RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ergernis over drukte, avondvierdaagsen afgelast en tientallen nieuwe besmettingen in de regio


PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Tot in ieder geval 6 april ligt het dagelijks leven in Nederland nagenoeg plat. Dagelijks volgen we de ontwikkelingen in een liveblog.- Het RIVM meldt 136 doden als gevolg van het virus
- 3 doden en 52 nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht
- Drukte in het bos
- Veel avondvierdaagsen afgelast

23.11 uur    Liveblog gesloten


Voor vandaag sluiten we dit liveblog. Morgen zijn we terug met een nieuw blog. Wie nog foto's heeft van opvallende dingen of gebeurtenissen tijdens deze coronacrisis kan ze op deze kaart zetten.

22.15 uur    Veenendaler overleden door corona


Een inwoner van Veenendaal is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat heeft burgemeester Gert-Jan Kats vanavond bekend gemaakt in een verklaring.

Kats schrijft: "Vanmiddag kreeg ik het verdrietige bericht dat een oudere, tot de risicogroep behorende, Veenendaler in het ziekenhuis De Gelderse Vallei is overleden als gevolg van het Coronavirus (COVID-19). Het bericht heeft mij geraakt. Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden en ik wens hen sterkte en troost toe.

In totaal zijn er in de provincie Utrecht nu vier mensen overleden aan het coronavirus. Kats waarschuwt in zijn verklaring dat de maatregelen die zijn afgekondigd "ingrijpend en tegelijk ook echt noodzakelijk" zijn om de verspreiding van het virus af te remmen.

21.18 uur    Ergernis over veel mensen bij elkaar


Het was vandaag druk in de bossen, bij de bouwmarkt en soms her en der in de stad. En morgen wordt het weer een mooie dag, met waarschijnlijk nog steeds veel mensen die op pad gaan. Burgemeesters in de badplaatsen roepen nu op in ieder geval niet naar het strand te gaan, omdat het daar te druk was. Op social media storen sowieso veel mensen zich aan de drukte op straat en de afstand die mensen in acht nemen.
20.06 uur    Historische voetbalwedstrijden houden de kijker bezig


Omdat voetballiefhebbers niet meer langs de lijn kunnen staan, de stadions dicht zijn en er ook op tv geen live-wedstrijden meer zijn, kiezen meerdere zenders voor het herhalen van oude wedstrijden.

Vanmiddag zond de FIFA Spanje - Nederland, op het WK in 2014, al uit op YouTube en morgen komt de NOS met uitgebreide samenvattingen van het EK in 1988. Vanavond is er ook een bijzondere wedstrijd, om 20.45 uur op Fox Sports: FC Utrecht tegen Ajax, in 2011 (6-4).


19.27 uur    Wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal geschrapt


In navolging van de meeste andere wielerkoersen gaat ook de profwielerklassieker Veenendaal-Veenendaal dit jaar niet door. De organisatie heeft dit besluit genomen vanwege de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus en volgt hiermee de huidige richtlijnen van het RIVM, de KNWU en sportkoepel NOC*NSF.

De vrouwenwedstrijd in Veenendaal zou op 8 mei worden gereden, de mannenwedstrijd een dag later.

 Veenendaal-Veenendaal gaat dit jaar niet door. Veenendaal-Veenendaal gaat dit jaar niet door. | Foto: RTV Utrecht / Rick van Manen

19.13 uur    Geen avondvierdaagse dit jaar


Alle avondvierdaagsen in de provincie gaan niet door vanwege het coronavirus. De SGWB, de overkoepelende wandelsportbond, heeft besloten de wandeltochten in 2020 te annuleren. Door de tochten die in mei in juni zouden worden gehouden staat op de website van de bond nu een rode streep.


18.44 uur    Vooral in de bossen drukker dan normaal


Het aantal mensen dat zaterdag de natuur is ingetrokken is veel groter dan normaal. Volgens een woordvoerster van Natuurmonumenten is het te vergelijken met een mooi paasweekeinde.

Volgens de woordvoerster is het vooral in de bossen druk. "De mensen willen genieten van de natuur en lekker uitwaaien, maar dat gaat op sommige plaatsen ook gepaard met enige overlast als verkeerd geparkeerde auto' s, fietsen waar het niet mag en loslopende honden. Vooral dat laatste is heel vervelend, ook omdat we midden in het broedseizoen zitten."

Uit voorzorg is de uitkijktoren in natuurgebied de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug vanwege de drukte afgesloten. Daar is het niet te doen om anderhalve meter afstand te houden.

18.36 uur    Zet je foto op de kaart


Uitgestorven plaatsen waar het normaal druk is, lege schappen en kindeen die thuis les krijgen. De gevolgen van COVID-19 zijn ongekend, maar leveren in de hele provincie ook taferelen op die het vastleggen waard zijn. Er zijn al meer dan 130 bijzondere foto's binnengekomen.

Uit Amersfoort kwam bijvoorbeeld een foto van kleinkinderen die zwaaien naar hun opa en oma. En in Soest maakt Nova tekeningen voor ouderen in een verpleeghuis. Wat zie jij om je heen van de coronacrisis? Zet je foto op onze kaart.

 Zo komen de kinderen en kleinkinderen gedag zeggen in Amersfoort. Zo komen de kinderen en kleinkinderen gedag zeggen in Amersfoort. | Foto: Dolf Schoonheijm

 Nova heeft tekeningen gemaakt voor de bewoners van Daelhoven in Soest. Nova heeft tekeningen gemaakt voor de bewoners van Daelhoven in Soest. | Foto: Kim Hendriks

17.09 uur    NS ziet toch nog drukke treinen


Op de eerste dag van de speciale basisdienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen Spoorwegen is het op verschillende plekken in het land af en toe nog best druk in de treinen. NS-topman Roger van Boxtel benadrukt dat reizen met de trein momenteel niet is bedoeld als dagje uit, maar dat de treinen blijven rijden om mensen in vitale functies - zoals de zorg - naar hun werk te brengen.


16.59 uur    Een muzikale tour en kinderen brengen bloemen


Er zijn steeds meer intiatieven om ouderen een hart onder de riem te steken in onze provincie. Zo houdt muziekvereniging De Bazuin uit Utrecht morgenmiddag een muzikale tour langs verzorgingshuizen in Utrecht. Ze spelen dan nummers als "You'll never walk alone" en "Utereg me stadsie".

 De nichtjes Sam, Mare en Fay brachten bloemen naar het Woon- Zorgcentrum Rijnhoven in Vleuten. De nichtjes Sam, Mare en Fay brachten bloemen naar het Woon- Zorgcentrum Rijnhoven in Vleuten. | Foto: Rachel Willemse

En in Vleuten gingen de nichtjes Sam, Mare en Fay naar het woon- zorgcentrum. Ze hadden van hun zakgeld vijftig rozen gekocht voor de bewoners. Aan elke roos zat een opbeurende boodschap.

15.26 uur    Twee Leusdenaren overleden aan corona


Twee inwoners van Leusden zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden in het Meander Ziekenhuis in Amersfoort. Burgemeester Gerolf Bouwmeester noemt "het verschrikkelijke nieuws ook meteen een waarschuwing voor ons allen". Hij benadrukt het belang van de afgekondigde maatregelen.

"Sinds de eerste vaststelling van een besmetting in onze gemeente, afgelopen zondag, zijn deze week een tweede, derde en vierde besmetting vastgesteld. De twee nu overleden inwoners zaten niet bij deze vier. Meer mensen zullen besmet worden met alle gevolgen van dien. Iets waar we ons allen op moeten voorbereiden", zegt de burgemeester in een verklaring.

14.17 uur    52 nieuwe besmettingen in provincie Utrecht


Er zijn 52 nieuwe besmettingen van het coronavirus vastgesteld in de provincie Utrecht. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Drie patiŽnten zijn overleden.

In heel Nederland zijn er sinds gisteren 637 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 3.631. Onder hen zijn 836 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Dertig patiŽnten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 136 mensen overleden aan de ziekte. De meeste overleden mensen zijn tussen de 80 en 84 jaar oud. De jongst overleden persoon is 63 jaar.


13.56 uur    Flinke lading mondkapjes gearriveerd


Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er vandaag een lading van 690.000 mondkapjes gearriveerd is op Schiphol. Het is de eerste lading van een miljoenenorder uit China die de komende dagen en weken in Nederland arriveert. De mondkapjes worden via een centraal distributiepunt per direct verspreid naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn.

13.03 uur    Hornbach sluit morgen en past openingstijden aan


De Hornbach sluit morgen eenmalig, om de druk op hun medewerkers en vestigingen te verkleinen. Vanaf maandag heeft de bouwmarkt andere openingstijden. Doordeweeks zijn de winkels van 7.00 tot 18.00 uur open, zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De Hornbach blijft een streng deurbeleid handhaven.


11.51 uur    Lichtshow in Vianen steekt zorgmedewerkers hart onder de riem


Peter Kuipers uit Vianen maakt als zelfstandig ondernemer lasershows. En ook hij heeft op dit moment niet zoveel te doen voor zijn bedrijf. "Dat ging knagen, ik vroeg mezelf af wat ik kon doen voor anderen."

Gisteravond tussen 19.30 en 21.00 uur was op de stadsmuur van Vianen daarom zijn spectaculaire lichtshow te zien, waarmee hij zorgmedewerkers een hart onder de riem steekt.11.32 uur    Alternatief verjaardagsfeestje


De oma van Priscilla woont in De Meern. Ze is vandaag jarig, maar lekker lunchen of een klein dansje wagen met elkaar zit er op dit moment even niet in. Dus hebben ze een alternatief feestje voor haar georganiseerd:


11.22 uur    UMC Utrecht opent speciale afdeling voor coronapatiŽnten


Het UMC Utrecht heeft een zogeheten cohortafdeling ingericht: een aparte afdeling waar alle patiŽnten samenkomen die (mogelijk) besmet zijn met Covid 19. In een video legt het UMC uit wat dat precies inhoudt:11.16 uur    "Het komt goed..."


"Spelende kinderen houden moed!" schreef Adri Mulders ons. Hij zag in Abcoude deze boodschap in stoepkrijt en plaatste zijn foto op onze fotokaart.

 'Het komt goed.' 'Het komt goed.' | Foto: Adri Mulders

11.06 uur    Woerdense tenniskampioen moet misschien stoppen door coronacrisis


Het coronavirus betekent niet alleen geen wedstrijden en geen toernooien, maar ook geen inkomsten. Dat geldt ook voor tennisster Quirine Lemoine. Omdat er tot juni geen tennistoernooien zijn, loopt de Woerdense zoveel inkomsten mis, dat ze mogelijk haar profloopbaan moet beŽindigen.

11.03 uur    Uitgestorven stad


Lege straten, geen treinen en geen feestende studenten. Normaal is het hartstikke druk in de stad Utrecht op een vrijdagnacht, maar afgelopen nacht was het er uitgestorven. Mooi en griezelig tegelijkertijd, vastgelegd door Ruben May.

 De stad was vrijdag uitgestorven. De stad was vrijdag uitgestorven. | Foto: Ruben May

10.36 uur    Zanger uit Amerongen start ludieke 'anderhalve meter-sessies'


Zanger Ray Klaassen uit Amerongen is een leuke actie begonnen: de zogeheten 'anderhalve meter-sessies'. Hij geeft huiskamerconcertjes, maar dan anderhalve meter van de deurmat. Zo hoopt hij dat muzikanten toch wat geld kunnen verdienen.09.52 uur    Politie waarschuwt voor oplichting


Bij de politie zijn signalen binnen gekomen dat "malafide personen en bedrijven" proberen te profiteren van de coronacrisis. Het gaat om de signalen over vormen van oplichting bij de aanschaf van miljoenen mondkapjes die bestemd zijn voor Nederlandse ziekenhuizen. De politie waarschuwt goed uit te kijken met welke personen of bedrijven transacties worden aangegaan bij de aankoop van mondkapjes ťn uitvoerig klantenonderzoek te verrichten.


Gisteren waarschuwde het buurtteam Kanaleneiland al voor oplichters die zich voordoen als buurtteammedewerker. De oplichters bellen aan bij ouderen, en bieden aan een boodschap voor hen te doen. Vervolgens verdwijnen ze met hun contant geld of pinpas.

08.53 uur    Staatsbosbeheer verwacht topdrukte


Dit weekend en de dagen daarop schijnt de zon "uitbundig". Volgens Weeronline is de volle zon goed voor de mentale gezondheid. "Vanaf dinsdag wordt bovendien zonkracht 3 verwacht, waardoor we buiten vitamine D kunnen opdoen."

Vanwege dat mooie weer, en het feit dat vrijwel alle evenementen zijn afgelast, verwacht Staatsbosbeheer dit weekend grote drukte in natuurgebieden. Staatsbosbeheer drukt iedereen op het hart zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM, zoals anderhalve meter afstand houden van elkaar.

08.04 uur    WHO opent WhatsApp-nummer voor prangende vragen


De World Health Organization heeft een WhatsApp-nummer geopend voor mensen die vragen hebben over het coronavirus. Het is een eenvoudige bot die de meest actuele antwoorden klaar heeft staan op een aantal standaard vragen, zoals: de laatste cijfers, hoe je jezelf kunt beschermen, fabels over het coronavirus en de laatste nieuwsberichten.


07.59 uur    Politie bekeurt samenscholende jeugd


De politie heeft bekeuringen uitgeschreven aan jongeren die in sportpark de Westmaat in Bunschoten-Spakenburg samenscholen. Het park is in verband met het coronavirus gesloten, maar daar houdt niet iedereen zich netjes aan.06.31 uur    Ook buitenlandse artsen willen helpen


Buitenlandse artsen die in Nederland wonen, bieden zich aan om ziekenhuizen te helpen met patiŽnten die zijn besmet met het coronavirus, schrijft de NOS. Nu mag dat nog niet, omdat zijn nog niet in het BIG-register staan. De Vereniging voor Buitenlandse Gediplomeerde Artsen wil dat de overheid die eis verruimt. Eerder gebeurde dat al met Nederlandse artsen die met pensioen zijn.

05.45 uur    Extra steunmaatregelen voor Utrechtse ondernemers


Utrecht geeft bedrijven, ondernemers, zzp'ers en winkeliers die door de coronacrisis veel omzet mislopen, extra hulp. Dit is een aanvulling op de landelijke maatregelen die het kabinet dinsdag heeft bekendgemaakt.

Eerder deze week gaven Rotterdam en Amsterdam al aan ondernemers extra lucht te willen geven. Ook zij zetten extra steunmaatregelen in.

05.30 uur    Koning Willem-Alexander sprak over hoop


De koning heeft gisteravond een toespraak gehouden. Hij zei onder meer verdriet te begrijpen, dat maatregelen noodzakelijk zijn, veel waardering te hebben voor de medische sector, ongeruste ondernemers te begrijpen en "dat we ermee moeten leren omgaan, dat alles waar we op ons verheugden, is afgelast".

Zeker 6,7 miljoen mensen hebben gisteravond gekeken naar de toespraak. De boodschap van de koning trok 5 miljoen kijkers naar de NPO en ruim 1,1 miljoen naar RTL 4. Ook op andere zenders was de toespraak te zien.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -