FC Utrecht wil desnoods zonder publiek, topamateurclubs pertinent niet

Volle tribunes, dat hoort bij de derby
Volle tribunes, dat hoort bij de derby © Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - Uitstel van het EK, om zo de nationale competities en de Europese clubtoernooien extra tijd te geven om het seizoen af te maken. Maar aan dat uitstel zitten grenzen. Want op 1 juli begint formeel het nieuwe seizoen. Nieuwe contracnten van spelers en trainers beginnen dan. En na 1 juli mag Hakim Ziyech niet meer voor Ajax uitkomen: dan is hij van Chelsea.
Maar de tijd dringt, want het begint er steeds meer op te lijken dat de voetbalcompetities in elk geval niet voor 25 april zullen worden hervat. De KNVB heeft niet voor niets de bekerfinale van 19 april al uitgesteld, om de spelers de gelegenheid te bieden zich fysiek optimaal voor te bereiden.
Mogelijk biedt het spelen zonder publiek soelaas. Toegegeven, een bekerfinale FC Utrecht - Feyenoord of de derby Spakenburg - IJsselmeervogels (gepland voor 18 april) zonder publiek zou erg sfeerloos zijn, maar wellicht is het de enige manier om dit voetbalseizoen tot een einde te brengen.

PROBLEEM

Want als dat niet lukt, heeft de KNVB een groot probleem: hoe deel je dan de competities voor volgend seizoen in? Degraderen en promoveren er clubs? Of ga je met dezelfde indeling als dit seizoen van start? De volleybalbond hakte deze week de knoop al door en legde alle competities onder de eredivisie definitief stil. De bond wil nu in overleg met de clubs tot een competitieindeling voor volgend seizoen komen.
"De competitie moet worden uitgespeeld, dat is het belangrijkste", zegt een woordvoerder van FC Utrecht. Daarbij telt natuurlijk zwaar mee dat in de eredivisie ook Europese tickets te verdienen zijn. "Maar als het niet anders kan en onze fans moeten de wedstrijden dan via televisie volgen, dan is dat helaas zo."
Algemeen directeur Van Es van de eredivisieclub zei vrijdag in Een Berg Sport wel de bekerfinale hoe dan ook mét publiek te willen spelen. "Die moet desnoods helemaal naar achteren geschoven worden. Maar de finale moet gespeeld worden."

AMATEURCLUBS

De topamateurclubs denken daar anders over. "Wij vinden dat er altijd gespeeld moet worden met publiek. Dus wat ons betreft niet bespreekbaar", laat bestuurslid Marco Hadders van derdedivisionist Hoogland weten. "Ik zou het verschrikkelijk vinden", vult GVVV-bestuurder Loek Budding aan.
"Wij hebben het binnen het bestuur nog niet besproken", zegt IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos. "Maar op persoonlijke titel zeg ik: in principe niet bespreekbaar." Hercules-bestuurslid Sydney Volten wil daar helemaal niet op vooruit lopen. "Wij gaan sowieso pas weer voetballen als de richtlijnen dat toelaten."
Ook het Veenendaalse DOVO huldigt dat standpunt. "Wij scharen ons achter de besluiten van de KNVB hierover. Wij laten deze crisis met veel persoonlijk leed even voorgaan."
Spakenburg meldde zich niet met een standpunt, maar zou wel een forse strop lijden als de competitie zonder publiek wordt uitgespeeld. Er staat immers nog een thuiswedstrijd tegen buurman IJsselmeervogels op het programma. Toen beide clubs enkele jaren geleden twee jaar niet tegen elkaar speelden, becijferden de penningmeesters dat ze door elke gemiste thuiswedstrijd tegen de buurman zo'n 100.000 euro misliepen.

ONVOLTOOIDE COMPETITIE

Op de vraag hoe het eventueel moet met een onvoltooide competitie lopen de reacties wat uiteen. "Ik wil de huidige eindstand wel als eindstand vaststellen", zegt GVVV's Loek Budding. "Maar dat is wel een beetje egoïstisch", verwijst hij naar de stand in de tweede divisie, waarin GVVV nog altijd niet vrij is van degradatiezorgen.
Technisch manager André van Diermen van IJsselmeervogels heeft ook een oplossing. "De eindstand van de 1e periode als eindstand nemen", grapt hij. De Vogels stonden na twaalf duels bovenaan, maar zijn inmiddels vijfde. Zijn voorzitter Frank van den Bos is serieuzer. "Een competitie zonder eindstand is niet aanlokkelijk, maar liever dat dan het seizoen zonder publiek uitspelen."

HOCKEY

Aan de hockeycoaches Alexander Cox (Kampong) en Marieke Dijkstra (SCHC) stelden we dezelfde vraag. "Om eerlijk te zijn interesseert mij dat niet op dit moment. Laten we eerst maar afwachten wat er de komende weken of maanden gebeurt," zegt Cox.
Marieke Dijkstra, die met SCHC verwikkeld is in de strijd om promotie naar de hoofdklasse, zou spelen zonder publiek zonde vinden. "We moeten misschien play-offs spelen. Daar moet je publiek hebben."
Voor het geval de competitie niet uitgespeeld kan worden heeft Dijkstra ook wel wat oplossingen. "Je zou de top drie van de promotieklasse misschien een minicompetitie kunnen laten spelen tegen de onderste drie hoofdklassers", oppert ze.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.