RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Politie waarschuwt voor fakenews, spannende week voor de boeg en 405 patiënten op ic


PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Tot in ieder geval 6 april ligt het dagelijks leven in Nederland nagenoeg plat. Dagelijks volgen we de ontwikkelingen in een liveblog.- Komende week hoopt het RIVM effecten te zien van de genomen maatregelen
- Het RIVM meldt landelijk 179 doden als gevolg van het virus.
- 57 nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht.
- In totaal zijn er 5 doden te betreuren in de regio.
- Politici en politie waarschuwen om niet op pad te gaan.

22.43 uur    We sluiten het liveblog voor vandaag. Bedankt voor het lezen.


Morgen omstreeks 05.30 uur starten we een nieuw liveblog over de coronacrisis.

22.37 uur    #Lighthesky voor zorgverleners


Tientallen bedrijven en theaters in de evenementen-industrie deden vanavond mee aan #LightTheSky. Met grote schijnwerpers en lichtbundels uitten ze hun respect voor hulpverleners in tijden van corona.22.11 uur    Nietalleen.nl21.34 uur    Hesjes voor supermarktpersoneel


Alle medewerkers op de winkelvoer van Dirk van den Broek en DekaMarkt worden deze week uitgerust met een opvallende gele hes met daarop de dringende oproep 1,5 meter afstand te houden.

20.44 uur    Meeste Nederlanders zijn het eens met overheidsbeleid


Van de Nederlanders vindt 67 procent de maatregelen die de overheid neemt in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus goed. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond van Peil.nl op basis van onderzoek dat hij zondag heeft gedaan.

Van de ondervraagden vindt 27 procent dat de overheid te weinig doet en 4 procent vindt het teveel. Een kwart van de Nederlanders wil een lock-down. Vooral de kiezers van PVV en FVD willen dat. 78 procent van de Nederlanders vindt het goed dat de scholen gesloten zijn. 88 procent geeft aan dat de opvang thuis binnen het eigen gezin plaatsvindt.

Het onderzoek laat verder zien dat de meeste mensen de adviezen van het RIVM opvolgen. Zo is 91 procent beter zijn handen gaan wassen. Ditzelfde aantal niest ook in de elleboogholte. 88 procent gaat minder naar plekken met veel mensen en 85 procent blijft zoveel mogelijk thuis. Twee weken geleden lag dit aantal nog stukken lager.

20.42 uur    405 coronapatiŽnten op intensive care


Volgens de laatste update van de Nationale Intensive Care Evaluatie, die continu nieuwe informatie krijgt over de situatie in ziekenhuizen, liggen er momenteel 405 personen met de longziekte Covid-19 op de intensive care in het ziekenhuis. Eerder op zondag waren dat er 327.

Het RIVM maakte vanmiddag bekend dat inmiddels 179 mensen in Nederland overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. De organisatie gaat ervan uit dat meer mensen besmet zijn met het coronavirus dan nu bekend is. Niet iedereen wordt meer getest.

20.09 uur    Let op: er gaat weer corona-fakenews rond20.00 uur    Gaat de tiende editie van de Marathon Amersfoort door?


De Marathon Amersfoort staat voor zondag 14 juni op de kalender. Op vrijdag 1 mei wordt besloten of de tiende editie door kan gaan, laat de organisatie weten.

19.57 uur    Vierde coronapatiŽnt Bunnik verblijft thuis met milde klachten, aldus de burgemeester19.24 uur    Neven uit Kamerik vast in Senegal door corona-uitbraak18.46 uur    Rustiger in trein


Het was vandaag een stuk rustiger in de treinen van de Nederlandse Spoorwegen. "Er waren geen meldingen van volle treinen en er waren significant minder reizigers dan zaterdag", aldus een woordvoerder. De NS riep mensen zondag op niet met de trein te reizen als dit niet strikt noodzakelijk is om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

18.36 uur    Komende week moeten effecten coronamaatregelen zichtbaar worden, aldus het RIVM


De komende week gaan we zien wat het effect is van de maatregelen die genomen zijn om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Dat zegt Jacco Wallinga, die bij het RIVM verantwoordelijk is voor het uitrekenen van de scenario's, tegen de NOS. "Het wordt heel spannend. We denken nu al een eerste effect te zien van de maatregelen. Dat geeft heel goede hoop."

Lees hieronder het volledige artikel over de analyse van het RIVM.


18.30 uur    Elf besmettingen in Stichtse Vecht

18.21 uur    Stijging coronadoden ItaliŽ vlakt af


Het aantal doden door het coronavirus in ItaliŽ is zondag gestegen met 651 tot 5476. Dat meldden de autoriteiten. De stijging is lager dan een dag eerder.

18.18 uur    NPO biedt steun met aangepaste programmering


Nederlanders zitten massaal voor de buis tijdens de coronacrisis. Juist tijdens deze periode wil de publieke omroep troost bieden. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) past daarom de programmering verder aan op radio en televisie.

Zo komt de EO vanaf woensdag met een nieuw dagelijks programma, Nietalleen.nl. Daarin brengt presentator Bert van Leeuwen mooie en hoopvolle initiatieven van mensen en instanties tijdens de coronacrisis onder de aandacht.

Op televisie en via NPO Start zendt de NPO iconische beelden uit het verleden uit. Zo kunnen mensen terugkijken naar belangrijke momenten uit de sport en muziek. Ook komen er tientallen Nederlandse films bij op NPO Start.

Ook de radio biedt steun aan thuiszitters. Zo is er op NPO 3FM, FunX en KX Radio het programma Eerste Hulp Bij Quarantaine te horen. Zo gaat 3FM vanaf maandag elke dag live op Instagram met een andere dj, die samen met luisteraars een work-out doet of een college geeft.

NPO Radio 2 houdt een Online Festival. Rob Stenders, Wouter van der Goes en Frank van ' t Hof geven Nederlandse artiesten een podium van 18.00 uur tot middernacht.

Ook RTV Utrecht besteedt in de programmering veel aandacht aan de coronacrisis. Veel kijkers en luisteraars hebben ons de afgelopen week laten weten dat zij steun aan ons hebben. Dank daarvoor!

18.17 uur    Veel vragen over omgangsregeling


Gescheiden ouders hebben veel vragen over de invloed van de coronacrisis op de omgangsregeling. Ze vragen zich af of ze nog steeds verplicht zijn om zich aan de omgangsregeling te houden. Ook willen ze weten wat er gebeurt als hun kind bij de andere ouder is als er een lock-down wordt afgekondigd. Dat meldt De Nationale Adviesbalie.

18.14 uur    'Kabinet overweegt winkels te sluiten'


Nu het advies om anderhalve meter afstand van elkaar te houden massaal wordt genegeerd, overweegt het kabinet om ook de niet-essentiŽle winkels te sluiten. Dat bevestigen Haagse bronnen, meldt De Telegraaf.

Dit weekend gingen Nederlanders massaal naar buiten. Daar troffen ze elkaar bij drommen in parken, stranden en speeltuinen. Het kabinet besloot daarom de oproep om afstand te bewaren met een NL Alert kracht bij te zetten. Maandag zet de MinisteriŽle Commissie Crisisbeheersing op een rijtje wat het effect van dat slotoffensief is. De indruk is tot nu toe dat mensen zondag beter naar de oproep van de autoriteiten hebben geluisterd dan zaterdag.

Mocht het resultaat van de herhaalde oproep teleurstellen, dan liggen verdergaande maatregelen in het verschiet, zo zegt een ingewijde. Het sluiten van meer niet-essentiŽle winkels ligt daarbij "bovenaan de stapel". Een straatverbod met uitzondering van eenmaal daags een boodschap, zoals in Frankrijk of ItaliŽ, is niet aan de orde.

17.51 uur    Besmette inwoner Rhenen aan beterende hand, meldt de burgemeester17.17 uur    Morgen taart voor vuilnismannen in Utrechtse Zuilenstraat16.47 uur    Mediabedrijf BDU in zwaar weer16.30 uur    Mooi voorbeeld van social distance...15.49 uur    57 nieuwe besmettingen in regio Utrecht.


In de regio Utrecht zijn 57 nieuwe besmettingen bevestigd en 1 persoon is overleden. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden en Woerden.

In totaal zijn 5 mensen in onze regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

15.43 uur    Gezang bij verzorgingstehuizen trekt bekijks


Bij zeven verschillende verzorgingstehuizen in de regio Utrecht is vanmiddag live gezongen door een groepje Utrechtse artiesten. Dat was een initiatief van weerman Martin en Gold Entertainment.


Bekende namen als Ruud Neerings, Rodney Visser en Susanna Veldmeijer deden mee. Ook Michael Oomen stond bij een verzorgingstehuis te zingen. Dat deed hij, na een aantal nummers solo te hebben gezongen, samen met zijn broer. Ze zongen speciaal voor hun 'moedertje' en haar vrienden en vriendinnen, die in het verzorgingstehuis verblijven.

GeÔnteresseerden konden alles volgen via livestreams op de Facebookpagina van Bingo FM. De namen van de tehuizen werden expres niet verspreid om te voorkomen dat het gezang teveel publiek zou trekken.14.58 uur    Dansen op Utereg mn stadsie


In park Welgelegen in de wijk Oog in Al in Utrecht gingen omwonenden eerder vanmiddag met de voetjes van de vloer. Op het grasveld is een piano neergezet waarop de maar al te bekende melodie van 'Als ik boven op de Dom sta' van Herman Berkien werd gespeeld. De omwonenden kwamen allemaal naar het veld om samen te dansen, om toch een beetje in beweging te blijven.

Rond park Welgelegen wonen veel oudere mensen die contacten met de buitenwereld missen, vertelt een omwonende. Om toch met elkaar in contact te blijven en ook wat te bewegen, was er vanmiddag vanaf twaalf uur muziek met beweging op het grasveld, met gepaste afstand tot elkaar. En zo te zien waren de deelnemers helemaal in hun sas!


14.16 uur    Nieuwe cijfers RIVM


Sinds gisteren zijn er 43 patiŽnten overleden en zijn er 573 nieuwe patiŽnten positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal coronapatiŽnten uit op 4204, meldt het RIVM. Onder hen zijn 988 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn in totaal 179 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 57 en 97 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1404 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (585) en Noord-Holland (535).

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiŽnten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Voor meer informatie met betrekking tot het coronavirus in de regio Utrecht, kunt u hier terecht.

12.52 uur    NS roept mensen op niet met de trein te reizen


De Nederlandse Spoorwegen hebben zondag mensen opgeroepen niet met de trein te reizen als dit niet strikt noodzakelijk is. Het bedrijf doet dat in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. De NS rijdt sinds zaterdag volgens een speciale basisdienstregeling, die tot nader order van kracht is.

De NS adviseert verder: houd voldoende afstand van elkaar, minimaal 1,5 meter, in de trein en bij het in- en uitstappen. Tot nu toe is het zo druk dat afstand houden soms niet goed lukt.

De basisdienstregeling houdt in dat vanaf ieder station in Nederland in alle richtingen twee treinen per uur rijden. Vanaf stations waar normaal ťťn keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo. De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te brengen.

 De NS stuurde een pushbericht. De NS stuurde een pushbericht. | Foto: RTV Utrecht

12.26 uur    Natuurmonumenten roept op niet de natuur in te gaan


Natuurmonumenten roept mensen met klem op niet meer naar natuurgebieden te komen en naar huis te gaan. "Onze gebieden worden momenteel overspoeld met duizenden bezoekers en wij vinden dit niet meer verantwoord", laat de organisatie weten.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwden vrijdag al dat recreanten rustige plekken moesten opzoeken en afstand tot elkaar moesten bewaren. Maar veel mensen blijken daar toch geen gehoor aan te geven. Op twitter berichten boze boswachters en andere natuurbeheerders over wandelaars en fietsers die ondanks alle waarschuwingen toch in groepjes de natuur in trekken.


12.18 uur    UMC Utrecht zoekt vrijwilligers om coronapatiŽnten op te vangen


Het UMC Utrecht anticipeert op de coronapandemie door nu al uit te kijken naar eventuele extra medewerkers. Op hun website vragen ze om hulp, ook aan mensen die geen ervaring hebben in de zorg. "Als het UMC Utrecht patiŽnten met het nieuwe coronavirus opvangt, verwachten we extra medewerkers nodig te hebben op bepaalde afdelingen. Op dat moment vragen we mensen binnen en buiten onze organisatie om aan te geven op welke manier ze een bijdrage kunnen leveren. Zo houden we samen de zorg bereikbaar", is te lezen.

In de bijgevoegde vragenlijsten kunnen vrijwilligers aangeven waarvoor ze inzetbaar zijn. Bedrijven kunnen zich ook aanmelden om goederen en diensten aan te bieden. Ervaring in de zorg is dus geen vereiste, aldus het UMC. Het kan zijn dat er een aanvullende training nodig is. Het ziekenhuis laat weten contact op te nemen op het moment dat het nodig is.

12.01 uur    Virtuele 'carnavalsoptocht' in Odijk


Carnavalsvereniging Odijk ziet zich weer ingehaald door de actualiteiten, want de carnavalsoptocht is voor de tweede maal afgelast. Was eerst een storm van afgelopen februari de reden van het aflasten, nu zijn het de maatregelen omtrent het coronavirus die de optocht de das om doen. Daarom heeft de vereniging besloten vandaag een virtuele carnavalsoptocht te organiseren.

Via de Facebookpagina van de carnavalsvereniging is de optocht, die om 13.11 uur begint, te volgen.

11.34 uur    NL-Alert Rijksoverheid: houd afstand


De Rijksoverheid heeft een NL-Alert gestuurd waarin wordt opgeroepen om echt de instructies op te volgen. Dat betekent dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Ook wordt er nogmaals aangegeven thuis te blijven als je verkouden bent of de griep hebt. "Blijf thuis", staat in het sms-bericht. "Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona."

 Een noodoproep van Rijksoverheid. Een noodoproep van Rijksoverheid. | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

11.23 uur    Utrechtse artiesten gaan zingen bij verzorgingstehuizen


Een oproep van radiozender Bingo FM heeft ertoe geleid dat een groep Utrechtse zangers en zangeressen vanmiddag bij zeven verzorgingstehuizen in de regio gaan optreden om de ouderen een hart onder de riem te steken. Uit veiligheidsoverwegingen doen ze dat buiten de tehuizen, zodat de inwoners van binnen toe kunnen kijken.

Volgens de zender kwamen er enorm veel reacties en aanbiedingen binnen op de oproep. Zoveel dat ze moesten kiezen het zingen te beperken tot zeven verzorgingstehuizen.

Verschillende bekende namen doen mee, waaronder Ruud Neerings, Rodney Visser en Susanna Veldmeijer. In totaal hebben elf artiesten zich bij de actie aangesloten. Via een liveverbinding op de Facebookpagina van Bingo FM kun je de optredens volgen, die start rond 12 uur. Ook op de radio wordt verslag gedaan.

10.25 uur    Speciaal hulpnummer voor inwoners Wijk bij Duurstede


Inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede kunnen een speciaal telefoonnummer bellen als ze hulp nodig hebben. Je kunt naar het hulpnummer bellen als je boodschappen nodig hebt, maar ook als je behoefte hebt aan een praatje.

Het nummer is elke dag te bereiken tussen 09.00 uur en 16.00 uur, ook in de weekenden, laat burgemeester Iris Weerts weten. Mensen kunnen bellen naar: 0343-572000.


09.28 uur    Politie waarschuwt: houd afstand


Agenten van politie Vleuten-De Meern stonden gisteren bij het Maximapark en zagen daar dat veel mensen niet voldoende afstand tot elkaar hielden. Ze waarschuwen dat wel te doen.


En ook de burgemeester van Baarn, Mark RŲell, roept inwoners op thuis te blijven. Net als burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug. Lees hier meer!09.22 uur    Zet het op de kaart!


Er zijn weer prachtige foto's naar RTV Utrecht gestuurd over jullie leven in deze bijzondere tijd. Timo Bekker maakte deze foto in Zeist, waar muzikanten buiten speelden in plaats van binnen in een kerk.

 Muzikanten spelen op straat. Muzikanten spelen op straat. | Foto: Timo Bakker

Cora Mulder had een digitale zaterdagmiddagborrel met de pasgeboren Emma.

 Chatten om de pasgeboren baby te kunnen zien. Chatten om de pasgeboren baby te kunnen zien. | Foto: Cora Mulder

We hebben inmiddels al 150 foto's van jullie gekregen. Wat zie jij om je heen van de coronacrisis? Zet je foto op onze kaart.

07.56 uur    Online kerkdiensten volgen


Kerkgangers die normaal gesproken zondag in de kerkbanken zitten, kunnen daar in verband met de coronacrisis in veel gevallen niet terecht. Daarom hebben veel kerken een onlinealternatief bedacht. De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) stelt dat parochies wel een besloten viering kunnen houden en deze kunnen streamen. "En dat gebeurt ook op veel plekken." Zoals in de Jacobikerk in Utrecht, waar de kerkdienst van vandaag via een live verbinding met Youtube te volgen is.

06.02 uur    Druk in het bos


Het aantal mensen dat zaterdag de natuur is ingetrokken is veel groter dan normaal. Volgens een woordvoerster van Natuurmonumenten is het te vergelijken met een mooi paasweekeinde. Ook vandaag wordt het mooi weer. De verwachting is dat het opnieuw druk wordt in de bossen.

05.45 uur    Avondvierdaagsen gaan niet door


Alle avondvierdaagsen in de provincie gaan niet door vanwege het coronavirus. De SGWB, de overkoepelende wandelsport bond, heeft besloten de wandeltochten in 2020 te annuleren. Door de tochten die in mei in juni zouden worden gehouden staat op de website van de bond nu een rode streep.

05.32 uur    52 besmettingen gisteren in de provincie Utrecht


Er zijn gisteren 52 nieuwe besmettingen van het coronavirus vastgesteld in de provincie Utrecht. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Vier patiŽnten zijn overleden.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -