend mee om. Dat de raad in Montfoort besloot om wél te vergaderen, staat haaks op wat sommige andere gemeenten in de regio doen; vanwege het coronavirus hebben ze alle vergaderingen tot tenminste 6 april uitgesteld. Wat er precies in Montfoort is besproken, is niet te zeggen omdat het een besloten bijeenkomst betrof. Maar de gemeente is "niet voor niets bij elkaar gekomen", aldus raadslid Leo Hammendorp van Progressief Akkoord.

DIGITAAL VERGADEREN
Niet iedereen wilde aansluiten bij de informatiebijeenkomst. LokaalMontfoort, D66, de Christen Unie en SGP besloten niet te komen. Zij vonden de vergadering niet noodzakelijk en bovendien zijn er andere mogelijkheden om te vergaderen, zegt LokaalMontfoort. De woordvoerder van de gemeente betwist dat, vanwege het vertrouwelijke karakter kon er niet gekozen worden voor een alternatieve vorm van vergaderen zoals streamen.

LEGE VERGADERZAAL
In de gemeente Vijfheerenlanden ontstond gisteravond een bijzondere situatie. Burgemeester Sjors Fröhlich zat daar in een lege raadszaal, voor een raadsvergadering waarvan hij al wist dat die niet door zou gaan.

Veel bedrijven vergaderen momenteel wél via de digitale weg. Voor een raadsvergadering is dit geen optie. De wet schrijft voor dat raadsleden fysiek aanwezig moeten zijn om hun stem uit te mogen brengen. Bovendien kan digitaal vergaderen fraudegevoelig zijn.


De gemeentewet schrijft voor dat de raad alleen besluiten kan nemen in een vergadering. Zoals de regels gebieden opende Fröhlich de vergadering en controleerde hij na 15 minuten of er niemand meer kwam. Omdat het zogeheten quorum niet kon worden behaald, kan de gemeente op 23 maart een vergadering op wettelijke wijze organiseren en zo toch besluiten nemen, ondanks dat er raadsleden afwezig zijn.

AANGEPASTE OMSTANDIGHEDEN
Vanwege de urgentie waren er gisteravond in Montfoort dus toch raadsleden en collegeleden bij elkaar, alhoewel er dit keer alleen fractievoorzitters aanwezig waren zodat het aantal mensen in de kamer kon worden beperkt. Ook was er afstand tussen de aanwezigen, aldus de gemeente.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -